Nova knjiga beočinskog novinara Nenada Barakovića “Luzergad uživo” objavljena je krajem decembra za izdavačku kuću No Rules iz Beograda i može se naći u Delfi i Laguna knjižarama, u onlajn knjižari Delfi, knjižari Beopolis, a može i da se poruči putem sajta izdavačke kuće.

Ovo je druga saradnja Barakovića i No Rulesa , s obzirom na to da je i njegova prva knjiga kratkih priča “Besparačke priče” takođe izašla pod istom etiketom koja je u međuvremenu proputovala svet, a kuriozitet predstavlja i to da je jedan primerak završio u biblioteci na Beverli Hilsu. Za razliku od prve knjiga, Baraković se ovoga puta u obliku romana i široj formi obraća čitalačkoj publici.

U recenzijama za ovo delo koje je završilo u najširem konkursu za NIN-ovu nagradu, Mile Kekin navodi da je Barakovićeva knjiga otpor zdravog razuma ludilu u kojem živimo, pisac Dejan Stoljiković je okarakterisao Luzergrad kao polumitsko mesto u kojem se sastaju genijalci i marginalci, novinar Darko Mitrović je napisao za knjigu da je ona u suštini Barakovićevom ispuštanje divlje zveri koja luta nepoznatim literarnim prostranstvima, dok je beogradski pisac Dule Nedeljković nazvao Barakovića ravničarskom bejzbol palicom.

Radnja romana “Luzergad uživo” započinje stvaranjem ovog fiktivnog grada, a kasnije se kroz poglavlja nadovezuju protagonisti različitih sudbina koje su obojene humorom, ironijom, metaforama i događajima koji su ispresecani pismima, vajber porukama i plejlistom sa radija Luzergrad na 97.8 megaherca kojom je autor dao posvetu muzici kojom se i sam bavi. Radnja romana je smeštena u 24 časa, u danu sa najvišom zabeleženom temperaturu.

Sam autor navodi da delo nije pročitao, jer mu to izgleda pomalo voajerski pa ne može sam da ga opiše detaljnije, te je tu stvar prepustio prijateljima koji su radili recenzije.

Nenad Baraković je rođen 1991. godine u Novom Sadu. Bavi se novinarstvom, pisanjem i muzikom. Sarađivao je na više književnih promocija sa novosadskim SKC-om, radio je PR za veliki broj koncerata u Novom Sadu, Beogradu, radio je više predgovora i pogovora za knjige raznih autora među kojima je i bubnjar Azre i Vještica- Boris Leiner. Barkovićeve kolumne o muzici, filmu, stripu i pop-kulturi se mogu pronaći gotovo na svim značajnijim portalima.

Dizajn naslovne strane romana uradio je Dušan Majkić.