PODELI

Legendarni američki filmski glumac, reditelj i producent Clint Eastwood rođen je na današnji dan, 31.05.1930. godine. u San Farncisku.

Iako je njegov rediteljski rad na poslednjim filmovima kao što su Pisma s Iwo Jime i Zastave naših očeva dobio velika priznanja od strane kritike, Eastwood je najpoznatiji po ulogama antijunaka, najpre u vesternima Sergia Leonea u šezdesetima, i “žestokih momaka”, kao što je inspektor ‘Prljavi’ Harry Callahan u filmovima Prljavi Harry u sedamdesetima i osamdesetima.

Eastwood je glumačku karijeru počeo kao glumac u epizodnim ulogama u filmovima B produkcije. 1959. mu se ukazala prva prava prilika, u televizijskoj seriji Rawhide. Postao je poznat u celom SAD-u u ulozi Rowdyja Yatesa (kog će Eastwood u kasnijim intervjuima nazivati “idiotom iz prerije”).

Eastwood je prve velike uloge ostvario kao čovek bez imena u špageti-vesternima Sergia Leonea Za šaku dolara (1964.), Za dolar više (1965.) i Dobar, loš, zao (1966.), koji su postali poznati kao “dolarska trilogija”. Sva tri filma bila su hitovi, posebno treći, a Eastwood je postao međunarodna glumačka zvezda, redefinišući tradicionalni imidž američkog kauboja (iako je njegov lik bio više revolveraš nego tradicionalni junak).

Status filmske zvezde donele su mu nove uloge, obično “žestokih momaka”. U filmu U orlovu gnezdu iz 1968. bio je sporedni glumac uz Richarda Burtona, a iste godine, igrao je glavnu ulogu u filmu Dona Siegela Cooganova prevara, u kojem je glumio usamljenog šerifa koji dolazi u veliki New York da bi provodio zakon na svoj način. Film je izazvao kontroverze zbog prikaza nasilja, ali je označio saradnju Siegela i Eastwooda dužu od deset godina i postavio temelje za lik macho policajca kakvog će Eastwood glumiti u seriji filmova Prljavi Harry. Sledeće godine okušao se u novim žanrovima. Svi za Eldorado (1969.) bio je vestern, ali i mjuzikl.

1971. se pokazala kao najznačajnija godina u njegovoj karijeri. Režirao je i nastupio u glavnoj ulozi u trileru Jeza u noći, a te godine nastao je i čuveni policijski inspektor Harry Callahan u filmu Prljavi Harry. Bio je to najuspešniji Siegelov film, a lik Callahana ostao je verojatno najupečatljiviji Eastwoodov lik. Film je dobio još četiri nastavka.

Eastwood je osam puta bio nominovan za Oscara za režiju i produkciju, pobedivši s filmovima Nepomirljivi i Devojka od milion dolara. Ostale nominacije je zaradio za Mističnu reku i Pisma s Iwo Jime. Dvaput je bio nominovan za glumu (Nepomirljivi i Devojka od milion dolara), iako nikad nije osvojio Oscara za glumu.