PODELI

Sinoć je u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu u okviru manifestacije Kontakt 2019. održan koncert tri stilski različita i publici veoma draga benda. Zoster, Eyesburn i Goblini uz već paklenu temperaturu u samoj hali, dodatno su zagrejali atmosferu svojim sjajnim mini koncertima.

Kontakt je manifestacija posvećana muzičkom biznisu. Održava se već tri godine u Beogradu, u martu mesecu. Kontakt za cilj ima, pre svega, umrežavanje organizatora i promotera regionalnih muzičkih festivala, turističkih udruženja i organizacija, kulturnih centara, klubova, i ostalih delatnika u kulturi i umetnosti, koji poslednjih godina uveliko imaju uticaj na privredni razvoj regiona. Ove godine, Kontakt je otvoren 20.3. izložbom Vesne Pavlović u Marsh Open Space-u, a dan kasnije održane su i prve panel diskusije. Kako napraviti i kako voditi uspešan festival i Finansiranje velikih manifestacija u regionu bile su glavne teme ovog prvog dana, a pored panela prikazan je i film Olje Miletić “Pobednici su dosadni”, Ex Revolveri su održali promociju svog albuma, dok su Milica Prelević i Viktor Savić u Poletu održali promociju knjige “Ko želi da živi večno”. Glavni muzički događaj održao se u Elektropioniru gde je nastupao, osamdesetih godina vrlo popularni hrvatski sastav FIT, dok je Subbeerni centar ugostio Amerikance, Jon Spencer-a and Hitmakers.

U petak 22.3. dnevni program Kontakt manifestacije obeležile su panel diskusije na teme Artisti i menadžeri – novi i stari trendovi u muzičkoj industriji, Diskografija – Povezivanje u regionu kao i Usklađivanje zakona o autorskim pravima sa EU regulativama. Na spratu Marsh Open Space-a u 17h održan je veoma zanimljiv Acoustic showcase Bunt Rock Festivala na kom su nastupili Dingospo Dali, Viva Vops i Sergio Lounge. U Zaokretu je otvorena izložba Myllene Ničić “Mixtape na platnu” dok je u Poletu održana promocija knjige “Hronika dobrog provoda – Beogradske diskoteke i klubovi 1967 2017” Aleksandra Mikata i Maje Vukodinović. Muzički program obeležili su nastupi bosansko-hercegovački bendovi Jufkamental i Helem Nejse zajedno sa domaćim bendom Stereo banana u Elektorpioniru, zatim Texas Flooda u klubu Bluz i pivo, Irie FM u Subbeernom centru kao i nastupi bendova Turisti i velikih regionalnih zvezda, benda Partibrejkers u Hali sportova “Ranko Žeravica”.

Subotu 23.3. ujedno i poslednji dan Kontakta u 10h otvorila je panel diskusija na temu Kako napraviti uspešan festival (drugi deo), a u ostatku dana imali smo prilike čuti i razna mišljenja na temu Regionalni centri i klubovi kao i Radio u digitalnoj eri. U Poletu je održana promocija Makedonske rock enciklopedije Toša Filipovskog, a pored već pomenutih bendova Zoster, Eyesburn i Goblini, u izuzetno bogatom i raznovrsnom muzičkom programu svih dana, sinoć ste mogli čuti još i Stray Dogg u Elektropioniru i Urban&4 u Subbeernom centru.

Kad je sinoćnji koncert u pitanju, na društvenim mrežama najavljen u 20h, realno očekivan u 20.30 ipak je počeo oko 21h. Prvi na binu izašao je u Srbiji veoma poštovan i voljen mostarski bend Zoster. Kroz festivalskih malo jače od sat vremena proveli su publiku kroz svoje najveće hitove poput “Ko je jamio…”, “Volio sam te”, “Gavrilo”, “Izbjeglica”, “Bezbolnim palicama”, “Utopija”, “Sve čega nema”, “A gdje sam bio ja”, “”Banana stejt” i mnoge druge. Publika je standarno pevala horski sa njima, a članovi benda Zoster su vidno zadovoljni napustili binu nakon dugotrajnog aplauza i poziva na bis, na koji, na žalost mnogih, nisu mogli izaći. Ostaje nam nada da će Zoster ponovo doći u naše krajeve uskoro i da će održati nekoliko samostalnih koncerata jer publici Zostera nikada dosta.

Više fotografija sa nastupa Zostera pogledajte ovde.

Povratnici na našoj sceni, jedinstveni i publici posebno dragi Eyesburn, ove noći probudio je gomilu emocija kod mnogih pa su se čuli komentari kako je ovo bio da jedan od njihovih najboljih nastupa. Uz specijalnog gosta, Vukašina Markovića, na momente smo se vratili godine unazad u one dane kada smo Eyesburn toliko i zavoleli. Iako to nije praksa na koncertima poput ovog, Eyesburn se na želju izuzetno glasne publike ipak vratio na bis. Baš kao i Zoster, Eyesburn jednostavno mora što pre održati koncert u velikom prostoru sličnom ovom kako bi mnogobrojna publika mogla što više i što duže uživati u njihovim pesmama.

Eyesburn – Kontakt 2019. Hala sportova, Beograd

Više fotografija sa nastupa Eyesburn-a pogledajte ovde.

Po kulinarskim receptima, najjači i najupečatljiviji začini idu na kraju, oni jelu daju onaj pravi šmek zbog kog se svi raspamete. Tako su i sinoć Goblini bili onaj specijalni začin, onaj tajni sastojak zbog kog se ukus, u ovom slučaju emocija, pamte dugo. Nakon prisustvovanja velikom broju koncerta koji su ovi Šapčani održali, mnogobrojnim pohvalama, oduševljenjima, količinom ljubavi koja probija brojnu skalu, možda bi najbolje bilo reći da se uz Gobline peva i skače kao i prvog dana. Naravno, nije publici bilo dosta ni Goblina, ostalo je mnogo neodsviranih pesama koji su veliki hitovi ali kod velikih bendova to i jeste problem. Veliki broj pesama koje publika želi da čuje, ne može da stane u sat i po koncerta, te su za bendove poput Goblina, a malo ih je kod nas, poželjni koncerti poput onog u istom ovom prostoru pre nekoliko godina koji je trajao skoro tri sata i na kom je odsvirano čak 46 pesama. Bis je bio neizbežan a posebnu čar celom njihovom nastupu dao je trio na duvačkim instrumentima koji su zajedno sa Goblinima odsvirali nekoliko pesama. Jedini problem bila je nesnosna vrućina koja je jedino prodavcima pića išla na ruku jer su ljudi zbog “pakla” pili šta god im padne pod ruku.

Goblini – Kontakt 2019 Hala sportova, Beograd

Više fotografija sa nastupa Goblina pogledajte ovde.

Organizatorima Kontakt Konferencije želim da čestitam na još jednoj uspešno održanoj manifestaciji koja mnogo znači za sve one koji se bave muzikom na ovaj ili onaj način. Sigurna sam da nas sledeće godine čeka još mnogo zanimljivih tema o kojima i te kako treba raspravljati, ali i mnogo kvalitetnih koncerata bendova koje publika željno iščekuje.

Tekst i foto: Andrea Magazin