PODELI

Novosadski bend Kler ove godine slavi osmi rođendan. Koliko je teško danas probiti se i biti primećen znaju mnogi bendovi.

Sem ogromnog rada i truda, kažu potrebno je ipak i malo sreće. Ovi momci su pravi primer muzičara koji su vredno radili sve ove godine i strpljivo čekali svojih 5 minuta.

Sudeći po onome što nam je frontmen benda Branislav Baturan rekao, čini se da su svoju šansu dočekali.

 

Remix: Za početak, reci nam nešto malo više o bendu i vašem dosadašnjem radu?

Branja: Bend je osnovan u leto 2005. kada su otpočele prve probe. Prve ozbiljnije snimke bend ima septembra 2006. kada snima prve demo snimke pet pesama u studiju Positive. Prve svirke u postavi trojke i sa punk rock zvukom bend započinje na jesen 2006. u klubu London u Novom Sadu. U decembru 2006. bend pravi prvi ozbiljniji marketinški skok snimajući prvi spot za pesmu “Rachel” u kome glumi poznata novosadska glumica Lena Drča. Tokom 2007. bend tavori, obitava na dnu, ali opstaje, održava probe i radi na novim pesmama. Tokom 2008. bend snima u studiju Vilenjak prvi EP “Ime anđela”, koji objavljuje za izdavačku kuću Listen Loudest poznatog alternativnog izdavača Zdenka Franjića što mu donosi proboj na tržištu Hrvatske. EP “Ime anđela” postaje jedno od pet najboljih izdanja LL 2008. Već sledeće 2009. godine bend svira u trojci više rock rege sa elementima popa, da bi krajem 2009. izdao i drugi EP “Samo nju” takodje za LL. Tokom 2010. u bend dolazi i četvrti član solo gitarist Dejan Kojić i bend se naginje više ka gitarskom zvuku i classic rock-u. Bend započinje i svoje tradicionalne nastupe u novosadskom klubu Crni Bik. Tokom 2011. godine bend snima i svoj prvi LP “Ti si iz ovog grada” takodje u novosadskom studiju Vilenjak. Tokom 2011. i 2012. godine bend ima dosta svirki od kojih je najznačajnija javno snimanje emisije Gruvanje u novosadskom Studiju M u trajanju od 60 minuta koncerta benda.

Remix: Prvi put smo vas slušali uživo proletos kao goste na koncertu hrvatskog benda Dražen Vega. Moramo priznati da smo uživali u vašoj svirci i vašim pesmama. Kakve utiske nosite iz te saradnje?

Branja: Utisci sa zajedničke svirke grupe KLER i benda Dražen Vega su odlični i ostvarena prijateljstva traju i danas. Mogu ekskluzivno da kažem da ćemo mi svirati i sa njima i na njihovoj ovogodišnjoj mini turneji u martu, tako da vašim čitaocima kao i svim posetiocima obećavamo mnogo ljutog rock n’ roll-a.

Remix: U prošloj godini svoj album stavili ste na free download. Kakva je povratna reakcija publike?

Branja: Povratna reakcija je dobra jer mnogo posetilaca poznaje pesme kada dođe na koncert i čak se hvali da je skinulo album. Mogu da kažem da je takav vid komunikacije među autorima i fanovima dobar jer na brz i efikasan način obezbeđuje upoznavanje fanova sa onim što njihovi omiljeni izvođači stvaraju. Jedino što bih istakao je da je potrebno ostvariti i e-bank nadoknadu kako bi i autori imali finansijsku korist od ovakvog načina prodaje muzike. A za sve one koji još nisu preuzeli free aktuelni LP album grupe KLER “Ti si iz ovog grada” mogu to učiniti ovde.

Remix: Niste bili baš previše koncertno aktivni u prošloj godini. Možemo li očekivati više nastupa u 2013. godini?

Branja: U 2013. može se očekivati mnogo više nastupa grupe KLER, a svakako bih kao predivan uvod u predstojeću novu godinu te u proslavu mnogobrojnih praznika izdvojio novogodišnji prenos live koncerta grupe KLER održanog u novosadskom Studiju M na prvom programu Radio-televizije Vojvodine koji će biti prikazan noćas u 1.30h noć izmedju srede i četvrtka 9. i 10. januara. Takođe želim da najavim odmah nakon toga i prvi nastup grupe KLER u novoj godini u petak 11.01. u novosadskom klubu CK13 u 22h. KLER će nastupiti zajedno sa još jednim sastavom Bulevar vodenih mozaika a ulaznica će koštati 200 dinara. KLER u januaru očekuju nastupi u novosadskom klubu Hedonist, bečejskom Zombi klubu, a za polovinu februara planirano je jedno eksluzivno iznenadjenje koje želimo još da držimo u tajnosti.

Remix: Hvala na izdvojenom vremenu, želimo vam puno uspeha u 2013. godini i vidimo se u CK13 🙂

Branja: Hvala redakciji Remixa, i vama grupa KLER želi puno uspeha u novoj 2013. kao i vašim čitaocima i sve ih pozivamo da se vidimo na koncertu 11.01. u CK13 u Novom Sadu.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.