Filmski festival osoba sa invaliditetom održava se od 16. do 18. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci. Festival se održava pod sloganom „Ispod površine“, a 14. BOSIFEST svečano je otvorila Tatjana Prijić, zamenica poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Na otvaranju je održan performans Đurđije Jelenković „Frekvencija Karavađove krvi“ i prikazan film „Atomi“ autora Logi Hilmarsson-a sa Islanda, koji je ujedno i gost ovogodišnjeg festvala.

Ove godine prijavilo se preko 100 filmova iz  svih krajeva sveta. Selektor Miroljub Stojanović u velikoj konkurenciji izabrao je 8 najboljih filmova koje imate priliku da pogledate tokom ova 2 dana.

Osam filmova iz svih krajeva sveta, osam neverovatnih priča o snazi i volji osoba sa invaliditetom koje ne pristaju da se definišu na osnovu invaliditeta. Gledajući ove filmove naučićete da invalidnost ne predstavlja nikakvu prepreku moći i lepoti nečije ljudskosti.

Bosifest nije festival ZA osobe sa invaliditetom, to je festival OD osoba sa invaliditetom ZA sve ljubitelje filma, koji će svim posetiocima prirediti posebne trenutke, rekao je Darko Ivić.

Prisutnima su se obratili selektor festivala Miroljub Stojanović  Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Dragana Lazarević u ime ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja – sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom koja je rekla: Jedan od prioriteta Ministarstva rada, a pre svega Sektora za zaštitu osoba sa inavliditetom je zaštita prava i unapređenja osoba sa invaliditetom. Najbolji način za postizanje jednakih mogućnosti svih građana svakako je afirmacija umetničkih potencijala osoba sa invaliditetom kao i omogućavanje pristupa kulturnim sadržajima. Polazeći od navedenog, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom kontinuirano podržava održavanje BOSIFEST-a, jedinstvene manifestacije sa tradicijom u regionu. Organizivonjem manifestacije ovog tipa doprinosi se upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom ali i prihvatanju različitosti i rušenju predrasuda o njima.

Autor filma ATOMI Logi Hilmarsson –gost festivala je pozdravio publiku i predstavio Brandura aktera filma koji je došao sa Islanda. Gosti festivala su i autori iz Ruske Federacije i Brazila.

Članovi žirija Bosifest 2023 su: Marko Cvejić, reditelj, i Tea Lukač, rediteljka. Žiri će dodeliti nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario kao i specijalne nagrade.

U okviru pratećeg programa festivala u maloj Sali na 2 spratu, održaće se 18.10.2023. od 14 do15.30 panel diskusija na temu Vidljivost osoba sa invaliditetom kroz umetnost.

BOSIFEST se održava u organizaciji Hendi centra Koloseum.