Regionalna književna konferencija “Book Talk 2017” održava se treći put i okupiće 29. septembra u Novom Sadu najpriznatija imena iz sveta književnosti i izdavaštva. Preko 60 učesnika učestvovaće u 14 panela koji se održavaju paralelno u dva prostora, Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

Neki od učesnika su: Ljiljana Habjanović Đurović, Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Ivan Ivanji, Bijana Srbljanović, Vladimir Tabašević, Vladimir Pištalo, Marina Krleža, Ante Tomić, Borka Pavićević, Dževad Karahasan, Bekim Sejranović, Vesna Dedić, Jelena Bačić Alimpić, Branko Rosić, Tijana Palkovljević, Radovan Jokić, Zvonko Maković, Svetlana Slapšak, Manjo Vukotić, Dejan Papić, Nenad Šaponja, Jelena Trivan, Zvonko Maković, Predrag Marković i mnogi drugi.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walkandtalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala nshronika.rs na ovom linku mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže – info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.