Za muzički studio lokacija verovatno nije mnogo bitna, ali kada se jedan zapušteni prostor u centru grada deset meseci pažljivo i stručno preuređuje, kada mu se da duša i nova namena, onda je važno ispričati da je Novi Sad postao bogatiji za jedan “Šapat”, za jedan centar alternativne kulture i mesto gde će svoju karijeru započinjati neki novi klinci.

Već nakon objavljivanja kratkog promo videa pred svečano otvaranje, na email adresu Alternativnog centra “Šapat” stiglo je oko 30 pisama izvođača koji bi želeli da snimaju u ovom studiju.

Alternativni centar “Šapat” osnovao je muzičar i producent Savo Kostić i još nekoliko pojedinaca okupljenih oko ideje da osnuju session centar u kojem će bendovi imati jednako dobre uslove i biti tretirani na isti način, bilo da su afirmisani ili ne.

Studio je opremljen visokokvalitetnom audio i video opremom kao i karakterističnim ambijentalnim svetlima koja će se programirati prema potrebi i karakteru benda koji bude nastupao. Organizatori su se postarali da obezbede sve uslove za snimanje i, kako kažu, na bendu samo ostaje da dođe i svira, što je ujedno i slogan celog projekta – ”Dođi i sviraj”.

Tako je 12. septembra došao i svirao Stray Dogg čime je zvanično i svečano otvoren studio uz magiju 3500 sijalica koje prekrivaju zidove, menjaju boju, daju osećaj da si u nekoj bajci uz savršen zvuk koji je zagrlio prostor studija i sve prisutne u njemu.  Stray Dogg ove godine proslavlja 10 godina postojanja na sceni, pa je nastup u Alternativnom centru “Šapat” jedan u nizu nastupa koje će imati u narednom periodu u okviru obeležavanja jubileja.

Muzički/video studio u kojem će se od sada snimati nastupi bendova koji se bave autorskom muzikom, a čiji se rad može svrstati u oblast alternativne muzike, pre svega će podržavati kvalitet i originalnost. Nije bitno odakle je bend odnosno izvođač, ni koliko godina ima, ni da li ima studijski snimak svoje pesme. Važno je da se u njegovom radu vidi ideja, ozbiljnost, usviranost. Možda neki bendovi u momentu prijave neće biti još uvek “zreli” za dolazak u studio, ali neka vas to ne obeshrabri. Upornost je takođe važna, vežbajte i napredujte, dočekaćete svoj momenat. Ovim projektom biće pružena šansa i bendovima iz regiona, ne samo iz Srbije. Svi zainteresovani mogu poslati svoj snimak na adresu alternativnicentarsapat@gmail.com .

Na pitanje šta Alternativni centar “Šapat” izdvaja u odnosu na druge studije, osnivač Savo Kostić je odgovorio da su to: atmosfera, chillroom i zid slavnih koji će se nalaziti u sobi za opuštanje (na zidu će biti okačene fotografije svih muzičara koji budu dolazili u studio na snimanje).

“Svako snimanje će biti doživljaj za pamćenje. Svi će imati profesionalni pristup, a ujedno i opuštenu atmosferu da se osećaju kao da su na svom terenu”, istakao je Savo.

”Izgradnja centra je trajala skoro deset meseci. Alternativni centar Šapat nije rezultat bilo kakve donacije, već je finansiran iz budžeta jednog pojedinca koji bi želeo da ima nešto zdravije okruženje, pa se i sam zapitao šta je to šta on može da uradi ne bi li tome doprineo. Ideja centra je da u istom prostoru i na isti način ugostimo afirmisane bendove poput Stray Dogg-a i bendove koji su podjednako dobri, ali nisu uspeli da dopru do šire javnosti. E tu mi stupamo na scenu. Šapat je muzički studio izgrađen po svetskim standardima. Bendovima koji stvaraju autorsku muziku iz oblasti alternativne muzike ćemo davati povoljnije termine za snimanje singlova ili albuma, ne bismo li ih na taj način motivisali da rade i napreduju. Nadam se da će krajnji rezultat toga biti puno kvalitetnije muzike na sceni. Alternativni centar Šapat treba da bude alternativa kako bendovima da ne bivaju primorani da se bave muzikom koju ne vole, tako i ljudima koji bi da čuju nešto novo, originalno i kvalitetno”, ispričao nam je Savo ukratko o svom studiju.

Alternativni centar će u narednom periodu objavljivati snimke nastupa i intervjua na svom YouTube kanalu Alternativni centar Šapat. Pored toga, objavljivaće i segment pod nazivom ”Tvoj zvuk” gde će frontmeni bendova, koji budu nastupali, slušati pesme neafirmisanih bendova i davati svoj komentar, sugestiju, savet.

U planu su i multimedijalni događaji o kojima ćemo nešto opširnije pisati kada bude došlo vreme za to. Osim ovog projekta koji smo predstavili, u Alternativnom studiju “Šapat” ćete moći da snimate pesme i albume uz nešto povoljnije uslove.

Ivana Jovanović

Foto: Alternativni centar “Šapat”