PODELI

Pre 30 godina, 26. septembra u Italiji je objavljena „Zora živih mrtvaca”, prva epizoda kultnog stripa “Dilana Doga”. Ovaj strip junak rođen je davne 1986. godine od oca Ticijana Sklavija i objavila ga je izdavačka kuća Serđo Boneli Editore

Dilan je šarmantni detektiv koji uzima “neobične” slučajeve, to jest istražuje samo paranormalne pojave. Živi u Londonu sa svojim pomoćnikom Gručom.

Otkako je izašao, nakon samo par brojeva doživeo je veliku svetsku slavu. Od 1986. godine do danas, broj čitalaca je čak blago opao u Italiji, ali to nije uticalo na to da ovo bude jedan od najprodavanijih i najpopularnijih stripova u domovini, a i šire. Nekako se posebno poprimio na svim prostorima bivše Jugoslavije. Da li je to zbog osobina glavnog junaka i njegovih prijatelja ili tema koje se obrađuju, ne postoji tačno objašnjenje.

Scenaristi i crtači su se vremenom smenjivali, ali je duh stripa ostajao isti.

Iako žanrovski horor, Dilana retko čitamo bez imalo osmeha zbog njegovog vernog pomoćnika Gruča. Na meniju su razne triler priče, ali neretko imamo priliku da uživamo u pravom umetničkom delu što se tiče filozofije priče date epizode.

Dilan i Gručo žive u ulici Krejven Roud 7, a zanimljivo je da u realnom svetu kafić koji se nalazi na ovoj adresi od 2013. godine nosi ime Dylan Dog.

Dva puta je doživeo filmsku adaptaciju i to 2010. godine pod nazivom “Dylan Dog: Dead of the night” u režiji Kevina Endrjua, a pored ove postoji još jedna iz 1994. godine po nazivom “Dellamorte Dellamore” ovoga puta od strane italijanskog režisera Mikelea Soavija.

Ovaj strip ima i veliki kulturni uticaj i čak ga je Umberto Eko čitao!

dylan-dog-sergio-bonelli

Izvor: cdm.me