PODELI

Producentski prvenac Nenada Okanovića i debitantski dugometražni igrani film Bojana Vuka Kosovčevića “Vir” započeo je svoju svetsku festivalsku turneju.

Trenutno je u Montrealu, na jednom od pet najznačajnijih svetskih filmskih festivala.

Posebno je značajna činjenica da će se naći u takmičarskom, a ne revijalnom programu ovog prestižnog kanadskog festivala.

“Vir” je izabran među dvadeset filmova iz celog sveta koji se takmiče u kategoriji najboljeg debitantskog filma.

“Vir” će srpsku kinematografiju predstaviti i u Varšavi i u Indiji – Goa, koji spadaju u dvanaest najvećih svetskih filmskih festivala A kategorije. U Varšavi biće predstavljen u selekciji „Otkrića”, a u Indiji u selekciji svetske filmske baštine.

Svoju festivalsku turneju “Vir” će nastaviti u Sankt Peterburgu, Londonu, Sidneju, Bratislavi, Skoplju.

Kultni londonski filmski festival “Raindance” odabrao je “Vir “ među pet filmova koji će se takmičiti u debitantskoj konkurenciji.

U Sankt Peterburgu je ovaj srpski film uvršten u glavni takmičarski program, na skopskom „Cinedays” u selekciji filmova balkanskih zemalja, dok će se u Bratislavi boriti za nagrade u kategoriji najboljeg debitantskog filma.

“Vir” je svoje učešće potvrdio i na domaćim festivalima: „Cinema city” u Novom Sadu i „Filmski susreti” u Nišu.

Mirjana Karanović je ponela titulu najbolje ženske uloge za ostvarenje u ovom filmu na ovogodišnjem festivalu u Sopotu „Sofest”.

Film “Vir” govori o drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka iz ugla tri mlada čoveka: skinheda Bogdana, mafijaša Kaleta i umetnika Grofa. Drugovi iż detinjstva, sada u svojim ranim dvadesetim, svako u svojoj borbi, u porazu ili pobedi, glavni su akteri tri priče koje čine ovaj film: „Koreni mržnje”, „Sumrak idola” i „Vir”.

Nosioci glavnih uloga su Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić i Nenad Okanović. U filmu igraju i Emir Kusturica, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović, Marina Vodeničar, Jelena Matijašević, Aleksandar Marković, Milan Kovačević, Ivana Jovanović, Boris Jager, Miljan Prljeta, Dijana Savanović, Slobodan Pavelkić, Radomir Nikolić, Aleksandar Kanjevac, Ivan Krajišnik.