Od prijavljenih 358 demo bendova, stručni žiri Demofesta izabrao je 22 najbolja koji će dobiti priliku pokazati svoj talenat pred mnogobrojnom publikom od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Šansu da se nastupom na velikoj bini pokušaju izboriti za svoje mesto u finalnoj večeri i osvoje neku od tri glavne nagrade ove godine su dobili:

Basement Cult, Skoplje

Deminutiv, Prnjavor

EBNER, Sarajevo

Eho Radar, Prijedor/Banjaluka

Fat Butlers, Ljubljana

Grefran, Bihać

Grizete, Novi Sad

LoM, Koprivnica

Melldown, Banjaluka

MISH, Ljubljana

Neki Reperi, Split

Oxajo, Beograd

Pera Brada Potomak, Beograd

Razvigor, Beograd

Sin Seekas, Senta

Skofja Loka, Beograd

Sky Hook, Niš

Sonja Agata Bišćan, Zagreb

Soulcase, Rijeka

The Restless Sea, Labin

VOADO, Zagreb

vVrano, Niš

Napomena: Imena bendova navedena su abecednim redom, nezavisno o broju bodova koji im je žiri dodelio.

Ovogodišnji sastav žirija na Demofestu koji će ocenjivati i izabrati pobednika dvanaestog Demofesta je: Branislav Predojević – novinar i urednik, Zoran Marković – režiser i jedan od osnivača „Books of knjige“, Branislav Bane Antović – producent, Zoe Kida – umetnica i tekstopisac kao i Brankica Janković – direktorica Demofesta.

Demo bend koji ove godine postane pobednik Demofesta, osvaja produkciju albuma u vrednosti od 5.000 evra, drugoplasirani binsku opremu od 2.000 evra, dok trećeplasirani osvaja binsku opremu u vrednosti od 1.000 evra.

Kao i svake, tako i ove godine, organizacija Demofesta uručuje i nagradu „Plavi bas“ za najboljeg basistu na festivalu, po odabiru stručnog žirija.

Bitno je spomenuti i sjajan line up ovogodišnjeg Demofesta na kojem nastupaju Morcheeeba, Laibach, Roni Size, Femi Kuti, Parov Stelar, Dub FX, Kiril Džajkovski, MKDL, M.O.R.T., Sunshine, Bojana Vunturišević, Đorđe, Hiljson Mandela, Sajsi MC, Nipplepeople i mnogi drugi.

Ulaznice za festival možete pronaći na zvaničnoj stranici sajta.