PODELI
Photo: Matthias

U okviru turneje Music Pocket Gigs, čiji je cilj promocija nezavisne, alternativne muzike u Srbiji i mnogo šire, večeras će u kruševačkom klubu Zamajac nastupati tri benda.

Subota, 10. septembar, rezervisana je za Samostalne referente iz Beograda, Proces iz Niša i Glasove iz unutrašnjosti koji dolaze iz Novog Sada.

Pokrovitelj cele turneje je magazin Music Pocket (Muzički Džep) u saradnji sa UnderGRAND radijom iz Novog Sada. Prema originalnom planu, turneja će obuhvatiti više od deset gradova u Srbiji i u svakom od tih mesta, ako situacija dozvoli, sviraće i lokalni bend kao podrška.

Poznati sastav Samostalni Referenti je prvi beogradski ska bend, a njihov zvuk čini mešavina ska i pank muzike, sa izraženim deonicama trube i trombona, pojačane violinom i harmonikom.

Izdali su jedan album “The GreaTESTIS Hits”, ali važe za jedan od ska bendova koji najduže postoji i najaktivniji je u Srbiji i regionu, jer su na sceni čak 26 godina.

“Ne fermamo nikoga, a ni nas niko ne ferma. Sem publike. Izdali smo album posle 15 godina, volimo da popijemo, volimo roštilj, fudbal i muziku. I uskoro izdajemo novi album”, poručuje ekipa Samostalnih referenata.

Grupa Proces iz Niša, koja postoji od 1995. godine, predstavlja koktel više žanrova: ska/reggae/punk.

Prvi album “Dušanova ulica” grupa je izdala za diskografsku u kuću “Lithium Records” iz Skoplja 2003. godine. Album ima devet 9 pesama, a izdvajaju se numere za koje su snimljeni spotovi: naslovna – “Dušanova ulica”, “Novac” , ”Moj san” i “Bezbrižno”.

Drugi album “MySka Pesma” izlazi 2009. godine i novih devet pesama predvodi singl “Ja sam tu “ za koju je snimljen video spot, onda i ska obrada pesme “Nikog nema” niškog benda “Danilov Doživljaj Beča”, kao i pesma “Rio” čiji spot je emitovan na MTV,a sa tim singlom grupa se dugo nalazi na prvom mestu top liste “Gruvanje” RTV Vojvodine. Pored dva studijska albuma grupa Proces ima jedan live album i maxi singl.

Bend Glasovi iz unutrašnjosti je jako interesantan spoj rege/ska/fank i dolazi iz Novog Sada.
Bend aktivno svira od 2018. godine, dok se sama ideja za bend rodila mnogo ranije u vidu muzičkog projekta, a stvaraju isključivo autorsku muziku.

Nastupali su na raznim festivalima kao što su Majska gitarijada, Rokerijada, Bunt rok, BARF, Nišville jazz festival i po klubovima širom Srbije. Prikupljeni iz raznih delova Srbije, a sastavljeni u prestonici Vojvodine, grupa donosi jednu zaista posebnu i lepu energiju.

Cena ulaznice za Music Pocket Gigs 4 iznosiće 500 dinara i mogu se kupiti na dan maratonskog koncerta u spomenutom klubu Zamajac u Kruševcu.