PODELI

U sred smo onog dela godine kada najviše darujemo i primamo poklone. Pokloni za Novu godinu su za nama, na redu su oni božićni. I za Božić (kao i za svaku drugu priliku) knjigu imamo! Neki od naslova koje smo vam pripremili više su simboličnog karaktera, dok su određeni klasična remek-dela obavijena božićnom čarolijom. Bilo da je za vas Božić prošao ili ga tek očekujete, praznična atmosfera koja ga prati traje duže od njega. Za svakoga imamo ponešto, pa književni vodič kroz božićno darivanje (sebi ili dragim ljudima) može da počne…

Ovo je naš izbor top 5 božićnih naslova:

  1. Božić Herkula Poaroa (za ljubitelje trilera) – Ljubitelji krimića, a naročito napisanih od strane kraljice krimića, Agate Kristi, mogu i za vreme praznične euforije da pročitaju zagonetni triler u njenom prepoznatljivom maniru. I u ovom romanu Agata majstorski stvara zaplet i niz zavrzlama koje postavlja kao izazov Herkulu Poarou, s tim da je posebnost ovog dela u tome što se radnja dešava za vreme božićne proslave. Krenite u potragu za ukradenim dijamantima i pazite na svaki detalj od samog početka jer je krivac uvek onaj na koga se najmanje sumnja. Odličan način da ostanete dosledni i prazničnom duhu i svom čitalačkom ukusu.
  2. Božić u Kapkejk kafeu (za ljubitelje čiklita) – Nema lepšeg (ni ukusnijeg) načina da u potpunosti uživate u praznicima nego da ih začinite ljubavlju i slatkišima. Dženi Kolgan poklanja niz recepata za spremanje ukusnih božićnih kapkejkova, ali i pokoji za ljubav na daljinu. Slatka ljubavna priča ispunjena je i brojnim dilemama sa kojima se glavna junakinja suočava. Njeni recepti su nastali u Kapkejk kafeu, u sred božićne euforije i trke, pitanje je samo gde ćete se vi udobno smestiti i stvoriti svoju prazničnu čaroliju?
  3. Božićna priča (za ljubitelje klasika) – Klasična priča Čarlsa Dikensa za svaki dan i za svakoga. Tople preporuke za sve koji do sada nisu ili pročitali Božićnu priču ili odgledali neku od filmskih adaptacija. Prepuna božićnog duha (bukvalno- duhova prošlih i budućih Božića), zanimljivih karaktera, lepih citata, poučnih životnih lekcija, ovo je jedna od onih knjiga koju možete bez problema preporučiti i deci i odraslima, ali i pročitati pred svaki novi Božić da bi nas podsetila koje su to stvarno bitne stvari u životu i osobine koje se cene. Budite svaki dan onakvi kakvi ste i praznicima i učinićete svačiji život bogatijim i lepšim.
  4. Božićna bajka (za decu) – Krenite u potragu za najvrednijim darom na svetu! Zorica Kuburović je majstorski oživela svet patuljaka i vila, ali ih i obogatila uz poneko „obično“ dete. Bajke nikada nisu bile toliko istinite kao ova u kojoj se prepliću dva različita sveta. Shvatićemo da, iako među svima nama postoje oni drugačiji, različiti od nas, svi smo deo iste celine. Jedna prava životna, ne samo Božićna bajka, koja nas sve može ujediniti.
  5. Ja volim Božić (za poklon za odrasle) – Slike ponekad govore više od reči, a ova knjižica iz serijala Luda kuća je dokaz za to. Alen Plenderli se potrudio da dočara atmosferu na sasvim drugačiji, originalan način. Neki će se u nekoj ilustraciji i situaciji prepoznati, nekima će proraditi mašta i naleteti inspiracija, dok će drugima odmah biti jasno kome da je poklone. U svakom slučaju, simpatičan znak pažnje koji možda nije za svačiji ukus, ali je odličan za one koji razumeju njenu simboliku i duhovitost.

Nataša Pudar