PODELI

U nedelju, 14. februara, u Mikser House-u u Beogradu, održan je drugi po redu Double Date. Ove godine, Ničim izazvan ugostili su sve popularniji dubrovački bend Silente i zajedno su prisutnima ulepšali još jedan Dan zaljubljenih. Celo veče je i proteklo u znaku ljubavi. Ređale su se mnogobrojne ljubavne pesme ova dva benda koje je publika horski ispratila i time pokazala da Double Date definitivno ima smisla.

Prvi na scenu izašli su Čudni ili čudesni Silente koji je publika sa oduševljenjem pozdravila i time je otpočeo Double Date. Molim te, zapiši zapevao je Tibor, a publika je u sećanje zapisivala reči i note tek jedne od mnogih ljubavnih pesama te večeri. Silente su nastavili u istom maniru, a publika je i ovu pesmu ispratila u glas time pokazavši da voli čak i Pesmu koja samu sebe mrzi te više nije bilo mesta sumnji – Silente zasigurno ima mnogobrojne verne obožavaoce u Srbiji.

Iako „ljubav ne stane u pismo“, ponekad uspe da stane u neke pesme, a one koje su usledile “Rekla si”, “Kako misliš”, “Na istom mjestu”, “Svila”, “Ne gledaj me kao da sam” su svakako neke od tih.

Začuli su se prvi stihovi  čuvene “Terce na tišinu”, a publika, koja je u glas pevala, definitivno je nadjačala Silente. Tokom celog koncerta mogao je da se oseti zavidan nivo energije, kako na bini, tako i van nje, a teško bi bilo odrediti da li su Silente bili ti koji inspirišu publiku ili publika njih. Naglasili bismo da je Doris pozdravila publiku i rekla da Lorena i ona nisu prvi put u Beogradu, za razliku od ostalih članova benda, i da vole Beograd, a publika je dokazala da i Beograd voli njih.

Koliko toliko pevali su nam ovi Dobri morski ljudi i dobre morske žene. U njihovom nastupu vidno su uživali svi prisutni i sudeći po tome, verujemo da će sličnih susreta benda Silente sa publikom u Srbiji biti još.

Silente

Bo-bo-bo-bo-bo-bo-bom i na binu su se popeli Ničim izazvan i već prvom pesmom razigrali Mixer house. Devetočlana postava benda pulsirala je u istom ritmu, koji je publika s oduševljenjem ispratila.

Usledila je pesma “Beskućnik”, duet koji je bend uradio sa Darkom Rundekom i koji se nalazi na njihovom novom albumu “Odlaziš?” Još jedna pesma sa novog albuma bila je “Dalijev brk”, nakon koje su nam otkrili koje se to devojke „ljube najlepše“.

ZaPlesali su i prvi taktovi sledeće pesme, nadovezujući se laganim ritmom na prethodnu pesmu. Usledila je pesma “Živeti u prošlosti”, a uz “Udahni vazduh” i “San” publika se nanovo razigrala. Iako se možda čini da bi bilo zanimljivije „da po ciglama šetamo što se s Meseca vide i da mirišemo cvetove trešnje“, sumnjamo da je iko ove večeri poželeo da je bilo gde drugo osim baš tu gde jeste. Romantični tekstovi i razdragana muzika činili su da atmosfera u Mikseru konstantno bude na zavidnom nivou i priušti prisutnima još jedno nezaboravno veče ljubavi. Salu su ispunjavale note divnih ljubavnih pesama koje je ovaj bend stvarao na instrumentima od gitare do harmonike.

Iako bend Ničim izazvan relativno kratko postoji i izdali su tek dva albuma, publika je većinu njihovih pesama horski pevala, kao da postoje mnogo duže. Tako je bilo i sa narednim pesmama: “Dečija”, “Odlaziš?” “Glas”, “Rekla je”.

Kako je veče odmicalo, publika kao da je sve više želela da se ova noć dobre muzike nikada ne završi pa ih je i posle pesme “Trideset” pozvala na bis. Pred taktove pesme “Sumrak”, Bojan je pozvao parove iz publike na ples. Nakon toga usledio je i neizbežni prvi hit “O tebi” koji je publika ispratila uz takav nalet energije, kao da je sam početak koncerta, a ne njegov kraj. I možda baš time izazvan, bend je publici iznova priuštio uživanje u još tri pesme – “Rekla je”, “Odlaziš?” i “Trideset”, produžavajući njihovo zadovoljstvo i radost makar za tih nekolicinu taktova.

Ničim izazvan su i ovaj put opravdali poverenje i ljubav publike i dokazali da ih ne porede slučajno sa velikim imenima naše muzičke scene.

Nicim izazva Mikser2

Ovaj Double Date je itekako bio uspešan jer, ako ništa drugo, sigurno je da ljubav između publike i ova dva benda svakako postoji. Na Dan zaljubljenih publika u Mikser House-u je svojim prisustvom dokazala da muzika inspirisana ljubavlju i sama generiše ljubav, čime se zatvara jedan savršen krug. A kada se muzika i ljubav nađu na Double Date-u, jedna noć za pamćenje je svakako neminovnost.

Danka Džida
Tijana Sredojević

Foto: Piroshki Photography