Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 24. do 26. avgusta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Strani program tradicionalno i ove godine krasi festival, a izvođači dolaze iz raznih delova Evrope i u Gradić donose različite performanse.

Lutkarsku predstavu predstaviće Michele Roscica, muzičar i bluz pevač koji je rođen u Napulju. Od 1994. godine posvećen je uličnoj umetnosti pripovedanja, praveći sopstvenu lutkarsku predstavu lutajući ulicama Italije i Evrope, donoseći publici ‘guaratelle’ (Avantura Pulčinele).

Flairdrum duo dolazi iz Hamburga, a svoju muziku predstavlja koristeći flautu i Flairdrum, inovativni instrument, napravljen od običnih plastičnih flaša. Iznenađujuće čist, skoro metalan zvuk vrlo lako pleni pažnju publike.

Savremena verzija cirkusa iz prošlosti, ulični teatar dvadesetog veka donosi La Famiglia Mirabella. Energija, žongliranje, mimika, akrobacija, ples, pozorište, muzika sastavni su deo ovog jedinstvenog događaja.

Elegentni gudački kvartet iz prošlosti – Rusty Brass bend od ulice do koncertne sale, od smanjenog Pikola do povećanog Grandea, oduševljava mlade i stare slatkim melodijama i smelim harmonijama. El Loren Lorenco Mena (El Loren) je perkusionista, di-džej i kompozitor rođen u Madridu. Karijeru je započeo kao bubnjar za više bendova u madridskom underground krugu.

Osim stranih  izvođača po pozivu, na festivalu će još nastupiti i regionalni i domaći umetnici koji će biti naknadno objavljeni. Svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2023. organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Podsećamo da je, tradicionalno, jedan deo izvođača odabran preko konkursa a spisak je poduži i vrlo raznovrstan.

Ove godine lokalna, novosadska scena imaće predstavnike različitih žanrova i stilova. Od klasičnih uličnih izvođača poput benda The Bad Week koji svira na ulicama Novog Sada, do debitantskog nastupa Sanje Bunjevac koja uz muziku kombinuje i elemente performansa. Osim njih nastupiće The White Feathers, Monohrom, Vis Delfini, Rišan Dorna i Marko Kaćanski.

Beogradski izvođači i ove godine čine značajni deo programa. Na uličnim punktovima festivala nastupiće A.N.D.R. x Retrospektiva, El Duende bend, Aleksa Danić, Swingsi, Tankman, kao i Transndance sastav koji kombinuje “bucket druming” i teški sint zvuk što ih čini retkim izdankom elektronske ulične scene u Srbiji.

Na ulicama Gradića nastupiće i bend Tri mrske trske, kikindski bend LaLa, Perkašns, Ivan Jegdić, Bobi i Robi, Dejanie iz Makedonije, ZAR. Zatim Bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka čije članice neguju ljubav prema zapadno afričkom instrumentu zvanom đembe. Sa ulica svetskih gradova, pravo u Gradić stiže i Nikola Ulemek koji donosi zvuk saksofona. Osim njih, nastupiće i različiti klasični sastavi kao što su Ansambl “Arodisi”,Divna Forest i kvartet Pneuma.

Za izbor učesnika koji su se prijavili na konkurs 22. Festivala uličnih svirača – Gradić fest, bio je zadužen umetnički žiri u sastavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić Čolević, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić i novinarka i urednica Sanja Macut.