PODELI

U četvrtak 12. decembra, od 19 časova, u novosadskom Prometeju, biće predstavljen album MANASTIRI srpskog kantautora i književnika Miloša Zubca.

Reč je o jedinstvenom albumu primenjene muzike iz televizijskog serijala Biseri duhovnosti Fruške gore, kao i serijala Biseri duhovnosti Vojvodine. Na izdanju se nalazi petnaest pesama o srpskim pravoslavnim manastirima Fruške gore i Vojvodine.

Stihove potpisuje Pero Zubac, ujedno scenarista emisije.

Muziku je komponovao i sve pesme otpevao Miloš Zubac. Aranžmani pripadaju Milošu Drobnjakoviću koji je učestvovao i kao instrumentalista, snimatelj i producent ovog albuma.

Britanski muzički kolumnista Edi Kuni (Eddie Cooney) o albumu je napisao:

„Svaka epizoda u seriji pripoveda istoriju jednog određenog manastira i uključuje pesmu koju izvodi Zubac. Stihove pesama potpisuje Zubčev otac Pero, proslavljeni pesnik. Neko bi možda očekivao da tema donese jednodimenzionalni, intelektualni, akademski sadržaj, ali naprotiv – u stihovima su sadržana šaputanja legendi, istražuje se narodna vera i opisuju prirodne lepote tog podneblja, što rezultira toplim, dramatičnim i evokativnim podsticanjem slušalačke imaginacije.”

Rale Damjanović, srpski književnik i doajen govornog pesništva, nazvao je Manastire Miloša Zubca „čistom reanimacijom”.

Na promociji izdanja u Prometeju, pored Miloša Zubca, učestvovaće Pero Zubac i likovni umetnik Danilo Vuksanović koji je takođe učestvovao u snimanju televizijskog serijala o fruškogorskim i vojvođanskim manastirima.

Album Manastiri kao izdavači potpisuju Prometej i Kreativni centar Vigvam.