PODELI

Novosadski književnik i kantautor, Saša Radonjić, ustanovio je nagradu “Strune od svetla” za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Nagradu će dodeljivati jednom godišnje, a prvi laureat biće poznat krajem maja.

Nagrada podrazumeva plaketu “Stune od svetla” i gitaru iz Sašine velike i vredne kolekcije. U razgovoru za naš portal otkrio je da se ova nagrada neće dodeljivati isključivo tekstopiscima već i  drugim licima koji na bilo koji način afirmišu pesničku reč u muzici te da će uručenje nagrade biti u knjižari “Solaris” u Novom Sadu krajem juna.

“Kao što većina vas već zna, pored ostalog sam pasionirani kolekcionar gitara. To je višedecenijska pasija koja mi je pružala veliko zadovoljstvo, ali mi i neretko predstavljala dragocen podstrek u raznim situacijama, te dakako bila od neprocenjive praktične vrednosti kada smo snimali albume Solaris Bluz Benda. Veliki broj gitara iz ove kolekcije je bio često od studijske i izvođačke koristi mnogim novosadskim muzičarima, što mi je takođe pričinjavalo lepu satisfakciju. Ipak, odlučio sam da toj sada veoma vrednoj kolekciji dam još jednu –najvažniju meru smisla, odnosno da ona preraste u moju fondaciju koja će imati sledeću misiju: ustanovio sam nagradu STRUNE OD SVETLA koja će se dodeljivati svake godine za POSEBAN DOPRINOS AFIRMACIJI PESNIČKE REČI U ROK I BLUZ MUZICI. Znači u stvaralačkom segmentu kome sam zadnjih decenija posvećivao nemalu pažnju. Pored plakete, laureat ovog priznanja će svake godine, počevši od ove, kao nagradu dobijati po jednu gitaru iz moje kolekcije. Podrazumeva se da gornja formulacija ponajviše upućuje na tekstopisce kao potencijalne dobitnike, ali budući da se afirmacija pesničke reči u muzici može i na drugačije načine realizovati, (setimo se samo Indexa i njihovog albuma Modra rijeka na stihove Maka Dizdara) to nije ultimativna kategorija stvaralaca. Prvi dobitnik nagrade STRUNE OD SVETLA, što je deo moga stiha iz pesme PUT TIŠINE, će biti proglašen oko 20. maja, a uručenje će biti oko 20. juna na godišnjicu koncerta SOLARIS BLUZ BENDA u knjižari SOLARIS. Eto, dragi moji, nadam se da vam dajem još jedan razlog da vaše strune zatrepere i zablistaju posebnim poetskim sjajem!”, izjavio je Radonjić za naš portal, a  kolekciju Sašinih gitara možete pogledati OVDE.

I.J.