PODELI

Osmo po redu takmičenje mladih kantautora iz zemlje i regiona pod nazivom TAKT Festival, koji ove godine nosi naziv “Nađi svoju boju”, biće održano tokom tri dana vikenda, od petka 20. do nedelje 22. septembra u Novom Sadu, u prostoru jedine fabrike ploča na Balkanu – SoulPeddler (Klisanski put 19a), gde će tokom trodnevnog programa biti organizovano takmičenje mladih kantautora iz zemlje i regiona, a čije pobednike očekuje objavljivanje pesama na muzičkom izdanju TAKT festival, vredne nagrade i promocija u čak četiri države: Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji. Tokom tri dana TAKT Festivala koji zvanično počinje u petak, 20. septembra, organizator Asocijacija Kulturanova najavila je nastup sve popularnijeg domaćeg kantautora Kralja Čačka, goste iz Slovačke, Mađarske i Poljske, standup nastup popularnog dvojca Daška i Mlađe, svirku prošlogodišnjeg pobednika Milana Kosanovića, brojne radionice poput Rok kampa za devojčice, radionice muzičke produkcije, predstave, projekcije filmova, a kao poseban performans dolazi cirkus iz Francuske „Un loup pour l’homme“, u saradnji sa OPENS2019. Osim takmičarskog dela, izložbi, projekcije filmova, nastupa i svih ostalih dešavanja, posetioci će ove godine moći da uživaju u besplatnim radionicama domaćih i međunarodnih predavača.

Glavnom programu, koji će biti od 20. do 22. septembra, uvertira je gostovanje pet rezidenata iz Mađarske u okviru projekta prekogranične saradnje “Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” (K3CI) koji ima za cilj da osnaži saradnju među savremenim kulturnim i kreativnim scenama Mađarske i Srbije.

Već u petak, 20.9. očekuju vas sledeći sadržaji:

15.00-17.00h

Femix / Rok kamp za devojčice: Radionica namenjena ženama koje su u muzici ili žele da se bave muzikom “OD DIY MENADŽEMENTA DO MUZIČKE INDUSTRIJE”

Voditeljke radionice: Selena Simić i Katarina Mitić

15.00-16.30h

“ZVUČI I IZGLEDA DOBRO” – radionica za tehničare, muzičare i druge učesnike
Predavači: Lukáš Kubičina, Jakub Pišek (Slovačka)
Radionice će dati osnovu svetlosnog i zvučnog dizajna/VJing (teorija i praksa) i trajaće dva dana po 90 minuta. Prvi dan se posvećuje teorijskim osnovama koncertnog zvuka – akustika, trikovi i saveti.
Drugog dana (21.9.) učesnici će moći da vide primere jednostavnih podešavanja dizajna svetla, koristeći softvere kojima se kreiraju vizuali na ekranu. Praktičan deo biće obavljan na licu mesta , vršeći postavljanja. Učesnici će naučiti kako da rade sa koncertnim vizualima za koncert koristeć laptop i softver. Važno je da učesnici ponesu svoj laptop.
Ovaj deo radionica održaće se od 16.30-18.00h.

18.00h

Predstava „O usamljenosti ili mi oko nas“, produkcija Kulturanova u saradnji sa OPENS2019

Cilj ovog projekta je povezati mlade različitih identiteta i dati im priliku da progovore pozorišnim jezikom o tome šta za njih znači biti delom ovog grada, Novog Sada. Projekat će se baviti problemima kao što su stereotipi, ksenofobija i strah od različitosti bilo koje druge vrste. Svake godine produciraćemo po jednu pozorišnu predstavu, a upravo mladi reditelji biće pozivani da daju svoj autorski pečat o ovim temama. Projekat je podržan kroz titulu Novi Sad – omladinska prestonica Evrope OPENS 2019.

19.00h  

Projekcija filma: „Muzičke traume iz detinjstva, Miloš Tomić, Srbija, 2018, 7′

Ovo je strastvena priča o muzici. Doku-animirani kolaž sastavljen od ličnih, autentičnih, životno važnih, bizarnih, dramatičnih (ne obavezno krvavih) anegdota o učenju muzike. Film o odnosu školovane muzike i svakodnevnog života.

Special mention na Dok’n’Ritam festivalu u Beogradu 2018.

Trailer: https://vimeo.com/129292158
Animatori: Jelena Milunović, Vuk Palibrk, Mario Kolarić i Marija Đorđević
Muzika: Vladimir Chab
Dizajn zvuka: Mićun Jauković i Dako Puač
Produkcija: Dribling pictures (Srbija) i Bocalupo pictures (Francuska)

19.10h  

Prezentacija rezultata rada na projektu MuzikaNova

MuzikaNova je projekat koji ima za cilj umrežavanje mladih ljudi iz sveta muzike: pevače, svirače, producente, tekstopisce, fotografe, montažere.., kako bi svi oni zajedno tokom višemesečnog rada  stvarali u takozvanoj muzičkoj laboratoriji, gde su jedni od drugih učili i koristili i razmenjivali međusobna znanja. MuzikaNova je okupila i početnike, ali i ljude koji se profesionalno bave muzikom što je rezultiralo sa tri autorske pesme i tri spota, kao i sa edukativnim radionicama koje su bile otvorenog tipa. MuzikanNova se vodila muzikom, povezivanjem, multimedijalnošću, inkluzijom i kreativnošću. Projekat sprovodi Asocijacija Kulturanova, uz podršku OPENS-a, a ove pesme su produkti višemesečnog rada:

  1. Inhale/Exhale. vokal/bas – Matej Petrik, gitara – Alekandar Kujović, bubnjevi – Andrej Konjević
  2. Sloboda- bas – Tomislav Simić, gitara – Dražen Stojšin, vokal/klavir – Jovana Protić, bubnjevi – Živan Popović
  3. Neki bolji svet: tekst – Miodrag Petrović, vokali i gitare: Stefan Rudakijević i Dražen Stojšin

19.40h

Nastup pobednika Omladinskog kantautorskog festivala, Novi Sad

20.00h

Daško i Mlađa stand up

“Sve je počelo kada je Mlađa, tezgareći kao Deda Mraz, Dašku doneo paketić za Novu 1987. u firmi gde su radili Daškovi mama i tata… Baš smo skoro nešto računali i mislimo da se poznajemo negde oko 20 godina. Stari drugari sa pank scene. Svirali u bendovima, pravili fanzine, radio emisije, ozbiljne časopise, organizovali koncerte i žurke. Ponovo se našli na zajedničkom radio poslu u rano proleće 2011. i otad se skoro svako jutro gledamo i slušamo. Jutarnji program Uzbudilnik radili smo na ASFM radiju i brzo postigli značajan uspeh, nakon toga prešli smo na B92 radio, sa nacionalnom frekvencijom i iz Novog Sada godinu ipo dana budili ljude u Srbiji i svuda po svetu. Bežeći od kretenističkog formatiranja, obreli smo se na ORadiju RTV gde smo se najlepše moguće skućili i opustili, sa čime smo završili 2016.Tada smo odlučili da probamo naš internet radio program i podcast i da živimo od direktne finansijske podrške naših slušalaca.

Čujemo se, a vidimo se i uživo na nekom od naših živih nastupa koji se, adekvatno, zovu Chabaret…Cmok, cmok! Daško i Mlađa”

21.00h

Predstave novog cirkusa: “Un loup pour l’homme”, Francuska, u saradnji sa OPENS2019
‘Rare Birds’, 50’
Izvođači: Alexandre Fray, Arno Ferrera, Mika Lafforgue or André Rosenfeld, Sergi Parés, Frédéri Vernier, Špela Vodeb

‘One day…’ 7’
Kreator i izvođač: Jennifer François; Technical director: Pierre-Jean Faggiani
Muzika: Lily i Will sonne be a woman – Ibrahim Maalouf

Ovi performansi su realizovani kao deo projekta Ride&Camp kompanije Un loup pour l’homme, podržanom kroz Teatroskop, Grad Lil i Region Gornje Francuske (Hauts-de-France), u saradnji sa Francuskim Institutom.

22.00h

Nastup umetnika iz Mađarske, Slovačke i Poljske, deo projekta Tv4KT

Izvođači:

Salgó Viktória, Mađarska

Jupiter flow, Poljska

Erik Žigmund, Slovačka

Erik Žigmund alias ERØ (r.1996), rodom iz Trenčina, student je gitare, svira na Akademiji scenskih umetnosti u Bratislavi. Dodatno, uz gitaru, svira i klavir i peva. Njegova inspiracija su Amy Winehouse, Zaz, Stevie Wonder i drugi. Svira muziku od detinjstva, ali komponuje i svira na koncertima poslednjih  2 godine. Nastupa u poznatim kompanijama ili pozorištima (Ticho et al., Lutkarsko pozorište u Žilini). Takođe komponuje muziku za razne studentske filmove, sarađuje sa Borekom Suchanekom ili Juliana Hamranova. Nedavno je objavio singl i video klip Naspäť tam and Bez slov. Komponirao je više od 40 pesama koje će snimati i u studiju.

Subota, 21. septembar

15.00-17.00h  Femix / Rok kamp za devojčice: Radionica namenjena ženama koje su u muzici ili žele da se bave muzikom “OD DIY MENADŽEMENTA DO MUZIČKE INDUSTRIJE”

15.00-16.30h

Radionice “OSNOVE MUZIČKE PRODUKCIJE”

Predavači: Cezary Redlicki, Filip Krzywiński (Poljska)

Diskusija na temu besplatnih i plaćenih programa za snimanje, tehnike i zabavne vežbe za osnove audio produkcije – ekvilajzer, kompresija, osnovni zvučni efekti (reverb, panorama, delay, overdrive itd.), osnove tehnika snimanja i praktični saveti za pravljenje kućnog studija.

16.30-18.00h

“ZVUČI I IZGLEDA DOBRO” – radionica za tehničare, muzičare i druge učesnike
Predavači: Lukáš Kubičina, Jakub Pišek (Slovačka)
Radionica će predstaviti osnove dizajna svetla i zvuka u teoriji i praksi. Trajaće dva dana, po 90 minuta. Drugog dana radionica učesnici će moći da vide primere jednostavnih postavki dizajna svetla, koristeći softvere za kreiranje vizuala na ekranu. Više praktičnog rada će biti pokazano tokom same postavke. Učesnici će naučiti kako da rade sa koncertnim vizualima koristeći laptop i softver. Neophodno je da učesnici ponesu svoje laptopove.

18.00-19.00h @SoulPeddler

Projekcija filma: Putnici, Tina Šimurina, Hrvatska, 2018, 45’
nagrada glasovima publike na Dok’n’Ritam festivalu u Beogradu 2019.
Umetnici Margareta Vidmar i Dražen Pavalić aka Esox Lucius Ido, 80ih godina prošlog veka, bili su  deo zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Njihova ljubav je bila veoma snažna ali porodice se opiru toj vezi i ona se naglo završava a njihovi životni putevi se razdvajaju. Dvadeset pet godina kasnije ponovo se susreću a njihova ljubav se nastavlja. Povratkom u Margaretin život Dražen se priključuje radu na njenom umetničkom projektu Putnici čija bazična priča jeste zasnovana na pank ideologiji, sopstvenom iskustvu življenja i doslednosti istoj.
Nakon projekcije: Razgovor sa autorima iz Zagreba

19.00h Prezentacija partnerskog festivala Kantfest iz Slovenije i nastup ovogodišnjeg pobednika tog festivala

19.20h Nastup prošlogodišnjeg pobednika: Milan Kosanović

19.30h Takmičarski deo festivala

21.30h Revijalni nastup: Kralj Čačka

oko 23.00h Hallogenerator, Slovačka – playing popular groovy dance songs

Nedelja, 22. septembar

15.00-16.30h Radionica “PUT TVOG GLASA”
Predavač: Salgó Viktória (Mađarska)

Fokus radionice je na treniranju glasa kao sredstva ličnog izražavanja.

Ključ ljudske komunikacije je govoreni jezik, koji nas čini jedinstvenim na Zemlji. Ono što se događa tokom govorenja je međusobna razmena između dve ili više osoba. Tu takođe mogu biti gest, simbol ili sama muzika. Muzika, a posebno pevanje, poseduje veći potencijal za razmenu najrazličitijih sadržaja, u poređenju sa izgovorenom rečju, jer sadrži više mentalnih elemenata osobe koja komunicira. Zbog toga pevanje može biti toliko subjektivno i intimno. Dok pevamo, delimo ne samo tekst pesme, već istovremeno i govorimo mnogo toga o nama samima.

 

15.00 – 16.30h

Radionice “OSNOVE MUZIČKE PRODUKCIJE”

Predavači: Cezary Redlicki, Filip Krzywiński (Poljska)

Radionica na temu integrisanja muzike i umetnosti generalno u društvene i obrazovne alate i njena praktična primena bazirana na primerima i analizi. Drugi deo će trajati od 15:00h do 16:30h, 22.septembra i to će biti radionice o tome kako integrisati muziku i umetnost uopšte u društveni i obrazovni sistem, kao i deo praktične primene na osnovu primera i analize iz nnjihove fondacije Studio Skit u Poljskoj.

18.00-19.00h @SoulPeddler

Projekcija filma: IMPROCON Heartful of Music, Tea Grahek, Slovenija, 2018, 52′

Muzički  dokumentarac IMPROCON Heartful of Music je debitantski  film mlade slovenačke filmašice i urednice Radio Študenta, Tee Grahek. Film je intimna i dokumentarna vizualna priča o Improcon 2017, o improvizovanoj muzici generalno, i o određenoj viziji slobodnog mišljenja.

Improcon – Kongres slobodne improvizovane muzike, Arts & Thoughts je međunarodna platforma, neformalni kongresni i radionički festival na kom muzičari, izvođači, plesači, pesnici, filmaši, likovni umetnici, teoretičari, producenti i izdavači povezuju, osmišljavaju nove ideje i strategije za veću vidljivost datog projekta međunarodnog profila. Održava se u dvorcu Veliki Tabor u Desinću, u zagorskom području Hrvatske. Atraktivna lokacija sa srednjevekovnim dvorcem pokazala se neverovatno zgodnom, uzbudljivom i inspirativnom za više od 80 učesnika iz 18 zemalja.

Produkcija: Nataša Serec, KUD Mreža

19.00h TAKTalk: panel diskusija o stanju muzičke scene na Balkanu i prezentacija Runde

20.00h Finalno veče takmičenja, nastup finalista

22.00h Prezentacija savremene mađarske muzičke scene i njihove saradnje sa lokalnom muzičkom scenom, rezultati umetničkih rezidencija u okviru projekta K3CI