Poslednjih nekoliko godina sve je više cool naslova koje možete kupiti i pokloniti svom omiljenom tinejdžeru, a usput ih i sami pročitati jer su, uprkos primarnoj ciljnoj populaciji, zanimljive i starijima. Na ovome možemo zahvaliti Jasmini Marković Karović koja se upustila u preduzetničke vode i osnovala izdavačku kuću Urban Reads kako bi proširila ponudu u oblasti omladinske književnosti. 

Mene su “kupili” svojom neposrednošću, energijom, nediskriminatornim stavom i izborom knjiga koje prevode i objavljuju. Upoznajte Jasminu i Urban Reads.

Kada je osnovan Urban Reads i kako ste došli na ideju da pokrenete izdavačku kuću?

Jasmina: Urban Reads je osnovan 2013. godine, nakon moje želje da se upustim u preduzetničke vode. Čitavih deset godina sam provela radeći u marketingu, vodeći velike domaće i strane brendove, te sam osetila da je došlo vreme da napravim nešto svoje. Ideja se sama nametnula, imajući u vidu ljubav koju gajim prema knjigama.

Naslovi koje prevodite i objavljujete uglavnom su namenjeni tinejdžerima. Zašto ste se opredelili za tu ciljnu populaciju?

Jasmina: U trenutku kada sam počinjala, činilo mi se da je to publika koja je imala najmanji izbor. Veliki svetski hitovi omladinske književnosti prevođeni su retko, i to s mesecima, čak i godinama zakašnjenja.

Imate dosta knjiga Džon Grina. Koji su još pisci popularni među tinejdžerima?

Jasmina: Pored Džona Grina, to su svakako Džendi Nelson, Nikola Jun, Veronika Rot… Gotovo svi autori koje mi izdajemo uživaju ogromnu popularnost među tinejdžerima, kako širom sveta, tako i u Srbiji.

Jedna od karakteristika ove izdavačke kuće je stalna komunikacija sa čitaocima. Posetite Facebook stranicu URBAN READS i pratite u kojoj fazi su naslovi koje očekujemo ove godine, kada će biti u prodaji i šta se sledeće sprema. Trenutno je u toku redizajn sajta kako bi bio optimizovan za veći broj narudžbina online, ali svakako naslove koje objavljuju možete kupiti u svim većim knjižarama.

UR_knjige

Na koji način birate naslove koje ćete objaviti?

Jasmina: Na osnovu sopstvenog njuha. U 95% slučajeva izdajem ono što se meni dopada, ali desi se da izdam i nešto što tinejdžeri traže, bez obzira na moje mišljenje.

Koji naslovi su bili najprodavaniji u toku ove godine?

Jasmina: Definitivno “Šest vrana” i “Sve, baš sve”.

Nova knjiga Veronike Rot, „Recke smrti“ stiže u knjižare u januaru, a svi koji je naruče ovih dana dobiće Epilog Odanih. Zašto taj dodatak neće biti dostupan u slobodnoj prodaji i kako se može naručiti?

Jasmina: To nije bila naša odluka, to smo uradili u skladu s ugovorom koji nam je poslat. Veronika Rot je odlučila da poveća broj ranih narudžbi, i to time što će onima koji knjigu plate pre nego što izađe pokloniti nekoliko strana epiloga Odanih. Iskreno, iznenađeni smo brojem ranih porudžbina – nismo očekivali baš ovoliko interesovanje za život u distopijskom Čikagu posle dešavanja u Odanima.

Šta možemo očekivati od Vaše izdavačke kuće u 2017. godini?

Jasmina: Izdavački plan kod nas nikada nije tajna. Još početkom godine smo objavili sve što će se ove godine naći u knjižarama. Najveći uspeh nesumnjivo očekujemo od romana koje zajednički izdaju DC Comics i Random House, a to su tinejdž priče o Wonder Woman, Batmanu, Catwoman i Supermenu.

Ivana Jovanović