PODELI

Ovogodišnji, 18. Festival uličnih svirača – Gradić fest, biće otvoren sutra uveče, tradicionalnom povorkom učesnika i građana od Trga slobode do Beogradske kapije u Petrovaradinu, a zatim i spektakularnim koncertom španskog pijaniste Davida Morena. Trodnevna smotra ulične umetnosti, koja će osim muzičkih programa domaćih i stranih izvođača, ponuditi i pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i performanse, biće održana od četvrtka 30. avgusta do subote 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Povorka će iz centra Novog Sada krenuti u 20 časova, predvođena savremenim italijanskim orkestrom limenih duvača Bandakadabra, a uz njih će biti i Orquestra Creativa iz Portugala, kao i novosadska Sambansa, uz hiljade građana i gostiju Festivala. Nakon prelaska kolone preko mosta Varadinska duga, uslediće nastup Morena sa klavirom vertikalno postavljenim na visini od osam metara, uz virtuoznu svirku, vazdušne akrobacije i inspirativne video projekcije. Ovaj virtuoz iz Barselone na Gradić fest dolazi putem “Plants AiR” programa Fondacije “Novi Sad 2021” u sklopu sveobuhvatne platforme “Kaleidoskop kulture” čiji je cilj zajedničko kreiranje prostora i programa kulture u gradu.

Punktovi na kojima će biti održani programi Gradić festa nešto su drugačiji nego prošle godine, zbog renoviranja brojnih fasada u Podgrađu, što je i bila jedna od ključnih inicijativa Festivala prilikom selidbe na ovu lokaciju pre tri godine. Tako će sada glavna bina biti u šancu pored barutane “Josif” iza Beogradske kapije, dok će manja bina biti neposredno ispred Kapije. Ostali punktovi za nastupe biće u Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici, a deo programa odvijaće se i u novootvorenom kreativnom centru PROSTOR Umetničke asocijacije “Inbox”, namenjenom konferencijama, seminarima, predavanjima, radionicama i raznim umetničkim programima.

Među stranim učesnicima Festivala će najatraktivniji biti francuski bend The Wackids, koji svira hard rok na dečijim instrumentima, dok će domaće i regionalne umetnike predvoditi bend Svemirko i Sara Renar iz Zagreba, kao i Ana & The Changes i MKDSL iz Beograda. Novina Festivala će biti Gradić bioskop na početku Štrosmajerove ulice, sa selekcijom atraktivnih dokumentarnih filmova i kratkog metra. Bogat i raznovrstan program pripremili su i ovogodišnji partneri Festivala uličnih svirača, udruženja UGRIP i Suburbium, platforma Fruškać, Studentski kulturni centar Novi Sad, studenti arhitekture sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i pozorišna trupa Reflektor teatar iz Beograda, koja će izvesti dve hit predstave, “Muškarčine” i “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

Obustava saobraćaja i autobus za posetioce

Saobraćaj će u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave biti potpuno obustavljen u vremenu od srede u ponoći do subote u 2 časa ujutru, kao i od 17 časova u subotu do 2 sata u nedelju. Ulica Modene, Bulevar Mihajla Pupina i most Varadinska duga će zbog kretanja povorke biti zatvoreni za saobraćaj u četvrtak od 19 do 21 časa.

Besplatan autobuski prevoz obezbeđen je za posetioce Festivala uličnih svirača u petak i subotu, sa polaznom stanicom na Trgu slobode i završnom na petrovaradinskoj strani mosta Varadinska duga. Posetioce koji budu želeli da do Podgrađa dođu biciklom, očekuje posebno mesto za vezivanje njihovih vozila, u neposrednoj blizini Fruškaćevog drvenog srca sa natpisom „Volem“, na kosini desno od mosta.

Satnica i mapa na info pultu

Program festivala, sa detaljnom satnicom i mapom svih dešavanja u Gradiću, biće dostupan posetiocima na info pultu u Beogradskoj ulici, kao i na sajtu festivala www.ulicnisviraci.com.