Jubilarno deseto izdanje muzičkog festivala Osveženje održaće se u petak 4. avgusta 2017. na Omladinskom stadionu u Pirotu. Kako je pirotska Tvrđava u rekonstrukciji, organizator Festivala, UG Osveženje, se odlučio za novu lokaciju koja je u potpunosti adekvatna za ovaj tip događaja.Na festivalu će ove godine nastupati: Bjesovi, Pero Defformero, Crveni karton, Rusty Strings i Codex.

Program počinje u 20.15h. Priliku da otvori festival dobio je bend Rusty Strings iz Pirota. Bend postoji dve godine  i sačinjavaju ga iskusni muzuičari. Neguju bluz zvuk, sa primesama klasičnog rokenrola a ovom prilikom će odsvirati tridesetominutni set autorskih pesama, dobro poznatih pirotskoj publici.

Posle njih, u 21h, na binu izlazi najtraženiji mladi pank bend u Srbiji, Crveni karton iz Kruševca. Za Crveni karton sve kolege, muzički kritičari i portali u glas  kažu da su jedni od predvodnika nove generacije srpskih bendova. Njihove pesme su ohrabrujuće, obećavajuće i govore o receptu za bolji i uspešniji život u sve više demoralisanom društvu.Koncertno sigurno jedan od najaktivnijih, najsmelijih i najtraženijih mlađih bendova u Srbiji, koji posle putovanja po raznim gradovima Srbije i regiona i preko četrdeset nastupa u poslednjih devet meseci,  prvi put dolaze u  Pirot 4. avgusta tačnije  na  festival   „Osveženje“.

Pero Defformero, metal-folk atrakcija iz Novog Sada, nastupaće od 22h. Ovaj  neobičan bend vuče svoje korene još iz 1993. godine, a 1995. objavljuju prvi album. Zatim dolazi do personalnih promena i pauza u radu do  2006. godine kada se ponovo okupljaju ulaze u studio i počinju da skreću pažnju na sebe. Potom, 2009. godine izlazi album “UNDERGRAND” na kome se pojavio i hit “Došli smo do kraja puta” koji ima preko milion pregeda na youtubu, te bend postaje sve više prepoznatljiv i van granica Srbije. Album po da nazivom “JeR to liči na taj način” proglašen je,  po izboru posetilaca Serbian Metal portala, za najbolje metal izdanje 2014.

Od 23h sviraće Bjesovi, dobro poznat bend iz Gornjeg Milanovca, nastao 1990. godine, a veliki uspeh su doživeli pobedom na Zaječarskoj gitarijadi 1993. što im je omogućilo da snime svoj prvi album. 1995. godine izlazi drugi (bezimeni) album, koji je dobio epitet kultnog albuma i postao sastavni deo muzičke kolekcije svakog mladog rokera tih godina. Na ovom albumu su doro poznati hitovi iz 90tih  “Ime”, “Vreme je”, “Avioni pevaju” i drugi. Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi. Bend se raspada po objavljivanju trećeg albuma “Sve što vidim i sve što znam” i okuplja se ponovo 2000. godine u izmenjenom sastavu sa jednim pevačem. Bjesovi su do danas izdali šest albuma, a u međuvremenu smo imali prilike da ih pratimo u Pirotu na koncertu u holu Doma kulture 2011. godine.

Za ljubitelje elektronske muzike pola sata posle ponoći za dobru žurku biće zadužen Codex. Pod imenom Codex krije se Ranko Marić, DJ i producent iz Beograda, osnivač kolektiva “Metnem” čiji jedan od članova i poznati pirotski DJ i producent Bohemian (Boki Đorđević). Ranko je počeo da se bavi DJingom 1995. a od 1999. godine sa ekipom počinje da organizuje DnB žurke šikrom zemlje.  Proputovali su celu planetu predstavljajući svoju muziku na žurkama i festivalima a u Srbiju su doveli preko 300 internacionalnih dj-eva sa samog vrha muzičke scene. Codex je trenutno jedan od najtraženijih srpskih DJeva koji puštaju Drum and bass i dolazi u solo varijanti, a predstaviće se dvočasovnim setom.

Cena ulaznice za ovogodišnji festival je 400 dinara i može se kupiti na ulazu. Za one, najvernije posetioce organizator je obezbedio određen broj ulaznica po promo ceni od 300 dinara i one će biti puštene u pretprodaju 27. jula u Baš Čelik baru.

Ono što se razlikuje u odnosu na prethodne godine je to što ulaznice važe za jedan ulazak u festivalski prostor, te neće biti omogućeno posetiocima da sa jednom ulaznicom ulaze više puta u toku večeri na festival. S druge strane organizator je na novoj lokaciji (Omladinskom stadionu) omogućio dovoljan broj toaleta i pijaću vodu što nije bio slučaj ranijih godina na Tvrđavi.