U svom sedamnaestom izdanju festival Žedno uho seli na novi jesenji termin. Kako Žednouhi ne bi svojoj publici ostali u potpunosti dužni za očekivanu proletnju količinu koncerata, kao najavu onoga što nas očekuje na jesen donose tri dana odlične muzike u dva zagrebačka kluba.

Ovaj niz će u četvrtak, 28. aprila, otvoriti mladi britanski producent i MC Gaika koji je odrastao na zvukovima Bristola devedestih, kojem je Tricky bio podjednako važan kao i Melvinsi, a čija distorzirana basom nošena muzika pronalazi inspiraciju u hip-hopu, dancehallu i soulu. Dok očekujemo izlazak albuma prvenca ostaje nam da iznova preslušavamo prošlogodišnji mixtape “Machine” koji je cenjeni The Wire pristojno nahvalio navodeći pri tom The Bug i Death Grips kao neke od referenci koje opisuju ono što ovaj izuzetno nadareni muzičar stvara, a što ćemo i sami moći da proverimo na njegovom premijernom hrvatskom nastupu u Attacku.

Petak, 29. april, je pak rezerviran za jedno sjajno ime, šibenske mračne post punkere Diskodeliju. Kad su na svom premijernom zagrebačkom nastupu u Močvari zasvirali kao podrška Girls Against Boys bio je nemali broj onih koji su ostali ugodno iznenađeni zvukom koji je dolazio s pozornice, jer ono što se čulo bilo je glasno, psihodelično i zavodljivo, dovoljno da na sebe privuku pažnju drugih promotora ali i izdavača. Ubrzo je usledio potpis ugovora za Dancing Bear kao i izdavanje albuma “U vremenu”, odlično prihvaćenog i kod publike i kod kritike, pa ga je tako portal Ravno Do Dna uvrstio u svoj izbor regionalnih albuma godine. Dvije godine kasnije Diskodelija se vraća s novim albumom koji će promovisati na ovom koncertu upravo tamo gde se u kasnu jesen 2013. sve započelo, u Močvari.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I za kraj ove trodnevne najave idućeg festivala Žedno uho, nakon gotovo 10 godina u Zagreb se u subotu, 30. aprila vraća verovatno naglasniji jazz trio današnjice The Thing. Predvođeni briljantnim švedskim saksofonistom Matsom Gustafssonom, čiji bariton saksofon neretko proizvodi grmljavinu ravnu onoj 100-tonske dizel lokomotive, a nošeni neuništivom norveškom ritam sekcijom u sastavu Ingebright Haker Flaten na basu i Paal Nilssen-Love za bubnjevima, The Thing su i dalje jednako beskompromisni kao što su bili na svojim počecima pre punih 17 godina. I dalje svoje originalne kompozicije kombinuju s brojnim kreativnim obradama jazz, garage rock i punk klasika kao što su: PJ Harvey, Albert Ayler, The White Stripes, Steve Lacy, The Stooges, The Sonics, The Cramps, Lightning Bolt i The Ex, što njihove nastupe čini, ne samo jedinstvenom pojavom unutar modernog jazza, već i jednim od najupečatljivijih koncertnih doživljaja uopšte.

Koncerti Diskodelije i The Thing takođe se održavaju u sklopu 17. rođendana Močvare koji će se održati od 29.4. do 8.5.

Ulaznice za sva tri koncerta mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku po sledećim cenama:

28.4. AKC Attack

GAIKA (Engleska) – 35 kn (do 31.3.) / 45 kn (do 28.4.) / 60kn (na ulazu)

29.4. Močvara

DISKODELIJA (Hrvatska) – 25 kn (pretprodaja) / 35 kn (na ulazu)

30.4. Močvara

THE THING (Švedska/Norveška) – 55 kn (do 31.3.) / 65 kn (do 30.4.) / 80kn (na ulazu)

Naslovna foto: Petra Cvelbar