Nova komedija Zvezdara teatra “Pasivno pušenje” prema tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina u kojoj igraju Aleksandar Đurica, Radoslav Milenković, Mladen Andrejević i Marko Baćović gostovaće u Novom Sadu.

Novosađani će imati priliku da 17.2. u Pozorištu mladih pogledaju predstavu koja je selektovana za ovogodišnje Dane komedije u Jagodini.

Ulaznice su u prodaji preko novosadskog bilet servisa.

“Kada smo bili mali, učili su nas u školi da verujemo u komunistički raj. Mi smo bili uvereni da će Amerika i Engleska uskoro postati zemlje proletera. Proces se odužio. Ali utopije i pripadaju dečijim snovima.

Kada smo ušli u pubertet počeli su uz pomoć televizije da nas truju snom o naciji. Fanatično smo navijali za vođu i nacionalnu državu. Ta noćna mora koštala nas je mnogo naše i rođačke krvi.

Kada smo sazreli, uprkos kordonima srušili smo diktaturu i kolektivno se, na ulicama opijali snom o građanskoj slobodi, toleranciji, kulturi.. Izgleda da je ovaj demokratski san imao najkraće noge.

Danas, kad smo već penzionisani, mantraju nam san o blagostanju i pravnoj državi u zajednici evropskih naroda. Pohrlili smo da uđemo kao da nam je poslednje. Trenutno smo zaglavljeni u vratima raja, jer vrata su tek odškrinuta da možemo samo da virimo u srećniji svet.

Šta ćemo sanjati ubuduće, nije više bitno. Prošao nam život sanjajući podmetnute snove.”

Egon Savin, reditelj