PODELI

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu krajem septembra počinje 157. sezona.

Sezona se otvara premijernom obnovom baleta “Žizela” Adolfa Adama koji će biti izveden u subotu, 23. septembra na sceni „Jovan Đorđević“ u 19 časova. Balet je rađen po libretu Teofila Gojea i Verona Sen Žorža i predstavlja nam romantičarsku priču o ljubavi između Žizele i grofa Alberta. U glavnim ulogama nastupiće Ana Đurić (Žizela) i Andrej Kolčeriju (grof Albert) u pratnji solista i ansambra Baleta. Režiju i koreografiju postavila je Milica Jovanović, a obnovila je Oksana Storožuk. Dirigent je Mikica Jevtić. Prva repriza planirana je za četvrtak, 28. septembra.

Planirane su i dve dramske premijere: “Fortinbras se napio” Januša Glovackog, u režiji Nikole Zavišića i “Anikina vremena” po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Ane Đorđević.

Premijera predstave “Fortinbras se napio” planirana je za početak oktobra, a rađena je u koprodukciji SNP-a i Centra za vizuelnu kulturu, Novi Sad. U predstavi igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Igor Pavlović, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Alisa Lacko. Predstava “Anikina vremena”, čije su probe u toku, planirana je da se premijerno izvede krajem oktobra, a u predstavi igraju: Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić, Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić. Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a i BEO ART-a.

U toku su i pripreme za mjuzikl “Vojvođanska rapsodija”, po motivima drame “Selo Sakule, a u Banatu”. Reditelj je Vladimir Lazić, dramaturšku adaptaciju uradili su Željko Mijanović i Vladimir Lazić, a kompozitor je Gabor Lenđel. Ova predstava je zajednički projekat sve tri umetničke jedinice SNP-a, Drame, Opere i Baleta, tako da će u predstavi učestvovati glumci, baletski igrači, operski pevači i članovi Orkestra SNP-a. Premijera je planirana za početak novembra.

Dogovoreno je i gostovanje SNP-a u Bratislavi, sa predstavom “Dan kada smo se sreli”, 27. i 28. oktobra u Slovačkom pozorištu za igru, dok će prestava “Karmen”, Slovačkog pozorišta za igru, gostovati u SNP-u 14. oktobra. Ova razmena predstava je rezultat potpisane saradnje na bazi uzajamnog gostovanja, SNP-a i Slovačkog pozorišta za igru.

Planirano je i učešće scenske kantate “Karmina burana” na 15. Međunarodnom festivalu „Elena Todorini“ u Krajovi (Rumunija) 9. novembra. Ovaj festival posvećen je čuvenom rumunskom mecosopranu 19. veka, Eleni Todorini, koja je rođena u Krajovi, i predstavlja izuzetno važan kulturni događaj.