MUZIKA

Milan Petrović Quartet

Sreda 10. 04. u 20:00, Velika sala

Milan Petrović je aktivan od 1993. godine na srpskoj muzičkoj sceni, kao klavijaturista, kompozitor i tekstopisac. Od 1995. godine deluje i kao član rege benda – Del Arno Bend.

Do 2009. godine sa bendom je učestvovao na skoro svim većim festivalima u Srbiji i okolini. 2011. godine formira sastav pod nazivom Milan Petrović Kvartet, koji donosi jedan uslovno rečeno zaokret uz zvuke instrumentalnog fanka, bluza i džeza sa elementima popularne muzike. Prošle godine izdali su album pod nazivom “Excursion” na kome se kao gosti pojavljuju naši prestižni džez i bluz muzičari, poput Vasila Hadžimanova, Dušana Bezuhe, Skaj Viklera i mnogih drugih. Album je dobio sjajne kritike kako u Srbiji, tako i u okruženju.

 

ARHAI

Petak 12. 04. u 20:00, Velika sala

Reč Arhai potiče iz grčkog jezika i može se opisati kao „početak“ ili „drevni“. Ova reč sublimira sve muzičke poduhvate ovog sastava, a koji bi se mogli opisati kao: izvorište u zvučnoj tradiciji kroz moderno muzičko ruho. Arhai postoji od 1999. godine kao projekat kompozitorke Jovane Backović. Prvo izdanje, album pod nazivom „Mysterion“ objavljen je od strane PGP – a, i nastao je kroz saradnju više muzičara. Od 2009. godine do danas, sastav čine Jovana Backović i britanski folk gitarista Adrian Liver (Adrian Lever). Adrian svira na tamburi i srednjevekovnom cimbalu, dok Jovana izvodi vokalne deonice i svira/koristi kompjuter. Arhai danas predstavlja jednu fuziju elektronske muzike sa uticajem folklora kako sa Balkana tako i iz Velike Britanije. Njihovo izvođenje podržano je i vizuelnim iskustvom kroz sadržaje koji se u realnom vremenu odvijaju na platnu. Ovo je zaista jedinstvena prilika, ekskluzivno u Srbiji, da čujete spoj tradicionalnog i modernog u zvuku Arhai – a.

 

POZORIŠTE

LIKOVNI PROGRAM

16. MEĐUNARODNI SALON FOTOGRAFIJE MINIJATURE

Galerija

Od 01. do 16. 4.

Učešće je uzelo 203 autora iz 19 zemalja. Ovom prilikom biće izloženo 405 fotografija. Izložba se održava pod patronatom Međunarodne federacije fotografske umetnosti (FIAP). Organizator Foto klub Studentski grad u saradnji sa Domom kulture Studentski grad.

 

INVAZIJA OBLAČIĆA, izložba radova nastalih na radionici stripa za decu

Velika galerija

Od 09. do 13. 04.

Otvaranje u utorak 09. 04. u 18:00

U saradnji Likovne kreativne radionice za mlađi uzrast Doma kulture Studentski grad i Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka u martu je organizovana strip radionica za decu u kojoj su učesnici upoznati sa kreiranjem stripova po zadatom scenariju ili slobodnoj temi. Stripovi nastali na radionici, koje ćete imati priliku da pogledate na ovoj izložbi, biće uključeni u novi broj Invazije oblačića, izdanja Šlic strip povetarca, nove sekcije Šlic strip radionice koju uređuju deca.

 

FILMSKI PROGRAM

KRUGOVI

Režija: Srdan Golubović

Uloge: Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac,Hristina Popović

Nemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2012.

Petak 12, subota 13, nedelja 14. 04. u 19:00 i 21:00, Mala sala

Savremena priča o junačkom delu i njegovim posledicama. Tri paralelene priče odvijaju se u Beogradu, Haleu i Trebinju danas, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promeniti živote…

 

KNjIŽEVNOST

Teorija književnosti

DVOBOJ KAO KNjIŽEVNI MOTIV Jovana Popova

u izdanju Akademske knjige

S primerima/odlomcima iz filmova

Učestvuju: Gorana Raičević, Igor Javor, Dunja Dušanić i Jovan Popov

Utorak, 09.04. u 20:00, Mala sala

“Isprativši dvoboj kao motiv i temu, od Ilijade, preko narodnih i srednjovekovnih epova, viteških romana, klasicističke drame i proze ruskog i francuskog realizma, do romana Dž. Konrada i T. Mana, autor nije ostao u ekskluzivnom okružju književnosti, već je zahvatio i problematiku istorije morala i opštih pogleda na svet ljudskih zajednica u različitim epohama.”

Gorana Raičević

 

Trezor RTS u DKSG

MILOŠ CRNjANSKI (Čongrad, 26. 10. 1893 – Beograd, 30. 11. 1977.)

Učestvuju: Milo Lompar, DimitrijeTasić i Predrag Petrović

Četvrtak 11.04. u 20:00, Mala sala

Petar Džadžić u najavi kaže da je emisija snimana poslednjih meseci, nedelja, pa čak i poslednjih dana života M. Crnjanskog. Gledalac će imati priliku da vidi scene iz intimnog života pisca jer je jedan deo ovog ekskluzivnog snimka snimljen u stanu Miloša i Vide Crnjanski na 70. rođendan velikog književnika, uz tortu i šampanjac, u krugu intimnih prijatelja. U emisiji su korišćeni raniji zvučni snimci pesama Lament nad Beogradom i Stražilovo koje kazuje autor. Učesnici: Miloš i Vida Crnjanski, Petar Džadžić i dr.

Proizvedeno 1973, Redakcija programa iz kulture/traje 45:09

 

FORUM

Istorijske teme

FILOZOFIJA U HRIŠĆANSTVU I ISLAMU

Razlike i sličnosti u evropskoj i islamskoj filosofiji

Govore: Vera Janićijević i Seid Halilović

Sreda 10. 04. u 19:00, Studio 26

Osnove nauke i filosofije u zapadnoj učenosti utemeljene su u antičkogrčkoj filosofiji. Razlike u korišćenju termina i metoda u muslimanskoj filosofiji u odnosu na evopsku su brojne i specifične, pa se mora ukazati na neke bitne osnove potrebne za razumevanje islamske filosofije. Razlika u tretmanu pitanja bića, sveta, saznanja i čoveka u evropskoj i muslimanskoj misaonosti se razlikuju. Temelj evropske učenosti je ostvaren u antičkoj filosofiji odvajanjem mitosa od logosa. Međutim, dobro je poznato da su dostignuća helenske i helenističke učenosti dopirale i do persijskog i arapskog sveta.

 

AFC

Animirana sreda

O UMETNOSTI I ZEČEVIMA

Sreda 10. 04. u 20:00, Mala sala

Početak 2013. godine je bio posebno zanimljiv za ljubitelje domaće animacije. Na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu kratki animirani film „Rabbitland” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, osvojio je nagradu „Kristalni medved“ u okviru programa „Generacija 14+“. Nedugo potom, krajem februara na beogradskom FEST-u premijerno je prikazan novi kratkometražni animirani film Alekse Gajića „Uspon i pad umetnosti“. Nakon premijera oba filma u zemlji i inostranstvu, i publika Animirane srede će imati priliku da pogleda ove filmove i čuje komentare autora o projektima.

RABBITLAND, Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, 7:00

USPON I PAD UMETNOSTI, Aleksa Gajić, 9:00

U razgovoru nakon projekcije učestvovaće autori filmova

 

Arhiv Alternativnog filma

Izložba fotografija Nemanje Budisavljevića

IZGRADNjA NOVOG BEOGRADA

Otvaranje u sredu 11.04. u 19:00, Magistrala

11. aprila 1948. godine zvanično počinje izgradnja Novog Beograda. Pre početka gradnje močvarno zemljište je nasipano peskom iz Save i Dunava. Samo u prve tri godine kroz frontovske i omladinske radne brigade prolazi oko 200.000 njegovih graditelja: srednjoškolaca, studenata, radnika i inžinjera iz svih krajeva Jugoslavije. Najbrojnije među njima su seoske brigade iz Srbije. Radi se i danju i noću, bez tehnike: ručno se posipa pesak i meša malter, a konjska zaprega prenosi teži materijal. Sa lopatama, motikama i drvenim kolicima započeta je izgradnja novog “grada u gradu” koji je premašio i najsmelije prognoze idejnih tvoraca Novog Beograda.

Nemanja Budisavljević je član Akademskog kino kluba iz Beograda, a beležio je radove od prvog dana.

U razgovoru nakon otvaranja učestvuju Slobodan Ristanović i Nemanja Budisavljević.

 

BIBLIOTEKA

Prozor Šangaja

ŽIVI SVET I PRIRODNA BOGATSTVA KINE

Govore: Marija Gajić, Tamara Spasojević, Milica Krneta, Miloš Milošević i Đorđe Marković.

Izlaganje prati video projekcija.

Petak 12. 04. u 19:00, Čitaonica E

Na teritoriji Kine nalazi se mnogo toga nepoznatog ili manje poznatog mnogima koji žive izvan ovog geografskog prostora.Sa biljnim i životinjskim svetom, kao i sa prirodnim bogatstvima Kine upoznaće nas studenti Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, polaznici škole kineskog jezika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.