Dobro čuvana tajna koja će uskoro ugledati svetlo dana je – Elemental ima knjigu! Tačnije, biografiju. Pred dvostruki koncert u beogradskom SubBeernom centru 2. i 3. novembra, spremili su biografiju pod nazivom “Sve, samo ne romantika” koja će svoje prvo predstavljanje imati 14. novembra na ovogodišnjem Interliberu u Zagrebu.

Ulaznice za koncerte u SubBeernom centru dostupne su u kafeu Šikarica (Skadarska 22) po ceni od 900 dinara.

Poslednjih nekoliko meseci bend nagovešćuje jesen punu iznenađenja. Krenulo je pre tačno mesec dana puštanjem nove pesme u etar – “Nešto glasno” brzo je osvojila slušaoce, a publika na koncertima peva je kao da je odavno na Elementalovom repertoaru. Nije na odmet spomenuti da su pesmu odlično dočekali i muzički urednici i kritičari i da se trenutno nalazi na vrhovima svih top lista u Hrvatskoj.

Uz akorde jesme kojom Elemental najavljuje rad na novom albumu te u trenutku kad se bendu bliži proslava 20 godina postojanja (dva koncerta u Tvornici Kulture), stiže neočekivana vest koja će obradovati sve verne pratioce. Elemental izdaje biografiju!

Knjiga biografskog sadržaja nosi naziv “Sve, samo ne romantika”, a autor je Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obeležio desetak novinskih redakcija, rođen u Splitu, diplomirao na FPZ-u u Zagrebu.

“Priča o Elementalu je priča o ljudima, prijateljstvima, ljubavima, rastancima, svađama, pomirenjima i, dakako, o uspjehu. I to o onom zdravom uspjehu, uspjehu do kojega se došlo talentom, ali i udarničkim radom i vizijom od koje članovi benda ne odustaju ni danas. Zbog svega toga, biografija Elementala napisana je poput romana, sa svim svojim dramaturškim elementima. Na moju sreću, bivši i sadašnji članovi benda nisu imali problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, stoga je ovu knjigu zapravo bilo zabavno stvarati. Nadam se da će je biti zabavno i čitati.” – izjavio je Marko.

Na prvo pitanje koje Marko Podrug na početku knjige postavlja (“Kako se piše biografija koju prosečan čitalac neće zauvek zatvoriti nakon 20 pročitanih stranica?”), vrlo brzo dobija odgovor (“Upravo ovako”).

Na 256 stranica knjige, nit vodilja bila je opisati stvari kakvima su zaista bile, a ne pričati bajke o uspehu. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspada, ovo je, na kraju, i priča o uspehu.

Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala? Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma? Zašto bend nije verovao u Romantiku? Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom imaju Severina, band Yammat, i na kojeg je političara Remi zalajala? Kako su uspeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali? Sve su to pitanja na koja knjiga “Sve, samo ne romantika” daje odgovor. Na te, ali i na mnoge druge. Takođe, knjiga delom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina. Kako reč biografija ima pomalo enciklopedijski prizvuk, možda je najbolje reći kako je ovo roman napisan uz iskrene razgovore s ljudima koji su kroz 20 godina doticali i stvarali bend, ali i bend njih.

Već sama pitanja gore naslućuju da je “Sve, samo ne romantika” Marka Podruga zanimljivo štivo koje će se pročitati u jednom dahu. Ili, kako je komentarisao Erol Zejnilović, gitarista Elementala: “Brzo je prohujalo ovih 20 godina. Provjerite kako nam je bilo“.

Proveriće će uskoro svi, jer knjiga dolazi u prodaju 14. novembra, na dan promocije na Interliberu. No, oni nestrpljivi ili pravi kolekcionari svoj primerak mogu naručiti već danas, putem ovog linka, a svaki (pred)naručeni primerak imaće svoj ‘kolekcionarski’ broj, potpise članova benda i autora, te malo iznenađenje.

Knjiga je takođe uvod u vrhunac proslave dvadesete godišnjice Elementala koja će se dogoditi 14. i 15. decembra u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Dvodnevni spektakl naziva “XOXO” grupa je zamislila u netipičnom izvođenju – prvi dan, pod imenom “Naš koncert” Elemental će pripremiti listu pesama po svom izboru i guštu i koje su njima obeležile sve ove godine u bendu, dok će za drugi dan, za nastup nazvan “Vaš koncert” publika sama spremiti listu pesama koje su obeležile njihove dve decenije sa bendom.

Izvor: mixer.hr