Novo kulturno naselje poziva na druženje u subotu 9.marta od 18 časova. Lokacija je park Među brezama u ulici Bate Brkića 24 sa dvorišne strane a povod je prezentacija buduće publikacije pod naslovom „Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja” uz program koji će se sastojati iz koncerta Sonje Segić i Miloša Zubca, čitanja poezije novonaseljskih pesnikinja, tribine o umetnicima i stvaraocima Novog naselja i projekcije filma o nedavno preminulom glumcu i filmskom radniku Iliji Iki Bašiću.

U prvom delu programa pred novonaseljskom publikom nastupiće Sonja Segić i Miloš Zubac. Zatim će Slavko Matić čitati poeziju novonaseljskih pesnikinja Sonje Jankov i Tijane Sladoje u izboru Siniše Tucića.

U drugom delu programa biće održana tribina pod naslovom „Šta je ‘novonaseljsko’ u umetnosti sa Novog Naselja?”. Na tribini učestvuju novinar Zoran Strika, filozof Aleksandar Ostojić i muzički i književni autor Slavko Matić. Moderator tribine je Vladimir Tupanjac.

U trećem delu programa, publika će moći da pogleda dokumentarni film „Ko je sad taj Ika Bašić?” autorke Tamare Trninić. O životu Ilije Ike Bašića i filmu govoriće reditelj Tibor Vajda i Tamara Trninić.

Ceo program

18.00 Sonja Segić i Miloš Zubac (koncert: dve akustične gitare i dva glasa)

18.30 Poezija Sonje Jankov i Tijane Sladoje (čita Slavko Matić)

19.00 „Šta je ‘novonaseljsko’ u umetnosti sa Novog Naselja?” (tribina)

20.00 Ko je sad taj Ika Bašić (projekcija filma)

Organizacija Novo kulturno naselje, nakon izdavanja „Brevijara ulica Novog naselja“ nastavila je sa radom na proučavanju kulturnog i istorijskog nasleđa ovog dela Novog Sada i pokrenula je rad na sastavljanju „Leksikona umetnika i stvaralaca Novog naselja”. Prikupljanje građe i pripremu publikacije koja bi trebalo da izađe iz štampe u bliskoj budućnosti, vodi urednički tim: Vladimir Tupanjac, Siniša Tucić i Marko Jozić iz Nkn-a.

Cilj ovog istraživačkog projekta je da se formira baza informacija o stvaraocima i akterima na umetničkoj sceni u najširem smislu: književnosti, filmu, pozorištu, likovnim umetnostima, klasičnoj i rok muzici i produkciji na umetničkoj, kulturnoj i subkulturnoj sceni od osnivanja Novog naselja do danas. Osnovni kriterijum prilikom „popisivanja” umetnika i stvaralaca jeste da su živeli ili su jedan period svog života proveli na Novom naselju.

U saradnji sa renomiranim kulturnim radnicima koji su dobri poznavaoci istorije, kulture i urbane mitologije Novog naselja i koji su u određenim periodima života učestvovali u kreiranju kulturnih i subkulturnih događanja u ovom delu grada (Tiborom Vajdom, Slavkom Matićem, Igorom Todorovićem, Danilom Vuksanovićem, Igorom Pavlovićem) došlo se do popisa od preko sto imena umetnika i umetnica koji su i koje su živeli ili žive na Novom naselju.

Ovim putem urednički tim poziva građane da „Prijave komšu umetnika” i doprinesu sačinjavanju Leksikona. To mogu učiniti slanjem imena, prezima i biografije umetnika na mejl novokulturnonaselje@gmail.com ili putem društvenih mreža udruženja. Ukoliko ne poseduju informacije o biografiji, dovoljno je da se skrene pažnja na komšu umetnika kako ne bi bio izostavljen, a nakon čega će urednički tim istražiti neophodne informacije.

„Leksikon umetnika i stvaralaca Novog naselja” je logičan nastavak prethodnih projekata koji su imali za cilj ne samo istorizaciju i prikupljanje građe o Novom naselju, već i preispitivanje njegovog kolektivnog identiteta, kao i uloge pojedinačnih aktera u formiranju onoga što danas možemo da prepoznamo kao specifičan novonaseljski „duh mesta” i „duh vremena”, od njegovog osnivanja do danas.

Tokom svog desetogodišnjeg postojanja, NKN je realizovao niz uspešnih projekata, manifestacija, radionica, filmova, perfomansa, festivala, rezidencijalnih boravaka umetnika iz brojnih evropskih zemalja, demonstrirajući svoju posvećenost u osmišljavanju i kreiranju različitih kulturnih sadržaja na Novom naselju i time doprineo bogaćenju kulturne ponude grada Novog Sada i inicijativi za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje.