PODELI
Dizajn: Mane Radmanović

Bijenale scenskog dizajna, sa temom fluidne scene i pejzaži usamljenosti se održava u više prostora u Kineskoj četvrti od 1. do 9. septembra 2022. godine, u realizaciji SCEN centra i uz podršku Fakulteta tehničkih nauka, a u okviru Kaleidoskopa kulture kao dela programa Evropske prestonice kulture.

Bijenale scenskog dizajna je mesto povezivanja i razmene ideja u svim oblastima scenskog dizajna na prostoru Srbije i zemalja regiona. Program čine izložbe, radionice, simpozijum i drugi formati koji služe identifikovanju pojava, potreba, problema i tendencija u svim domenima scenskog dizajna i scenskog prostora.

NAGRADE BIJENALA

Dodela nagrada biće 5. septembra u 18h u parku ispred Rektorata

Važan zadatak Bijenala je i ponovno pokretanje vrednovanja kreativnog rada u scenskom dizajnu, pre svega u pozorištu, kao i u različitim segmentima savremene scenske produkcije u Srbiji i regionu. Stručni žiri Bijenala scenskog dizajna dodeliće nagrade i priznanja prema kategorijama koje su uspostavljene 1997. godine, a održavaju visok ugled u profesionalnom okruženju.

Nagrade i priznanja Bi! vode se principima i vrednostima koji su postavljeni pri osnivanju Bijenala 1997. godine: osvetliti kako pozorišnu, tako i produkciju događaja koji imaju elemente scenskog dizajna, a ne ulaze u uobičajene kategorije za nagrade (scenografija, kostim, scenska muzika…). Istovremeno Bijenale promoviše takozvane nevidljive ljude, one u pozadini, a zapravo „proizvođače” pozorišta i stavlja ih u istu ravan sa autorima. Novi, obnovljeni Bijenale, nastavlja tu tradiciju uvažavanjem svih promena nastalih u međuvremenu, kako među strukama koje „proizvode“ dela scenskog dizajna, tako i u samim praksama scenskog dizajna.

Regionalni Selekcioni tim radio je u sastavu: Janko Ljumović, producent i profesor (Podgorica, Cetinje), Anja Pirnat, producentkinja (Ljubljana), Mirna Rustemović, dramatuškinja (Zagreb), Besfort Idrizi, glumac i reditelj (Bitolj), Asja Krsmanović, dramatuškinja (Sarajevo), Darinka Mihajlović aka Selena Orb, kostimografkinja (Beograd, Novi Sad). Tokom nekoliko meseci intenzivnog rada oni su izabrali 12 predstava koje su ušle u selekciju za žiriranje.

Selektovane predstave su:

 • Kaspar, režija Miloš Lolić, Jugoslovensko dramsko pozorište – JDP, Beograd;
 • Krvave svadbe, režija Igor Vuk Torbica, Srpsko Narodno pozorište, Novi Sad i JU Grad teatar, Budva;
 • Kavkaski krug kredom, režija Paolo Mađeli, Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevo;
 • Moja fabrika, režija Selma Spahić, Bosansko narodno pozorište Zenica, Zenica;
 • Bakhe-kratak pregled raspadanja, režija Igor Vuk Torbica, Naroden teatar Bitola, Bitolj;
 • Pazi na prazninu, režija Romano Nikolić, Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Varaždin;
 • Požigi, režija Nina Rajić Kranjac, Slovensko narodno gledališče – SNG, Ljubljana;
 • Ana Karenjina, režija Mirko Radonjić, Dramski studio Prazan prostor i Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje;
 • Audience by Vaclav Havel, režija Agon Myftari, Qendra Multimedia, Priština;
 • Čriček in temačni občutek, režija Ivana Đilas , Slovensko narodno gledališče – SNG, Nova Gorica;
 • Cement-Beograd, režija Sebastijan Horvat, Beogradsko dramsko pozorište – BDP, Beograd;
 • Braća Karamazovi, režija Oliver Frljić, Zagrebačko kazalište mladih – ZKM, Zagreb;

Žiri je radio u sastavu: Radivoje Dinulović, arhitekta (Beograd, Novi Sad), Filip Jovanovski, arhitekta, scenograf i vizuelni umetnik (Skoplje, Bitolj) i Matko Botić, dramaturg, teatrolog, muzičar i pozorišni kritičar (Zagreb, Split). Posle odgledanih 10 predstava (dve više nisu bile na repertoaru) žiri je jednoglasno doneo sledeće odluke:

Velika nagrada (Grand Prix) BiSD 2022 dodeljena je autorskom timu predstave Čriček in temačni občutek Tona Telegena, u režiji Ivane Đilas i produkciji Slovenskog narodnog gledališča, Nova Gorica.

Nagrada BiSD 2022 za scenski dizajn predstave u celini dodeljena je autorskom timu predstave Krvave svadbe Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice i koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad i JU Grad teatar, Budva.

Posebna nagrada BiSD 2022 (ex aequo) dodeljena je autorskom timu predstave Braća Karamazovi po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, Zagreb.

Posebna nagrada dodeljuje se za kreativno prožimanje scenskog dizajna s prostornim zadatostima pozornice.

Posebna nagrada BiSD 2022 (ex aequo) dodeljena je autorskom i izvođačkom timu predstave Ana Karenjina po romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Mirka Radonjića i koprodukciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Cetinje i Dramskog studija Prazan prostor, Podgorica.

Posebna nagrada se dodeljuje za kreativno zajedništvo autorskog i izvođačkog tima, shvaćeno kao presudni gradivni element scenskog dizajna.

GLAVNA IZLOŽBA BIJENALA – Majstorsko pismo

Od 1. do 9. septembra 2022, Galerija 12, Kineska četvrt

Svečano otvaranje biće  4. septembra u 18h

Majstorsko pismo je glavna izložba Bijenala scenskog dizajna 2022. Posvećena je delima zanata, tj. znanju, veštinama i iskustvu izrade (najčešće ručne) predmeta i delova dekora, kostima, rekvizite i lutki, u pozorišnim radionicama na prostoru nekadašnje SFRJ, u periodu od 2006. do 2022. godine.

Petnaest godina nakon poslednjeg izdanja Bijenala, želimo da ponovo stavimo u fokus ljude koji rade u pozorištu, čijem radu se, kao publika, divimo, ali nikada izbliza. Oni se ne penju na pozornicu i ne dobijaju aplauz. Oni rade u zanatskim radionicama pozorišta, u kutcima daleko skrivenim od očiju publike, u prostorima zatrpanim ostacima materijala, viškom drveta, krpicama po podu, opiljcima na stolu za rezanje, sa specifičnim mirisom lepka i boje, i sveže skuvane kafe, rano izjutra.

Ovoga puta, Glavnu izložbu posvećujemo isključivo ljudima iza scene i njih stavljamo pod svetlost reflektora. Izabrali smo radove majstora izrađene u 16 pozorišta iz Beograda, Budve, Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Sarajeva, Subotice i Zagreba.

Kustos i autor koncepta: Tatjana Dadić Dinulović

Izbor predmeta: Tatjana Dadić Dinulović i Darinka Mihajlović aka Selena Orb .

Bijenale scenskog dizajna nudi još mnogo sadržaja tokom ovih dana te pogledajte kompletan program OVDE.