Foto: David Hrubik

Bombaj Štampa “kaže” sunčano i veoma toplo! Valjda su zbog toga sunčane naočare zaštitni znak? …ili možda i nisu… To ne možemo znati, ali zato znamo gde je u petak, 23. decembra, gorelo!
Nakon 8 godina Branko Đurić Đura i njegova ekipa ponovo u Novom Sad-u. Zulufi su tu, naočare tu, mikrofoni i instumenti tu, pristojno popunjen Dom kulture tu… Sve savršeno izgleda i spremno je za čist rock ‘n’ roll. Na binu izlazi Bombaj Štampa. Međutim, u prvim trenucima izgleda da popularni Đura ima nešto drugo na umu. Razlog neraspoloženja je prevremena smrt hrvatskog pevača Masima Savića. Đura je pre početka posvetio svirku svom dobrom prijatelju.

Svirka počinje pesmom “Da li da”, sa malo manje energije zbog pomenute tragedije. Ipak, atmosfera se velikom brzinom menja i publika dobija očekivani “vajb” poznatog benda. Đuri se polako vraća dobro poznati osmeh i raspoloženje za mini stand up nastupe između pesama. Zagrevamo se uz pesme “Neka traje” i “Nije nas bilo drugo” i Dom kulture je već na radnoj temperaturi. Gitarista Nedo i Đuro uzimaju svoje Gibsone i kreću “Dubrovački trubaduri”. Interakcija sa publikom je sada konstantna i sve se trese, lupa, udara… Pored ovih, ređaju se hitovi “Šejtan na kanafi”, “Ludnica”, “Ljubav nije za mene”, “Palim se na guranje” i drugi. Za to vreme frontman ulazi u publiku i slika se i snima sa prisutnima.

U nekom trenutku, neko iz benda dolazi do vrhunske ideje. Vreme je da Nedo i mladi basista odmere veštine na svojim gitarama. Odluku o pobendniku donosi naravno objektivna publika. Duel se završava nerešenim rezultatom i žurka se nastavlja. Najzad dolazimo do pesme kojoj svi znaju, a nosi ime kao gitarista benda. Nedim. Skakanje i pevanje ne prestaje na ovoj pesmi i deluje da baš svi znaju kompletan tekst.

Dolazimo do kraja svirke i Đura poziva devojke da mu se pridruže na bini. Grupica od nekoliko devojaka se pridružuje ekipi na bini i svaka od njih “dobija” slikanje, zagrljaj i po desetak sekundi plesa sa frontmenom benda. Nastup se završava, publika dobija direktivu da ne mora da se trudi oko bisa jer ga verovatno neće biti. Dešava se suprotno i bend se posle par minuta vraća na scenu. Ovaj deo niko nije očekivao. Đuro apeluje na publiku da ne bude prestroga u oceni ovog dela nastupa i počinje da peva “O sole mio” kao tenor dok ga bend prati i rock ‘n’ roll ritmu. Brzo dobija simpatije iznenađene publike i velike ovacije za sam kraj.

Nešto manje od 2 sata kvalitetnog programa. Uprkos blagom kašnjenjenju na početku, može se reći da je Bombaj Štampa opravdao status legendarnog benda koji sledeće godine slavi jubilarnih 40 godina od nastanka.

Mihajlo Blagojević

Fotografije pogledajte OVDE.