Izložba ilustracija i originalnih crtežа za animacije “Pod zvezdanim nebom – ĐAVOLI” autorke Anamarije Vartabedijan biće kao jednodnevna postavka otvorena samo za publiku koncerta “Neno Belan i Fiumens sviraju pesme grupe Đavoli” 14. februara (21:00) u Domu omladine Beograda. Posetioci koncerta će moći da vide izložbu na Dan zaljubljenih od 20:00 do 24:00 u holu ispred dvorane “Amerikana”.

Kroz izložbu ovih ilustracija Vartabedijan će publici približiti autorske animacije koje su sastavni vizuelni deo koncerta “Neno Belan i Fiumens sviraju pesme grupe Đavoli”. Na izložbi će biti prikazani printovi digitalnih ilustracija nastalih od autorskih crteža i fotografija kao i originalni crteži nacrtani olovkom na papiru.

Anamarija Vartabedijan – “Dugo toplo ljeto”

Pesme Đavola su oduvek u svojoj osnovi pričale o ljubavi kao jednoj od večnih i neiscrpnih tema. Animacije nastale za koncert, vizuelno i stilski se nadovezuju na likovno rešenje spota “Zvijezda moga sna”, Nena Belana i Fiumensa (2017, Dallas records, režija i animacija – Anamarija Vartabedijan), i nastavljaju da preispituju temu ljubavi, želja i snova. Inspirisane pesmama Đavola i mediteranskim podnebljem, kao vizuelni narativ muzičkog nastupa čine sinesteziju, objedinjujući čulni utisak koncerta. Likovni prikaz emocije i suštine pesama, osim jezikom univerzalnih simbola i odlika rokabili kulture, oslikan je i stalno prisutnim temama u opusu autorke, a to su – portret i pejzaž.

Anamarija Vartabedijan – “Ostani uz mene”

Pevač i gitarista Belan i njegovi Fiumens održaće 14. februara u “Amerikani” koncert posvećen isključivo pesmama legendarne splitske grupe Đavoli. Prvi takav Belanov beogradski koncert u DOB-u bio je jesenas rasprodat danima unapred, a oduševljena publika je bend zvala tri puta na bis!

Ulaznica za novi koncert “Neno Belan & Fiumens sviraju pesme grupe Đavoli” košta 1.500 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko Ticket Vision-a i sajta www.tickets.rs.

ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 13. 06. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine, gde je i magistrirala novembra 2001. godine. Zvanje Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, 2014. godine. Od 2015. godine je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (treća godina doktorskih akademskih studija). Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika u oblasti grafičkog dizajna na osnovnim i master studijskim programima.

Član je ULUPUDS-a i ULUS-a. Bila je član Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012-2018. godine.

Priredila je četrdeset i dve samostalne izložbe slika, mozaika, rok fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.

Aktivno se bavi koncertnom rok fotografijom od 2004. godine. Od 2005 – 2013. godine je bila urednik fotografije u nedeljnom rok i art internet magazinu – www.davidsubrock.com, a od 2014-2019. je bila fotograf-saradnik za rubriku “Hit strane” Politikinog zabavnika. Knjiga “4. dopunjeno izdanje – Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015”, Petra Janjatovića, ilustrovana je i njenim fotografijama.

Pokretač je projekta Rock momenti – izložbe koncertne rok fotografije realizovane osamnaest puta od 2007. godine do danas u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u zemlji i regionu. Priredila je izložbu koncertnih rofografija “Jer je pjesma dio nas – mojih deset godina (Neno Belan i Fiumens)” 2017. godine u Mikser House u Beogradu i Galeriji Juraj Klović u Rijeci. Decembra 2017. organizovala je izložbu “50 godina koncernte rock fotografije u Srbiji” (25 fotografa, 100 fotografija) u Galeriji Pro3or u beogradu. Bila je fotograf KUD Idijota od 2007. godine, a danas je fotograf muzičkih grupa: Neno Belan i Fiumens, Goblini, S.U.S. i PSI.

Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

Značajnije samostalne izložbe:

2018. U potrazi za svetim znakom (doktorska izložba), Bibilioteka grada Beograda, Srbija; Muzej – Hovhannes Sharambeyan centre of Popular Creation – Folk Art Museum, Yerevan, Armenia

2017. Mojih deset godina – Neno Belan & Fiumens, fotografije, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Hrvatska; Mikser House, Beograd

2016. Na obroncima Ararata, slike i ilustracije, Etnografski muzej u Beogradu, Srbija

2015. Rok momenti, fotografije, Gradska galerija Požega; Kulturni centar Novog Sada

2015. Life, slike, pasteli i ilustracije (retrospektiva), Muzej “Hovhannes Sharambeyan Centre of Popular Creation – Folk Art Museum” Jerevan, Jermenija

2014. Moje rokenrol nebo, ilustracije, knjiga i animacija, Aprilski susreti, Srećna galerija, SKC, Beograd, Srbija

2011. Slike iz života – My Life, slike, Galerija Singidunum, Beograd

2007. Rok momenti, fotografije, Monumenti, Pula, Hrvatska; New Moment Galerija Ideja, Beograd

2004. Armenia, Universitat Autonoma de Barcelona, Španija

2001. Put kroz predele (Magistarska izložba), mozaici i slike, Galerija FLU, Beograd

2001. Pejzaži, slike i pasteli, Pomorski Muzej, Kotor, Crna Gora

1995. People – Ljudi, trodimenzionalni portreti, Galerija Biblioteke grada Beograda