PODELI

Do pre mesec dana tu je bila voda. Bili su nasipi i neumorni ljudi koji su branili svoj grad od podivljale Save. Sinoć je reka bila mirna i predivna,  a na gradskoj plaži raj za sve – od dece do starijih ljudi, svi su imali neku razonodu.

Jako lepo uređena gradska plaža u Sremskoj Mitrovici sinoć je bila obogaćena velikom binom, odličnim bendovima i odličnom publikom koja je počela da pristiže već oko 20h. Prostor je drugačiji od svih festivalskih na kojima sam bila ovog leta jer je neograničen, nema naplaćivanja ulaza, a prema afinitetima svako je sebi odabrao poziciju: neko ispred bine, neko na klupama na šetalištu, neko na plaži, neko na terasi restorana. Bitno je da su svi uživali, a muzika je bila dovoljno glasna da dopre do svih.

Sirmium Rocks Fest održava se tek drugi put u organiziciji Kancelarije za mlade i zaljubljenika u muziku i sinoć je ugostio bendove Spunk, Shejdi Kruu, Doghouse, S.A.R.S. i Atheist Rap. Večeras će program otvoriti Crossroads (bend Muzičke škole „Petar Krančević“), a nastupaće i Kofein, Consecration, Grate, E-Play i Kanda Kodža i Nebojša. Domaćini su se pobrinuli da program bude raznovrstan, ali su i ispunili želju mnogih Mitrovčana te je S.A.R.S. sinoć prvi put gostovao u njihovom gradu. Sve je funkcionisalo dobro i osim pred nastup najmnogoljudnijeg benda, što je razumljivo, nije bilo velikih pauza u smenjivanju muzičara na bini.

Organizacija je zaista na nivou, kao i gostoprimstvo. Obezbeđenje za pohvalu, za razliku od nekih o kojima se raspredalo nedavno. O ozbiljnosti i posvećivanju pažnje na sve detalje govori i činjenica da su organizatori spremili određenu količinu kišobrana da podele u slučaju kiše. Na svu sreću to nije bilo potrebno iako se iz fazona nekoliko kišobrana našlo u prvim redovima.

shejdi_kruu

Moram priznati da su me lokalni bendovi Spunk i Shejdi Kruu prijatno iznenadili jer sam ih prvi put slušala uživo. Takođe sam prvi put uživo slušala i Doghouse, s kojim sam se mimoišla na Kulpin festu, a o čijem povratku na scenu se pričalo sa velikim ushićenjem i čitala sam samo pohvale o svakom dosadašnjem nastupu i sva ta pisanja su bila opravdana, u to sam se sinoć uverila. S.A.R.S. i Atheist Rap su dva benda visoko pozicionirana na našoj sceni. Žanrovski različiti, ali svako na svoj način ume da napravi odličnu atmosferu i ima svoju vernu publiku. Postoji ona narodna „što je džabe i Bogu je drago“, ali u publici nije bila masa koja je došla zbog besplatnih koncerata već masa koja peva, pleše, skače i podržava bendove koje voli. Veliko poštovanje s moje strane za Mitrovčane koji su poranili da podrže i lokalnu scenu.

Ovaj događaj dokaz je da ništa nije nemoguće jer, kao što rekoh na početku, mesto na kojem smo sinoć bili do pre mesec dana bilo je pod vodom. Nadam se da će mladima ovaj festival biti inspirativan jer uprkos onome što nam priroda s vremena na vreme priredi osvetu zbog našeg bahatog ponašanja prema njoj, ne smemo da odustanemo od života, pravih vrednosti i sopstvene budućnost.

sars

Na žalost, dok su Ateisti pevali o svojoj ljutoj Wartburg limuzini mi smo upalili našu ljutu Citroen Jumper „limuzinu“ i krenuli put Novog Sada, ali ostali smo dovoljno dugo da poželimo da se vratimo i sledeće godine.

Kad pomenuh „limuzinu“ moram pomenuti i da je sinoć bilo naše treće zajedničko julsko putašestvije sa Preventom koji je i na ovom festivalu promovisao zdrave stilove života kroz prezentaciju društvene igre čiji je cilj borba protiv narkomanije, delili su kondome i štampani materijal sa informacijama o HIV-u, Hepatitisu C i slično, a u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sremska Mitrovica rađeno je i dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.

Kad se sve sabere i podvuče crta vratismo se kući puni lepih utisaka i potvrdom da se uz ljude koji šire pozitivnu energiju i dobre ideje ne možeš loše provesti.

Ivana Jovanović