Pored glavnog Balkanmala stejdža u Depo magacinu, muzički program Mikser festivala 2016 će se odvijati i na otvorenom, u ulici Braće Krsmanović na Ženijalnom stejdžu posvećenom najvećim delom ženskom stvaralaštvu u muzici.

#WomenalStage će ugostiti neke od najboljih muzičarki u regionu, obuhvatajući najrazličitije žanrove, od roka, panka i popa, preko soula i džeza, pa sve do rep i dub zvuka.

Kako borba za rodnu ravnopravnost, nikada, pa ni u muzici, ne sme biti jednosmerna i rezervisana samo za žene, tako će i na #Womenal stejdžu drugog dana Mikser festivala nastupiti gospoda, momci i dečaci koji će dati svoju podršku svim svojim koleginicama muzičarkama, svim damama koje su njih inspirisale da stvaraju i, naravno, svim prisutnim ženama, devojkama i devojčicama u publici!

Koncertom “Muškarci za žene” 9. juna, bendovi Zoster, Billy Andol i Gospođo, bate! će glasnom svirkom doprineti da se “Ženijalna” poruka Mikser festivala pročuje celim regionom!

Druge festivalske večeri Savamalom će se proneti oštri i meki zvuci prošarani mirnim transom i haotičnim delirijumom koje nam donosti mostarski Zoster, bend nastao 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića.

Naziv “Zoster”, prevazilazi medicinsko značenje i dobija aktivističku notu jer se ideja o imenu rađa nakon što je Mario preležao herpes zoster, virus koji živi u ljudskom telu, a nastaje prilikom pada imuniteta, dok je Zoster nastao kao posledica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.

Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa zato prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, pa ponekad i edukacije.

Pored mostaraca, 8. juna će na #Womenal stejdžu nastupiti uzbudljivi indie / alternative bend iz Sarajeva, Billy Andol, poznati po hrabrom eksperimentisanju sa zvukom, neobičnoj poeziji i izrazito energičnim nastupima.

Billy Andol je nastao 2009. godine, a do sada su objavili dva studijska albuma: „Johnny Album“ (Ekipa 2011) i „Kako je Billy pokušao da preplovi svjetska mora i šta mu se desilo na tom putovanju“ (Ekipa 2012), dok treći album najavljuje aktuelni singl „Balkon“ koji je već zabeležio veliki uspeh među publikom.

Mostarsko-sarajevski krug druge večeri Mikser festivala, zatvara novopazarska muzička atrakcija, bend Gospođo, bate! čiji je zvuk rezultat fuzije više različitih muzičkih pravaca, od fanka, rokenrola, `60-tih, francuske ciganske muzike, pa sve do rege i ska ritmova. Angažovani tekstovi obrađuju i prave presek problema trenutka u kom se živi, a sam naziv benda je izveden kao presek, kulturološko – sociološko – političko – društvenog stila života u Srbiji nakon 2000.

Gospođo, bate! je 2015. izdao prvi album “Šta je u rupu?” koji predstavlja odgovor na naslovno pitanje, do koga se došlo dugogodipnjem kopanjem po rupama koje su nastajale od različitih životnih iskustava, kulturoloških, političkih, životnih posledica, osećaja, želja i rada.

Svi koncerti na #Womenal Stage-u su besplatni!