U Velikoj sali novosadskog Kulturnog centra, svečanim proglašenjem pobednika i vrsnom predstavom „Manipulacija“ u izvođenju Via negative iz Slovenije, zvanično je završen 42. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.

Prema jednoglasnoj odluci ovogodišnjeg žirija, priznanje za najuspešniju predstavu u celini ravnopravno je dodeljeno predstavama „Prošlost“ produkcije Konstance Makras i Dorkipark iz Nemačke i „Kratka priča o antihristu“ Andraša Urbana i Bitef teatra iz Beograda

U kategoriji za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i drugih umetnosti nagrada je dodeljena predstavi „Balerine“ Milene Bogavac, dok je nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika pripala ostvarenju „Hamlet“ u adaptaciji Olivera Frljića. O nagradama ove godine odlučivali su: reditelj Bogdan Janković, profesor, prozni i dramski pisac Goran Ibrajter, novinar i pozorišni kritičar novosadskog dnevnog lista „Dnevnik“ Igor Burić. Direktor Bitef teatra Miloš Latinović zahvalio je žiriju na odluci i dodeljenoj nagradi, rekavši da je ovo priznanje od izuzetnog značaja za Bitef teatar. – Zahvaljujem se žiriju, zahvaljujem se svima vama, i zahvaljujem se ansamblu ove predstave koja je za Bitef teatar veoma važna u ovim godinama, koje baš i nisu lake za rad i život u pozorištu – rekao je Latinović.

Po 42. put, INFANT je pokazao da neguje nove kulturne vrednosti i dokazao da su novi pozorišni izrazi, nesvakidašnje plesne, glumačke i vizuelne interpretacije, eksperimentalan pristup jeziku pozorišta, kao i preduslov za kvalitet i originalnost novih nivoa teatra. Predstava „Manipulacija” koja je odigrana u čast nagrađenih oduševila je Novosađane. Ovu predstavu izvela je trupa Via negative iz Slovenije, a urađena je u produkciji četiri fetivala: Festival TESZT (Rumunija), Thealter (Mađarska), Desire i INFANT (Srbija). Ova neobična predstava iznova preisptuje ukorenjena verovanja kako o samom društvu, tako i o granicama koje se nehotično javljaju među ljudima.

Ovogodišnji Festival otvorio je istaknuti glumac Branislav Trifunović, rečima da je u ovom vremenu koncept i postojanje ovakvog festivala „hrabrost“. Tokom trajanja INFANTA pred Novosađanima su se uspešno predstavile reprezentativne glumačke postave iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Pored toga upriličen je izvestan broj performansa koji je pored edukativne funkcije uspešno doprineo i ponovnom osvešćivanju ili podsećanju kolektiva. Opšti zaključak je da je INFANT još jednom delotvorno podsetio na zabrinjavajuću krizu identiteta modernog društva, predstavljajući je na jedan uzvišeniji i prijemčiviji način.

Foto: B. Lučić