Mesto u finalu obezbedilo je još šest bendova koji su se, po oceni stručnog žirija, izdvojili od ostalih. Jedan od njih je i drugi banjalučki bend u ovogodišnjem takmičarskom programu, sastav Voodoo Mojo, a završne večeri, na bini će im se pridružiti tri hrvatske grupe, i to Rezerve iz Tučepa i Makarske, Nord iz Rijeke, te zagrebački Felon. Listu finalista kompletirali su novosadski bend Wolfram, koji kombinuje stoner rock sa elektronskom muzikom, i neobična country postava Fed Horses iz slovenačkih gradića Logatec i Sveti Peter.

Neke od njih smo prekinuli u slavlju i pitali za prve utiske.

Wolfram

Wolfram je osvetlao obraz novosadske scene iako su u finalu nastupili sa malim hendikepom. Naime, pevačica Jana nastupila je i fenomenalno pevala iako ima upalu bronhija.

Remix: Evo vas u finalu! Novi Sad ima dostojnog predstavnika 🙂 Kako se osećate sada kada znate da ste prošli u finale?

Wolfram: Pa, ništa specijalno ne bi bilo strašno i da nismo prošli zato što stvarno ima dosta dosta dobrih bendova, ali opet prija kad vidiš da je neko primetio tvoju muziku, da mu se sviđa. Jedva čekamo da nastupimo sutra i da sviramo na ovolikoj bini sa ovako dobrim ozvučenjem. Iskreno nismo poslušali sve ove ostale bendove koji su sutra u finalu tako da ne znamo sa kakvom konkurencijom imamo posla, i na kraju krajeva ni ne razmišljamo o tome samo gledamo da mi budemo što bolji I da što bolje odsviramo i odradimo I scenski nastup nastup. Na prvom mestu nam je da damo sve od sebe uvek I svuda, a sad ako to dostigne neke rezultate ok, ako ne pobedimo ništa strašno.

Remix: Da li je to što si bolesna bilo presudno da pevate ovu pesmu ili je u planu bila neka druga, jer u press-u sam čula komentare kako se u ovoj pesmi nije dovoljno istakao tvoj glas?

Wolfram: Mi smo zapravo dobili informaciju da treba da pevamo one pesme koje smo prijavili I tim redosledom koji smo prijavili tako da “Music of the Heathen” je bila prva pesma koju smo prijavili tako da sutra ćemo izvesti “Mothering” I nadam se da to neće uticati toliko na moje pevanje, ja ću dati sve od sebe.

nord

Nord

Ove godine u finalu se našlo čak pet bendova iz Hrvatske. Jedan od njih je i Nord iz Rijeke a o prvim utiscima da će ponovo zasvirati na bini Jelen Demofesta porazgovarali smo sa frontmenom Mihaelom.

Remix: Prošli ste u finale, kakvi su vam prvi utisci, da li ste očekivali da ćete se naći u drušvu trinaest najboljih?

Nord: Nadali smo se jer smo bili zadovoljni nastupom, bilo nam je baš super, i sve kako smo zamislili tako da nam je drago što smo u finalu. Prošli su i bendovi za koje smo i mi mislili da će proći, tako da je super. Nismo bili na žalost u četvrtak tako da ne znamo kakvi su bili bendovi, vidjećemo  sutra. Veselimo se nastupu i u principu ja osobno sam se nadao finalu, a onda sve dalje nije toliko bitno. Super ako se desi da budemo u vrhu, prošli su jako lijepi bendovi i to je već dosta subjektivno. Mislim ne može se umjetnost baš ocijenjivati. Ovo je ok, mada neki jesu malo se više istakli na neki način, ali ovo mislim sutra da će biti jedna revija jako dobrih bendova i ljudi i da će tu odlučivati ukus žirija nego nešto drugo.

Remix: Da li se sutra predstavljate sa istom pesmom ili je menjate?

Nord: Pa istom pjesmom ćemo se predstaviti, tako smo se dogovorili, to nam je prvi singl, a ovo je inače bio naš tek četvrti nastup, sutra će bit’ peti i tako da evo, idemo s tom pjesmom.

Remix: Planirate li nakon festivala možda neke nastupe i u Srbiji?

Nord: Sigurno da da, od jeseni planiramo po cijeloj regiji svirati i dosta upita sa svih strana imamo, tako da ja stvarno iskreno nadam da ćemo nastupit’ i u Bosni i u Srbiji pa tako i u Novom Sadu.

voodoo mojo

Voodoo Mojo

Voodoo Mojo je drugi banjalučki bend koji se plasirao u finale, ali pre i nego smo započeli zvanični deo razgovora, saznali smo da je pevač ovog benda, Aleksandar Kolarov, porodično usko vezan za Novi Sad i da je veoma čest gost u našem gradu. Ovi Banjalučani imali su vrlo zanimljiv scenski nastup. Naime, za vreme gitarske solaže, on je iz radničkog odela u kom je nastupao, izvadio sendvič, pojeo nekoliko zalogaja, i nakon toga nastavio da peva.

Remix: Još jedan domaći bend je prošao u finale. Da li je to bilo očekivano s obzirom da je ovo vaš domaći teren, znaju vas svi?

VM: Ma ne, ništa to ne znači. Naprotiv, nismo očekivali. A dobro, mi imamo tu neke svoje teorije zavjere da ako prođe već jedan bend iz Banja Luke, ne prolazi drugi ili treći, jer je sinoć u prvom krugu prošao već jedan bend. Ali eto, prošli smo i mi, nismo vjerovali, nadali smo se al’ eto, super, prošli smo. Prepali smo se malo.

Remix: Sutra svirate istu pesmu ili menjate?

VM: Vjerovatno sviramo drugu pjesmu, 99%. Radi se o tome da sam ja novi gitarista (Srđan), koji je došao prije skoro mjesec dana. Prije mene su imali klavijaturistu, pa sam onda ja došao na njegovo mjesto, tako da smo morali komplet aranžmane mijenjati, što je malo predstavljalo problem. Nismo imali vremena da radimo ispočetka pjesme.

Remix: A hoćete mi objasniti koja je fora sa sendvičom? 🙂

VM: A ništa, umorili se a ja nisam dovršio sendvič, pa stavio u džep pa reko aj da dovršim gore. To ti je kao radnici u pauzi, tako i mi sviramo ko radnici pa taman u tom trenutnu kad je bila pauza, to je bio pravi momenat da dovršim sendvič 🙂 A nisam sve progutao, ostalo je meni te hrane, pa sam dovršio zadnji dio pjesme sa hranom u ustima 🙂

Remix: A znaš šta je najveći fazon? Na video bimu se to videlo 🙂

VM: Jelde’? To je to, onda mi je drago 🙂 Onda je to bilo skroz realno.

Remix: Sutra obavezno neki novi fazon, očigledno da to pali 🙂

VM: Uh ne znam šta sutra, možda da se skinemo sutra. Hoćemo se skinuti sutra, da pokažemo tetovaže?

Remix: Jel’ imate tetovaže? 🙂

VM: Ma jok, ali kupićemo sad žvake pa ćemo nalijepiti. 🙂

Remix: Želim vam puno sreće sutra i dođite nam u Novi Sad.

VM: Hvala, vidimo se sutra!

Veselu ekipu smo sinoć ostavili da nastave sa slavljem, a večeras je dan D. Ko će poneti laskavu titulu najboljeg demo benda na 8. Jelen Demofestu, proverite oko ponoći na facebook stranici Remix Press-a!

Andrea Magazin