PODELI
Zoster - Gerila bar, Novi Sad

Sinoć je u standardno prepunoj Gerili održan još jedan koncert popularnog mostarskog benda Zoster. Novosađani Mostarce odlično poznaju. Ljubav između Zostera i novosadske publike datira odavno i što je najbitnije, ne jenjava.

Koncert je bio najavljen za 23h, ali je počeo sa kašnjenjem od akademskih 15 minuta, što je sasvim u redu. Dovoljno je samo da Mario zakorači na binu i da doživimo vemblijevsku atmosferu. Skandiranje publike i povici kojima iskazuju oduševljenje kakvo Zoster dobije na početku koncerta, mnogi poznati bendovi ne dobiju ni na kraju svog koncerta.

Početak je bio, što bi se u žargonu reklo, direkt u glavu. Ređali su se hitovi jedan za drugim, a ono što je meni zapalo za oko je to da je publika koja voli i prati rad ovog benda starosno vrlo šarolika, ali svakako prednjače oni koji po zakonu ne spadaju više u mlade, odnosno pripadaju grupi 30+.

Iako novi album obećavaju, pa evo dve godine, publika se odlično zabavlja i uz stare pesme. Zapravo, ne samo da se odlično zabavlja, nego i pada u blagi trans. Primetila sam veliki broj onih koji se zatvorenih očiju ljuljaju levo desno sa blaženim osmehom na licu koji ih odaje i pokazuje da ne postoji mesto na kom bi radije bili nego u Gerili tog momenta.

Foto: Andrea Magazin

Ako me sećanje dobro služi, u poslednje vreme svoje koncerte počinju pesmom “Sve čega nema”, a u narednih dva sata nisu izostali ni veliki hitovi poput “Gavrilo”, “Ko je jamio”, “Policija”, “Majka Jamajka”, “Banana stejt”, “Imači kada”, “Brod koji tone”, “Izbjeglica”, “A gdje sam bio ja”, “Asta manjana Liberta”, “Plačeš” i mnoge mnoge druge. Pesma “Budi svoj” koja je vanvremenska i koja je čisto remek delo bila je, takođe standardno, jedna od poslednjih.

U klubu je bilo jako toplo, što je i očekivano s obzirom da je gostovanje Zostera uvek ispraćeno velikim brojem ljudi, ali nikome to nije smetalo. Mario je poznat kao frontmen koji za vreme koncerta nije previše pričljiv, pa je tako bilo i ovaj put. Nekoliko puta zahvaljivao se publici na predivnom dočeku i sjajnoj atmosferi napominjući da su divni i da to nije nikakva floskula nego čisto osećanje. Na samom početku rekao je “Dobro veče, Gerila! Mi smo grupa Zoster, vaša grupa. Došli smo kući.” I došli su kući. Količina i specifičnost ljubavi koju dobijaju od novosadske publike čini da se osećaju zaista kao kod kuće.

Nastup su završili pesmom lascivnog naziva, a rečenicu koja nosi celu pesmu “Iz pi**e sam materine” publika je dugo pevala i nakon silaska benda sa bine i završetka koncerta. A šta da vam kažem, vrlo je zarazna 🙂

Koncert Zostera prepun je nekih standardnih stvari, pa ih je tako standarno publika čim su sišli sa bine spopala da se slikaju, da ih zagrli, podeli svoje emocije sa njima, a Zosterovci su sve to sa puno ljubavi i strpljenja podnosili i svakome izlazili u susret.

Foto: Andrea Magazin

Uskoro ćemo imati prilike da vidimo spot i čujemo novu pesmu Zostera, a kažu da je toliko dobra da će napraviti potpuni dar-mar, u šta ni malo ne sumnjam. Doživeli su Novosađani ranije da im Zoster svira dve večeri za redom, što bi svakako voleli da se ponovi jer ovdašnjoj publici Zostera nikada dosta.

Kako praksa pokazuje, realno je da ih na proleće ponovo vidimo u našem gradu i nadam se da će se moja prognoza i obistiniti na radost mnogo, ali zaista mnogo njih.

Večeras nastupaju u beogradskom SubBeernom centru. Ako ste u prilici, obavezno se tamo čekirajte. Nećete se pokajati, potpisujem.

Više fotografija pogledajte ovde.

Tekst i foto: Andrea Magazin