PODELI
Foto: Milan Josipović

Novosadska publika Vasila Hadžimanova slušala je u različitim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim formacijama. Ekskluzivno, 21. decembra u Sinagogi, u 20 časova, Vasil će u okviru ciklusa „Božićno-novogodišnji koncerti“ održati svoj prvi solistički koncert u Novom Sadu.

Pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog – Vasil Hadžimanov, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza s kraja 20. veka i početka novog milenijuma. Ovaj svestrani umetnik je siguran pratilac savremenih stremljenja i fuzija različitih muzičkih pravaca, koje uspešno slaže u ono što se danas podrazumeva pod terminom world music. U Hadžimanovljevom zvuku, uočava se i neprestana želja za unošenjem novina koje je donelo, kako to i sam kaže, „korišćenje balkanskih motiva na neposredan i iskren način“, van dotadašnjih, klišeiziranih kalemljenja narodnog stvaralaštva na džez potku.

Vasil Hadžimanov je studirao klavir i aranžmane na Koledžu za muziku u Berkliju, kod profesora Reja Santisija (Ray Santisi) i Lasla Gardonjija (Lázsló Gárdonyi). Diplomirao je 1995, a godinu dana kasnije preselio se u Njujork, gde sarađuje s nekim od najboljih mladih muzičara, istovremeno radeći kao muzički programer u čuvenom Studiju „TOMANDANDY”. Nakon boravka u Njujorku vratio se u Srbiju i osnovao svoj bend, s kojim već ranih 90-ih učestalo nastupa. Tokom njegove dugogodišnje karijere Bend Vasila Hadžmanova izdao je sedam albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže u doba opšte redukcije diskografske industrije u domenu klasične, džez i umetničke muzike uopšte. Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova u Srbiji su proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Vasil je komponovao i muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije, među kojima su: “Beograd – otići ili ostati” Gorana Paskaljevića 2002, “Kad porastem biću Kengur” Raše Andrića 2004, “Košarkaši” Dejana Zečevića 2005, “Stvar srca” Mike Aleksića 2006, “Sestre” Vlade Paskaljevića 2011, “Otvorena vrata” Raše Andrića 2013, “The Forbidden Aunt” Bojane Novaković 2018.

Vasil je nastupao i snimao sa brojnim slavnim muzičarima, kao što su: Mat Garison, Antonio Sančez, Dejvid Gilmor, Adam Dojč, Rodni Holms, Kris Čik, Najdžel Kenedi, Bisera Veletanlić, Zafir Hadzimanov, Senka Veletanlic, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ayib Dieng, Paskal Bokar, “Ultranate”, Liroj Dženkins, Izet Kizil, Samir Kurtov, Rambo Amadeus, Stjepko Gut, Lazar Tosić, Dado Topić, Elvis Stanić, Rosen Zahariev, Husnu Šenlendirići, Gazmend Beriša i mnogi drugi.

Ulaznice se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. Cene karata: 1.000,00 parter sa strane i 1.200,00 parter sredina i galerija.
On-line rezervacije i kupovina ulaznica na www.muzickaomladina.org