PODELI

Sarajevski Kamerni teatar gostovaće u ponedeljak, 16. decembra, u Novom Sadu sa predstavom „Žaba“.

Predstava će biti izvedena na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u terminima od 19.30h i od 21.30h.

Reditelj predstave je Elmir Jukić, a u predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasunović.

Predstava na gotovo hirurški način dijagnostifikuje vreme u kojem živimo. Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promenjenih vrednosti. Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvek u svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promene u svojim životima.“Žaba“ je tekst autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan – osvojio je nagradu “Marin Držić“ za najbolji dramski tekst na 14. Marulićevim danima, održanim 2004. godine.

Radnja ovog Mihanovićevog komada smeštena je u posleratno vreme, u ambijent frizerskog salona i brijačnice. Tekst je pisan za četiri lika, a svaki ponaosob u sebi nosi posledice rata i tranzicije, kao i dijagnozu PTSP-a.

Muziku potpisuje Dino Šukalo, a Jukić ga je odabrao zbog toga što je Šukalo, kaže, pokazao da izvrsno može raditi za pozorište, a jednako dobro funkcionisati i u drugim formama muzičkog izraza: “On je svestrani, vrhunski muzičar, s kojim sam dobro surađivao i na seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’ i još se bolje s njim družio.”

Predstava je osvojila sledeće nagrade:

Festival “Marulovi dani”, Split

Nagrada za najboljeg glumca na festivalu – Emir Hadzihafizbegović

Pozorišne igre, Brčko

Nagrada za najbolju predstavu iz BiH u cjelini (Nagrada žirija)

Nagrada za najbolju predstavu iz BiH u cjelini (Nagrada publike)

Nagrada za najbolju mušku ulogu – Emir Hadzihafizbegovic (Nagrada žirija)

Nagrada za najbolju mušku ulogu – Emir Hadzihafizbegović (Nagrada publike)

Festival “Zoran Radmilović”, Zaječar

Glavna nagrada “Zoran Radmilović” – Emir Hadzihafizbegović

Nagrada “Zoranov brk” – Emir Hadzihafizbegović

“Festival glumca“, Nikšić

Specijalna nagrada – Emir Hadžihafizbegović