Film “Rejv Iran” (Raving Iran) rediteljke Suzane Regine Mojres, rađen u švajcarskoj produkciji, doživeo je u sredu (20. aprila) senzaciju na filmskom festivalu Vision du Reel u Nijonu, gde je imao svetsku premijeru. Fokusiran na teheransku andergraund tehno scenu, film na vrlo smišljen način govori o borbi umetnosti i umetnika da iznađu svoje pravo mesto u surovom svetu u kome živimo danas, opterećenog politikom, globalnim problemima, konstanim promenama granica.

Iako vrlo uzbudljiv po sadržaju, film još nema distribuciju po bioskopima, već su njegova dalja prikazivanja usmerena isključivo na festivale, među kojima je i Beldocs (od 12. do 18. maja), gde će film „Rejv Iran“ biti prikazan u međunarodnom takmičarskom programu.

Pre Beograda, film nemačke rediteljke biće prikazan samo još u Torontu i Minhenu, a tek nakon Beldocsa sledi mu prikazivanje na više od 40 filmskih festivala. Tako će publika našeg najvećeg festivala dokumentarnog filma, biti u prilici među prvima u svetu da pogleda ovo hvaljeno ostvarenje. Dodatnu intrigu na Beldocsu predstavljaće i gostovanje Suzane Regine Mojres, koja će predstaviti svoje ostvarenje i govoriti o čitavom procesu izrade ovako produkciono komplikovanog a tematski veoma zanimljivog filma.

A šta je toliko intrigantno u “Rejv Iran”? Film prati dvojicu di-džejeva, Anuša i Araša, koji su u centru podzemne tehno scene Teherana. Već umorni od skrivanja od policije i od svoje stagnirajuće karijere, oni organizuju poslednju maničnu tehno-rejv žurku pod opasnim okolnostima u pustinji. Vrativši se u Teheran, okušavaju sreću prodajući svoj nezakonito snimljen muzički album bez dozvole. Anuš biva uhapšen, i čini se da im nije preostalo nimalo nade, ali odjednom dobijaju telefonski poziv od najvećeg tehno festivala na svetu. Sleću u Švajcarsku i euforija koju su osećali na početku isparava, kada konačno shvate ozbiljnost situacije…