Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru.

Drugo veče Festivala pod nazivom LADIES NIGHT je posvećeno ženama. Talentovana saksofonistiknja Nele Tibo iz Belgije nastupiće u četvrtak 5. oktobra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u 20 časova sa Gudačkim orkestrom koji predvodi naša istaknuta violinistkinja Tijana Milošević a koncertom će dirigovati Bart Van Beneden takođe iz Belgije, zemlje u kojoj je nastao saksofon.

U drugom delu koncerta nastupiće jedini ženski kvartet saksofona iz ovog dela Evrope, LadieSaxophone Quartet i sastav Quatro por Tango izvodeći dela jednog od najistaknutijih kompozitora ovog žanra, Astora Pjacole.

Nele Tibo će izvesti premijerno kompoziciju Ane Gnjatović The Garden, the Blinker, the Sax, specijalno komponovanu za ovaj koncert. Premijerno izvođenje domaćih dela za saksofon je povereno mladoj belgijskoj muzičarki sa namerom da ih ona zadrži na repertoaru i promoviše i van granica naše zemlјe. Na taj način ne samo da obogaćujemo literaturu za saksofon, kako bi naši mladi saksofonisti imali širi izbor, već se trudimo da pomognemo promociju naših autora i kulture u Evropi i šire.

Nele Tibo (Nele Tiebout) je studirala na konzervatorijumu Koninklijk u Briselu, gde je završila master studije. Istovremeno je studirala na Conservatoire à Rayonnenment Régional de Versailles u klasi Vensana Davida. Trenutno se usavršava na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi Simona Dirika i Alena Krepina.

Osvojila je nagrade na domaćim (Nacionalno takmičenje Adolphe Sax, Dinan, Dexia Classics, Brisel) i međunarodnim takmičenjima (4. Međunarodno takmičenje ansambala i solista, Kerkrade, 2. Međunarodni festival Golden Saxophone, Odesa, Međunarodni konkurs Adolphe Sax, L’Ai-le-Roz, Međunarodno takmičenje saksofonista u Novoj Gorici). Bila je laureat takmičenja Prix Horlait Dapsens 2014. godine, prestižne stipendije koja se dodeljuje mladom talentovanom umetniku.

Kao solista je nastupala sa orkestrima The Royal Band of the Belgian Guides, filharmonije Slovenije i Odese, Ensemble Entente Cordiale i Duvačkim orkestrom Panta Rei. Nastupala je i kao član filharmonija Brisela i Antverpena, a stalni je član Simfonijskog duvačkog orkestra Beverena i kamernih sastava (duo klavir-saksofon, briselski kvartet saksofona Scarbo).