Ovogodišnje, deveto po redu izdanje Festivala srpskog filma fantastike, predstavljaće pravi praznik za sve ljubitelje filma, mitologije i fantastičnog ambijenta u svakom smislu te reči. Pored obilja dobrih filmova, pratećih izložbi i zanimljivih gostovanja, jedan od centralnih događaja festivala predstavljaće i tematska tribina posvećena ovogodišnjoj festivalskoj temi –  slovenskoj mitologiji.

Gotovo neverovatno deluje činjenica da naša narodna predanja i mitologija, uprkos velikoj popularnosti u narodu, nisu dobili zapaženije mesto u delima domaćih umetnika. Temama iz konteksta memorata, demonoloških i mitoloških predanja, godinama unazad bavili su se uglavnom etnolozi i filolozi. Tek sa širom popularizacijom Tolkinovih dela, prvenstveno putem filmske sage u režiji Pitera Džeksona, dolazi do većeg interesovanja domaćih autora za temu slovenske mitologije i mitologije uopšte.

Svi zainteresovani ljubitelji mitologije će u četvrtak 16. 10. od 20.30h u maloj sali DOB-a, moći da prisustvuju tribini posvećenoj pomenutim temama.  O epskoj fantastici i slovenskoj mitologiji u domaćoj književnosti, govoriće pisci: Aleksandar Tešić i Nenad Gajić. Moderator tribine biće etnolog Mladen Milosavljević.

Aleksandar Tešić (1961) je srpski pisac i tvorac prve domaće trilogije iz podžanra epske fantastike Kosingas, kao i trilogije o Milošu Obiliću čiji je treći deo Vitez zatočnik odnedavno u prodaji. Dvadeset godina se bavio planinarenjem i putujući po Srbiji nesvesno sakupljao građu za ono što će kasnije postati trilogija Kosingas, koju je počeo da piše 2004. da bi je završio 2010. godine.

Nenad Gajić (1974) autor je bestselera Slovenska mitologija, sveobuhvatne ilustrovane knjige enciklopedijskog tipa koju je 2011. godine objavila izdavačka kuća Laguna, kao i romana Bajka nad bajkama iz 2013. godine od istog izdavača, prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije, a čiji se nastavak uskoro očekuje. Za slovensku mitologiju zainteresovao se davno, a skoro deceniju je aktivno istraživao njene tajne i nedorečenosti prikupljajući građu za svoje knjige.