Udruženje ljubitelja bluza i roka „GLAS ISKUSTVA“ (VOX EXPERIENCE) iz Užica već petnaest godina za redom organizuje bluz i rok festival „IN WIRES“. Ove godine festival će se održati 16. i 17. juna.

Udruženje „GLAS ISKUSTVA“ godišnje organizuje više manjih događaja, a najveća manifestacija koju organizuje jedanput godišnje je bluz i rok festival „IN WIRES“. Festival traje dva dana gde se pored muzičkog dela programa priređuju i drugi sadržaji vezani za bluz i rok kulturu, kao što su izložbe slika, muzičke radionice (workshops), izložbe fotografija, promocije knjiga, cd izdanja, performansi itd.

Do sada su na festivalu nastupale sve aktuelne bluz grupe iz Srbije, i to: Raw Hide, Di Luna Blues Band, Pera Joe Blues Band, Point Blank, The Highlanders, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, The Gamblers… Takođe su nastupala i poznata imena naše rok scene: Deca Loših Muzičara, Električni orgazam, Night Shift, Dejan Cukić.

Od šestog festivala nastupaju i vrhunske evropske i američke bluz grupe: Jefferson Starship – SAD, Big Brother & The Holding Company – SAD, Gregg Wright – SAD, Joshua Blue – Velika Britanija, Little G. Weevil Band – Mađarska, St. Johnny Band – Republika Češka, Sonny And His Wild Cows – Mađarska, Blues Wire – Grčka, El Kachon – Slovenija, Nick and The Backbone – Grčka.

U okviru pratećeg programa festivala tribine su održavali i naši poznati muzički kritičari i novinari Žikica Simić, Petar Peca Popović, Petar Janjatović, Zoran Panović i Bane Lokner, izlagali su slikari Saša Stojanović, Vojislav Stanojčić i Radovan Marinković, svoje knjige su promovisali Dejan Cukić, Damir Malešev, Goran Živanović, Ivko Živković, Žikica Simić, Mihailo Pantić i dr.

Uz podršku Ambasade SAD u Beogradu 2012. i 2013. godine su nastupile dve legendarne grupe: Big Brother and the Holding Company & Jefferson Starship iz San Franciska, SAD. Njihovi nastupi su po značajnosti prevazišli lokalni i regionalni okvir i u tom trenutku su bili najveći kulturni događaj u Srbiji. NJihove nastupe je propratilo preko 1000 posetilaca, a bilo je akreditovano 20 novinara i fotoreportera iz Srbije i okruženja.

PROGRAM

Petak,16/06/2017. godine

Gradski kulturni centar – Trg Svetog Save 11, Užice

20:00h – Otvaranje festivala i Izložbe rok fotografija „Moć muzike“ Marine Pešić

Marina Pešić je rođena 13. novembra 1987. godine u Užicu. Od 2006. godine živi u Novom Sadu. Po zanimanju je Master inženjer građevinarstva. Fotografijom se bavi aktivno više od četiri godine. Najveću pažnju posvetila je koncertnoj fotografiji sa željom da prikaže kako muzika utiče na čovekove emocije.

U aprilu 2017. godine osvojila je specijalnu nagradu „Glas žene u muzici“ na međunarodnom foto konkursu – Glas koji se vidi, slika koja se čuje. Poslednje dve godine učestvovala je na izložbi “Jazz“ fotografija, koja se tradicionalno održava u Novom Sadu na Međunarodni dan džeza.

marina kolaz

Promocija knjige poezije Riccardo Staraj – „Midnight man“

21:00h Koncert:

– Riccardo Staraj & Midnight Blues Band (Blues & Rock & Jazz band/Rijeka – Croatia)

– Bluz mašina (Blues & Rock band/Beograd – Serbia)

– Ispitni rock (Rock band/Užice – Serbia)

– N O Cod (Blues & Rock band/Užice – Serbia)

Subota,17/06/2017. godine

Gradski kulturni centar – Trg Svetog Save 11, Užice

17:00h Radionica gitare, predavač Mikica Milosavljević (gitarista grupe Smak)

18:00h Promocija knjige „Nepoznati i grad“ Zoran Ilić

21:00h Koncert:

– The Backdoor Band (Rock band/Ohrid – Macedonia)

– Oktava (Blues & Rock band/Kragujevac – Serbia)

– Moonshine Alligators (Rock-a-billy band/Novi Sad – Serbia)

– Teorija zavere (Rock band/Požega – Serbia)