PODELI

Poljski bend Riverside će nastupiti 6. marta u Novom Sadu, u Pozorištu mladih.
Tim povodom, imali smo priliku da razgovaramo sa Marijušom (Mariusz Duda), frontmenom benda, o muzici, životu, nastupima u Srbiji i svačemu još.

Nastupali ste dva puta u Srbiji, kako se osećate povodom povratka?

MD: Zvučaće kao laskanje, ali kad god nastupamo u Srbiji, shvatimo koliko nam je žao što ne dolazimo češće. Prvo, zaista mnogo mladih i duhom mladih ljudi dođe na nastup, drugo, zaista mi se dopada energija publike, daje nam krila. Jednostavno, sviramo bolje koncerte. Ne znam, možda nam neko stavi nešto u kafu, možda je i do vazduha, ali se zaista osećamo dobro sa vama. 😉

Najavili ste na beogradskom koncertu 2019. da ćete se vratiti u okviru Balkanske turneje, čak ste i precizirali mart 2020. Da li je to bilo planirano, ili je bila impulsivna odluka, na samoj bini?

MD: Pre našeg nastupa u Beogradu, razgovarali smo sa lokalnim promoterom o tome da se vratimo i  naredne godine organizujemo Balkansku turneju. Složili smo se da bi to bila sjajna ideja. To je bila polazna tačka, koja je evoluirala u to da uključi i nastupe u Italiji, Španiji, Grčkoj i Turskoj, te nismo više mogli da je zovemo Balkanska turneja. Umesto toga, nazvali smo je „With the Sun Tour“, ali je ideja potekla od vas.

Kad smo pomenuli binu, imate li neki ritual pred izlazak na istu?

MD: Uradimo kolektivno „Whoa“, napravimo svojevrsni „krug prijateljstva“. Stanemo u krug, Mittloff stavi ruku na dno, a moja ide poslednja, viknemo i izađemo na scenu. Ako to ne uradimo, imamo loše koncerte.

Izdali ste sedam studijskih albuma, koliko je teško biti (i ostati) originalan? Šta vas inspiriše da pravite muziku?

MD: Umetnički predvodim Riverside od samog početka i uvek sam se trudio da pravim albume koje bih i sam voleo da slušam, ali ne volim da se ponavljam, te svako izdanje mora biti različito od prethodnog. Nikad ne bih mogao da snimam iznova isti album. Takav pristup mi pomaže da muzika uvek bude originalna, ali je često stresan i pun straha da ću napraviti nešto što neće biti interesantno, niti izuzetno.
Imam velike želje za stvaralaštvom. Ponekad su toliko snažne da se osećam uznemirenim ako ih ne uslišim. To mi je glavna inspiracija i gorivo već godinama. Upravo zato, pored Riverside-a, imam i solo projekat, „Lunatic Soul“.

Melanholični rock, ili Introspektivni prog? Pitanje potiče iz stihova: Gde smo sada i šta smo uradili? (Where are we now, what have we done?)

Znate, mislim da će to pitanje biti glavna tema sledećeg Riverside albuma: Ko smo i kako smo shvaćeni. Nažalost, naš bend je žanrovski označen kao „Dream Theater style prog metal bend“ već neko vreme, a to baš i nije tačno. Mi ne sviramo prog metal, već jednostavno melanholične rock pesme, koje su nekad malo teže, nekad malo više metal, a nekad ambijentalne, sa više elektronike. Mi jesmo u porodici progresivnih rock bendova, ali bismo voleli da budemo shvaćeni kao bend sa porukom. Tako da mislim da nam je melanholija veoma bliska. Tekstovi su često na temu samoće, borbe za opstanak, pronalaženja sebe u društvu, tako da su „introspektivne“, ali možda ipak više „rock“, nego „prog“. 😊

U svom izveštaju sa beogradskog koncerta 2019., uporedio sam album Wasteland sa Slipknot-ovim albumom The Grey Chapter. U pitanju su potpuno različiti albumi, ali oba imaju veliku težinu borbe sa gubitkom. Da li iko u bendu sluša Slipknot, uopšte? Koji su vam omiljeni bendovi/muzičari?

Ne, nažalost ne slušamo Slipknot, ali imamo veliko poštovanje prema njima, pogotovo što su postali jedan od najpopularnijih metal bendova. Više volimo, znate, klasiku: The Beatles, Pink Floyd, Slayer (smeh).

Najavljeno je da ćete izvesti ceo Wasteland album (meni omiljeni); Da li imate osećaj da ste je prešli i ima li života nakon Pustoši?

Na predstojećoj turneji ćemo ipak svirati i malo više starijih stvari, ne samo poslednji album. Ovo će biti poslednji „Wasteland“ nastupi i želimo da uvrstimo još neke pesme na set listu jer ne želimo da bude ista kao prethodne godine. Ubacićemo i neke obrade, takođe. Ali, ako pitate o našim osećanjima, onda da, poželeli smo dobrodošlicu Maciek-u Meller-u kao zvaničnom članu benda i vreme je da krenemo napred. Vreme je da pokažemo da je Riverside OK i da nastavljamo snažno.

Ima li još nečeg što biste želeli da podelite sa fanovima u Srbiji?

MD: Zaista se radujemo koncertu. Kao što sam pomenuo, zaista volimo vašu energiju i senzibilitet. Radujemo se prvom nastupu u Novom Sadu jer smo čuli mnogo dobrih stvari o tom gradu. Zaista jedva čekamo. Vidimo se tamo!

Stefan Nedeljković

Foto: promo