PODELI

Kao što je nedavno i najavila, grupa Trigger poklanja publici treći deo svog albuma “EX “ na kome se nalaze nedavno objavljeni singlovi sastava, obrade pesama “Spiritus” grupe Jakarta i “Opasne igre” grupe Beograd. “Ex” je album neobično obrađenih pesama koje su obeležile Ex-YU rok scenu osamdesetih a koje Trigger izvode u svom maniru, dajući im teškometalno muzičko pakovanje. Ovim Trigger završavaju ceo projekat, zamišljen kao album koji bi publika dobila na poklon.

Treći deo albuma EX-a se, kao i prethodna dva, može besplatno preuzeti sa oficijalne stranice grupe Trigger klikom na link “Ex pt III”.

“Iako su za album snimljene još neke pesme, bend ih neće objaviti zbog različitih problema u dolaženju do dozvola. Za razliku od država u kojima je ovaj proces uređen i automatizovan, u Srbiji je potrebno da se dobije dozvola za obradu od svakog pojedinačnog autora i koautora lično, što je često teško izvesti u praksi. Iako je obrada obično u svetu rok muzike shvaćena kao kompliment i priznanje originalnoj pesmi i njenim autorima, a mnoge poznate pesme doživele su da budu obrađene po više puta, Trigger je u nekim slučajevima doživeo neprijatno iznenađenje, jer im je tražena novčana nadoknada ili su autori reagovali sa nepoverenjem – kao da je obrada vrsta ataka na njihovo delo” – rekli su članovi Trigger-a . 

Ovaj fenomen je bio i inspiracija za kolumnu poznatog rok novinara Aleksandra Žikića koja se, upravo inspirisana iskustvima benda, bavila čudnim odnosom nekih muzičara sa ovih prostora prema svom delu. Trigger ostavlja otvorenu mogućnost da će se u budućnosti pojaviti još neka od snimljenih obrada ako se okolnosti promene, ali objavljivanjem trećeg dela albuma “EX” za sada završava ovu priču i pažnju usmerava na svoj novi autorski materijal koji se upravo snima.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=E_NIJe8TiLQ]

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.