Foto: Jelena Ivanović

Nakon burne godine koja je ostavila ogroman trag na muzičku industriju i njene uživaoce, publika ima priliku da ponovo doživi koncerte, festival, muziku i to baš u Novom Sadu, na Exit festivalu. Velika proslava 20. godišnjice EXIT festivala započela je u četvrtak u 19h otvaranjem kapija na Petrovaradinskoj tvrđavi, čime je dvostruki evropski festivalski šampion ispisao još jednu veliku stranicu svoje, ali i globalne muzičke istorije.

Četvrtak, 8. jul

Prve večeri festivala 42.000 fanova je uživalo i imalo priliku da čuje svetska imena kao što su hit mejker DJ Snake, tehno diva Charlotte de Vitte kao i domaće snage Hladno Pivo, Buč Kesidi, Marko Louis i mnogi drugi.

Mejn stejdž prve večeri otvorio je novosadski bend Nemi Pesnik koji je publiku zagrejao i spremio za ludo i nezaboravno veče. Svetlucavi šou publici je bio pred očima kada su na veliku binu izašli levoruki disko pop-rok elektro boj bend duo Buč Kesidi. Video se znatan pomak koji je bend napravio i kako su uspešno doveli svoju muziku do nivoa gde su nastupom, scenografijom i izvođenjem pokazali da su dorasli nastupu na velikim festivalskim binama. Publika je bila euforična, razigrana ali i razdragana, a niko nije mogao da ostane ravnodušan. Na mejnu dobar provod očekivano je pružio najpopularniji hrvatski bend Hladno pivo čiji je frontmen, svima dobro poznat, Mile Kekin izjavio da je jedina dobra stvar koju je pandemija ovom bendu donela, to što je Hladno pivo nakon brojnih nastupa na drugim binama konačno stiglo i na glavnu binu Exit festivala.

Hladno pivo / Foto: Dmitar Šćekić

Zalaskom u dubine tvrđave dolazi se i do Fusion bine koja gaji kvalitet dobre stare lajv muzike. Marko Louis doneo je pozitivne vibracije na ovu binu a publiku je tu nestvarnu energiju pomešanu sa trubama prihvatila oberučke. Ples, smeh, ali i poneka suza obeležile su njegov nastup gde se videlo da je odabrana publika Fusion bine uživala u svemu onome što je preneo i predstavio publici. Sarajevski šarm na ovu binu doneo je, u Srbiji sve popularniji bend Helem Nejse, dok je Fusion bina prve večeri zatvorena horski pevanim stihovima popularnog hrvatskog izvođača Vojka V.

Marko Louis / Foto: Dmitar Šćekić

Bina koja godinama na najbolji mogući način promoviše metal i punk rock zvuk, ranije znana kao Explosive a ove godine kao Explosive Pub, promenila je lokaciju. Samo nekoliko stotina metara dalje, ova bina ove godine dobila je neku posebnu čar, mnogo je prisnija i toplija atmosfera i reklo bi se da “metal armija” najbolje ume da se provodi. Prvo veče obeležili su nastupi bendova NBG, Casillas, čuveni novosadski bend Proleće, Fiskalni račun i mnogi drugi.

Jedan od najupečatljivijih momenata prve večeri svakako je bio i tradicionalni vatromet koji je kao i uvek bio spektakularan.

Petak, 9. jul

Kapije otvorene, publika spremna, procedura ispoštovana. Gužva, prašina, umor mala su cena za osećaj koji posle dugo vremena imamo priliku da osetimo. Neki biraju raniji dolazak, istrazivanje, kako bi doživeli punu Exit avanturu, dok drugi ipak čuvaju snagu za izvođače koje poznaju u dušu.

Mejn stejdž druge večeri obeležio je ogorman oblak prašine, znoja i snage koje su donele neverovatne devojke iz benda Nemesis koje su zagrejale atmosferu i pripremile teren za moćni Sabaton koji je još jednom pokazao da je ljubav između ovog benda i srpske publike izuzetno velika, skoro pa neopisiva. Glasne devojke iz grupe Nemesis toliko su sinoć nastupom oduševile headlinere glavne bine, grupu Sabaton, da su odmah, usred backstagea, dobile poziv za svirku na njihovom ličnom festivalu, koji se u avgustu 2022. održava u švedskom gradu Falunu! Upravo švedskim heavy metal bogovima ide posebno priznanje Exita, jer su kod retkih velikih bendova krenuli na evropsku turneju i u nju domah uključili Novi Sad, a Novi Sad im je uzvratio divljom energijom!

Sabaton / Foto: Dmitar Šćekić

„Upalite svetla, da vidim ljude, poželela sam ljude”, rekla je, brišući suze u očima, Amira Medunjanin sa Fusion bine. Sportski rečeno, Amira je ostavila srce na terenu a publika je to prepoznala, osetila i uzvratila. A onda su usledila dva nastupa koja će definitivno biti jedni od najzapamćenijih nastupa na Fusion bini, ali i na celom Exit festivalu 2021. godine. Pank se vratio na Fusion! Novosadski veterani panka iz doba Jure, Atheist Rap, po dobrom starom običaju su pružili nezaboravan i zanimljiv koncert. Na scenu nakon njih izašli su Goblini koji su još jednom pokazali šta je to pank-rok i koja je njegova definicija. Neizmerna energija i strast koju nose oni ali i publika koju tu energiju kupuju i daju nazad je simbioza koju nosi čar svakog njihovog koncerta. Atmosfera koju ova dva benda prave poznata je nadaleko, a o punk rock spektaklu koji je neizbežan na njihovim koncertima suvišno je uopšte govoriti i pisati. Svi jako dobro znaju da se njihovi koncerti ne-pro-pu-šta-ju!

Goblini / Foto: Dmitar Šćekić

Explosive Pub je očekivano “goreo”! Još jedno izuzetno kvalitetno veče obeležio je ovaj stejdž a jedan od najemotivnijih momenata bio je nastup benda Infest koji je bio posvećeni legendarnom Larsu Goranu Petrovu iz benda Entombed, koji nas je napustio u martu ove godine, a jedan od svojih poslednjih nastupa imao je baš na ovoj bini 2019. godine. Da ova bina bude jedna od najboljih ove godine doprineli su bendovi još i bendovi Bombarder, Alitor, Obscured, Forgotten Scream i Centurion.

Dance Arena ove večeri bila je u znaku Paul Kalkbrennera koji je vozio jake emocije rasplesane publike.

Čekaju nas još dve lude noći. Exit je definitvno ove godine oslabljen za ozbiljna svetska, ali i regionalna imena koja nedostaju, ali zbog situacije u kojoj se nalazimo, ipak smo izvukli dobitni tiket jer se festival uopšte i održava. Ali…očekujemo da će se Exit ekipa iskupiti već sledeće godine i nadoknaditi propušteno.

Dejan Tomić

Foto: Dmitar Šćekić