U subotu,  9. januara,  u  prepunom novosadskom Društvenom  centru  svirku su održala tri benda Rozpor, Frontline i Gipsy Mafia.

Poučena ranijim iskustvima nisam došla na vreme jer znam da svirke stalno kasne i po nekoliko sati. Ovaj put nije bilo tako počeli su sa nekih sat vremena zakašnjenja oko 22.00 časa nastupom benda Frontline.

DC je   bio pun  ljudi i osetilo se da još uvek sve trese praznična groznica.  Ozvučenje u DC nije baš na visokom nivou, ali zato energija i  prisnost sa publikom  nadomešćuje to i upravo je zato to najpankerskiji prostor u gradu. Publika je bila raznovrsna , između ostalog bilo je dosta Slovaka iz lokalnih sela među kojima je Raspor veoma popularan sudeći po majicama koji su nosili.

Frontline je počeo nastup pesmom “Jutro“, da bi ubrzo nastavili sa “To je oi “ za vreme koje je naravno nastala šutka. Bend nije krio oduševljenje što svira pred mnogobrojnom publikom  koja ih je svesrdno podržala. Odsvirali su većinu pesama sa “Drugog dolaska”, kao i nekoliko hitova sa prvog albuma. Iznenađenje večeri je bilo kada su pozvali bivšeg pevača Gorana da sa njima otpeva “Ovo je život moj”, kako ga je Oskar predstavio, autor  najboljih stihova na pank sceni.   Goran je nakon odlaska iz Frontline-a osnovao drugi bend pod nazivon U prvim redovima, koji je imao samo jednu svirku na “Sto godina Voše”.

Nakon njih nastupili su Raspor poznati slovački antifa bend koji nakon pet albuma nastavlja sa spremanjem novog materijala iako su promenili tri člana benda od originalne postave.

Nažalost nisam ništa razumela jer su pevali na slovačkom znam samo nekoliko pesama: “Potrebujeme makat na sebe”, “Nestala si z nas picovina”  i  najnovija “VLK”. Bend je napravio pravi spektakl   u jednom momentu su svi članovi sišli u publiku  i svirali bubnjeve. Ovo im je drugi nastup u Novom Sadu i kako kažu oduševljeni su Novim Sadom i idejom squattinga i ovakvim mestima za svirke. Ono što je zanimljivo je da su rekli da smo kulturniji od Beograđana i da su  jedine reči koje su znali na srpskom pre dolaska ovamo bile “rat”  i “novac.”

Poslednji bend koji je nastupao bio je Gipsy Mafia. Srpski hip hop nimalo ne poštujem, jer nema veze sa pravim vrednostima koje bi ta subkultura trebalo da podržava. Ovaj bend je jedan od retkih koji je pravi underground . Na svakom nastupu kažu za sebe ponosno da su antifa Cigani, ali da ne vole kad ih porede sa Afroamerikancima. Ovaj zanimljiv  sastav čine dva rođena brata Buddy O.G. Skill i Dj Koki iz Zrenjanina. Imaju izdata dva albuma koja peaju o političko-socijalnim temama, ljudskim pravima , rasizmu, radničkoj klasi itd. Publika  je najbolje reagovala na pesmu “Fuck the police”  koju su na kraju izveli na bis. Komunikacija sa publikom bila je odlična, publika je pevala s bendom već od drugog refrena da bi na kraju skandirali: “Alerta Antifašista”.

Nakon svirke u DC je kao i uvek bio  after party na kojem su se mogli čuti rege, ska  i pank hitovi.

Dragica Mačkić