PAnDEMOnium studio iz Pančeva, ove godine slavi osmi rođendan.

Tom prilikom u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo u petak 31. maja i u subotu 01. juna organizovaće koncerte na kojima će učestvovati Dža ili Bu, Melmac Riders, Mute i The Backyard Sinners.

PAnDEMOnium studio je prostorija za muzičke probe i snimanje u Domu omladine Pančevo koji je osnovan leta 2005. godine. Počevši kao skromno opremljena prostorija za probe a zahvaljujući entuzijazmu pančevačkih muzičara, Doma omladine i razumevanju gradskih vlasti, PAnDEMOnium je ubrzo postao sinonim za rok muziku u gradu i nezaobilazan faktor kada su muzička dešavanja u pitanju.

Već prve godine svog postojanja, PAnDEMOnium je pokrenuo i izdavačku delatnost objavljivanjem prve kompilacije pančevačkih bendova – PAnDEMOnium Vol. 1. Nedugo zatim studio je opremljen i tehnikom za snimanje i od tada pruža punu tehničku i logističku podršku mladim bendovima na bazi volonterizma i dobre volje.

Petak, 31.05.2013, 21h @ Letnja bašta DoP-a – ULAZ SLOBODAN!

MELMAC RIDERS

Bend Melmac Riders postoji u nepromenjenom sastavu od 2009. godine i čine ga dokazani pančevački muzičari sa bogatim iskustvom – Vladimir Jezdimirović – Alf, Aleksandar Bukur, Lazar Kebić i Miloš Knežević. Nakon dugogodišnjeg iskustva u brojnim bendovima svih žanrova došli smo na ideju da ponudimo nešto nesvakidašnje kada je rok scena u pitanju – takozvane meddley aranžmane sastavljene od najvećih svetskih rok i pop hitova. Ne postoji precizna stilska odrednica našeg benda ali mi sebe volimo da nazivamo “odličnim bendom za zabavu sa malo tvrđim zvukom”.

MUTE

MUTE – grupa prijatelja koja je oformila bend decembra 2003. godine, prvenstveno okupljena oko ideje da svojom interpretacijom pesama bendova kao što su Alice in Chains, Faith no More, Deftones, Tool i dr. promovišemo alternativnije muzičke žanrove I podžanrove koji nisu toliko zastupljeni na lokalnoj sceni. Svoju muziku stvaramo bez kompromisa, iskreno I sopstvenim tempom, a kroz svoje pesme pokušavamo da ispričamo priče u kojima i sami živimo.

Subota, 01.06.2013., 21h @ Letnja bašta DoP-a – ULAZ SLOBODAN!

DŽA ILI BU

Od samih početaka sa Lepom kasetom (Delirium, 1989) i prvim pravim albumom Hej Mornari (Carlo, ‘92) Dža ili Bu su predstavljali potpuno novu i do tad nezabeleženu pojavu na sceni, spremnu da dirne u političke tabue zbog čega su tokom svoje karijere imali dosta problema (o čemu govore na svom sajtu). Sledili su njihov ponajbolji album Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju (Metropolis, ‘94) i solidni Strašni sud (Metropolis, ‘96) na kojima su zaštitni znaci grupe – montipajtonovski humor (Drug Tito se krije u pećini), generacijski iskazi (Drugovi) i žestoka kritika tadašnje vlasti (Oslobodi slobodo) – krenuli u pravcu dalje evolucije bazičnog punk rock izraza. Zanimljivo je da su svi ovi albumi trajali tačno 45 minuta što su članovi benda objašnjavali željom da njihovi albumi stanu na jednu stranu, tada aktuelnih, 90-minutnih kaseta, reprezentujući duh solidarnosti svojstven alternativnoj sceni. Nakon ploče Kao da ničeg nije ni bilo (Fabrika, 98), koja je predstavljala bolni krik koji niko nije čuo, grupa je zbog tadašnje političke situacije u zemlji prestala sa radom, a diskografija Dža ili Bu dopunjena je živim (1999) i best of (2005) izdanjem. Glavna osa oko koje se vrtela (i vrti) egzistencija benda je pevač i tekstopisac grupe Nebojša Simeunović Sabljar. Slično Canetu, i on je od svojih vokalnih (ne)sposobnosti uspeo da napravi zaštitni znak grupe, pretvarajući tako hendikep u vrednost, nedostatak u prednost. Naravno, lavovski deo takvom ishodu stvari možemo pripisati njegovoj britkoj poeziji koja nikad nije pristajala na kompromise i ustupke.

THE BACKYARD SINNERS

The Backyard Sinners su četvoročlani rok bend iz Pančeva u sastavu Milan Maksimović – vokal i gitara, Dragan Veličkovski Gaša – bas, Igor Mitić – gitara i Vladan Stojanov – bubnjevi. Grupa izvodi energičan autorski repertoar u okvirima “indie” i garažnog roka, ali i amerikane te nešto eksperimentalnijeg post-rok zvuka. Iako se pod ovim imenom okupio tek nedavno, bend sačinjen od muzičara poznatih iz istaknutijih lokalnih imena (The Empty Pages, Acid Milk i drugi) ima širok repertoar svojih pesama u celinu zaokružen pažljivo odabranim obradama. “The Backyard Sinners” neguju rokenrol kakav se danas i u ovom trenutku svira u svetu, a ovdašnja publika će imati priliku da ih uživo sluša u Pančevu, Beogradu i okolini.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.