PODELI

Mlade muzičarke sa domaće alternativne scene udružile su snage i u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX organizuju prvi Rok kamp za devojčice u Srbiji i regionu.

Kamp je predviđen za devojčice uzrasta od 10 do 14 godina i održaće se  u dečjem odmaralištu „Šuplja stena“ na Avali u periodu od 21. avgusta do 27. avgusta 2017. godine. Trideset devojčica će tih dana imati priliku sa upozna sa osnovama sviranja bubnja, gitare, bas gitare i klavijatura.

Cilj organizovanja ovog kampa jeste da se razbiju predrasude da su ovi instrumenti više namenjeni dečacima, kao i afirmacija ženskog učešća u rok muzici. Rok muzika je nešto što se na ovim prostorima polako zaboravlja. Gotovo je nemoguće da mlađe generacije dođu u kontakt sa kultnim rok bendovima jer su previše zatrpani prolaznim popularnim hitovima i sadržajima koji su im nametnuti od strane masovnih medija. Smatramo da deci treba ponuditi više i da i devojčicama treba približiti poznati rokerski bunt.

O tome koliko je mali procenat žena na alternativnoj muzičkoj sceni i kako treba podržati devojčice ukoliko imaju takva muzička interesovanja pisala je Tatjana Nikolić, članica FEMIX kolektiva, u studiji „Rodni odnosi na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije i regiona“ koju je odbranila na Univerzitetu umetnosti. Ova publikacija predstavlja i jak argument za promovisanje rok muzike među devojkama i devojčicama.

Program koji se devojčicama nudi na kampu jeste upoznavanje sa instrumentima, tehnikom, muzičkim aranžiranjem i komponovanjem, kao i prilika da zasviraju u bendu sa svojim vršnjakinjama iz različitih gradova u Srbiji.

Prijave na kamp traju od 4. do 18. juna, a svi zainteresovani više informacija o konkursu, kriterijumima za učešće i prijavljivanju mogu dobiti putem linka: http://femix.info/femix-news/p/422/

Ovaj neprofitni muzički i obrazovni projekat je jedan od deset pobednika konkursa Klub Superste za 2016. u okviru programa Superste.net. Prijatelji kampa su Opština Vračar, Disciplina i Rekonstrukcija Ženski fond i mnogi pojedinci i pojedinke. Plan je da ovo bude samo prvi u nizu kampova i da sledeće godine veći broj devojčica može u različitim gradovima da učestvuje u ovakvom ili sličnom dešavanju.