Festival uličnih svirača, koji će ove godine 14. put biti održan u Novom Sadu od 4. do 6. septembra,i u ovom izdanju je ostao otvoren za predstavljanje mladih i neafirmisanih umetnika sa domaće i regionalne scene. Nakon konkursa za učestvovanje na Festivalu, koji je bio raspisan i sproveden ovog proleća, umetnički savet Festivala je izabrao deset umetničkih programa koji će predstavljati okosnicu ovogodišnje manifestacije, saopšteno je danas na konferenciji za medije, održanoj u Gradskoj kući u Novom Sadu. 

Na konkurs za učestvovanje, koji je bio raspisan putem sajta Festivala i trajao je od 30. aprila do 15. juna, ponovo se prijavio veliki broj umetnika i umetničkih programa iz čitave Srbije i zemalja u regionu. Takav odziv je posledica afirmacije koju umetnici uglavnom stiču nakon nastupa na Festivalu uličnih svirača, kao neki raniji učesnici – Stereo banana, Strej dog ili Zaa. Umetnički savet Festivala je razmotrio sve pristigle prijave i izabrao najkvalitetnije umetničke trupe, koje će na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviti svoja dostignuća, među kojima dominira muzika.

Između ostalih, među selektovanim umetnicima je i atraktivna beogradska violinistkinja Jelena Urošević, koja je već privukla medijsku pažnju nastupom u programu “Ja imam talenat”. Iz glavnog grada Srbije je i bend Barka dilo, sa etno-kabaretskom muzičkom predstavom. Boje ritma i bluza braniće niški sastav The Jam Station, a sa juga Srbije dolazi i ska-rege bend Proces, dok će jedna od atrakcija smotre biti i hip-hoperi The Hoods iz Vršca. Moderan krosover regea i drugih muzičkih pravaca stići će iz Banjaluke u izvođenju benda Sopot. Lokalnu scenu, predstavljaće dva kvalitetna sastava: autentični ulični svirači Zabod džem, koji uz gitare koriste i semplere, kao i kvartet renomiranih muzičara Akustik šarks, koji neguje visokoumetnički vokalno-instrumentalni izraz sa gitarom, violončelom i perkusijama, uz harizmatičnog frontmena Jovana Matića. Festivalski ugođaj će upotpuniti i zanimljiv projekat ambasade Indonezije u Srbiji, sa projektom Bidadari i spletom igara ovog dalekog azijskog naroda, a posetioci će moći da vide i iluzionističku predstavu udruženja “Magični svet” iz Beograda.

Učesnici konferencije podsetili su i na već najavljeno “Irsko veče”, posvećeno tradicionalnoj muzici i kulturi Irske, koje će biti održano u sklopu predstojećeg Festivala uličnih svirača u petak, 5 septembra, u Katoličkoj porti u Novom Sadu. I taj specijalni program, kao i svi ostali događaji na Festivalu ulčnih svirača, biće, kao i obično besplatni za posetioce, naglasila je izvršna direktorka Umetničke asocijacije “Inbox”, koja organizuje Festival, Natali Beljanski Popović.

„Mada organizaciju Festivala i ove godine prati niz neizvesnosti, vezanih pre svega za finansiranje, sve se to polako prevazilazi uz pomoć naših stalnih pokrovitelja, ali i novih prijatelja, kao što su Naftna industrija Srbije i Telekom Srbija. Pred nama je tako još jedan lep i zanimljiv festival, sa dosta stranih umetnika“, naglasila je Beljanski Popović uz podsećanje da je upravo promovisanje kulturnih raznolikosti kroz interkulturalni dijalog jedan od osnovnih ciljeva organizatora Festivala uličnih svirača.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Naftne industrije Srbije. Prijatelj konkursa za učestvovanje na Festivalu je “Telekom Srbija”.