PODELI

U susret koncertima u Beogradu (08. mart, Božidarac) i Novom Sadu (09. mart, SKC Fabrika), Mirela Priselac Remi iz benda Elemental, proćaskala je sa nama o njihovom početku, o tome koliko ih u Srbiji vole, ali i o zanimljivim after partijima koje su imali gostujući na našim prostorima. Remi je bila vrlo raspoložena za ćaskanje i rekla nam mnogo toga 🙂

Remix: Za početak recite nam, da li ste zadovoljni dosadašnjom reakcijom publike u Srbiji na vaš zvuk?

Elemental: Apsolutno jesmo! Štoviše, baš smo sretni jer nas je ekipa u Srbiji odlično prihvatila, to se nekako desilo samo od sebe. Nikad nismo ciljano išli u to, publika nas je otkrila preko interneta i medija, mogli bismo reći da je muzika sama našla svoj put. A to je svakom bendu najveći kompliment koji može dobiti.

Remix: Kada ste počeli da se bavite muzikom hip hop je bio tačka od koje ste krenuli. Gde ste sada?

Elemental: Rap je još uvijek neki temelj na kojem sve gradimo, ali smo tijekom albuma i godina otplovili u neke crossover vode.. Na prva dva albuma najviše se osjećao utjecaj jazza i funka, da bi tijekom godina utjecaj rocka i nekih žešćih zvukova postao sve dominantniji. Vjerujem da je to prirodni put s obzirom da puno sviramo uživo pa se taj koncertni, žešći zvuk prenosi i na naše albume. Premda, mislim da smo uspjeli zadržati neku zajedničku crtu i prepoznatljivost u svim dosadašnjim albumima… Imamo specifičnu situaciju muškog i ženskog MC-ja (vokala) što nas odmah u startu razlikuje od drugih srodnih bendova.

Remix: Prošlogodišnji koncert koji se takođe održao u Božidarcu bio je jedan od onih za koji se tražila karta više. Očekujete li isto i ovaj put?

Elemental: Bilo bi malo napuhano reći da očekujemo isto, ali bili bismo jako jako sretni kad bi se to dogodilo, hehe. Dat ćemo sve od sebe da napravimo show i razvalimo!

Remix: Koncertima u Beogradu i Novom Sadu završava se trogodišnja koncertna promocija još uvek aktuelnog albuma “Vertigo “. Kad sve saberete i oduzmete, da li ste zadovoljni onim što ste uradili?

Elemental: Itekako smo zadovoljni! S “Vertiga” smo imali puno singlova, spotova, album je dosta dugo bio “živ”, na što možemo samo biti ponosni. No nikad ne valja spavati na lovorikama… Idemo dalje, radimo dalje, spremamo novi album, a iščekivanje se može rezati nožem! Mislim da je priprema novog albuma uvijek najuzbudljivije razdoblje u životu jednog benda i baš smo sretni što ćemo uskoro publici predstaviti nove pjesme!

Remix: Najvili ste da će se na set listi za Beograd i Novi Sad naći i neke od novih pesama koje pripremate za vaš šesti album. Vaš prvi album, “Moj, njegov i njen svijet ” iz 2000. bio je u potpunosti semplovan. Na svakom sledećem bilo je sve manje semplova a sve više živih instrumenata. Navikli smo da pomerate granice J Da li nas čeka novo iznenađenje na albumu koji sledi?

Elemental: Zbilja nikad ne mirujemo, uvijek sami sebe izazivamo da vidimo gdje su nam granice mogućnosti. I onda kad ih nađemo, odlučimo ih pomaknuti. To je poanta stvaranja muzike, sve ostalo bi bilo jako, jako dosadno i predvidivo, što je za bilo kakvu vrstu stvaranja jednako smrti. Na ovom albumu eksperimentiramo s nekim novim muzičkim momentima, ali i tekstualno želimo istražiti teme o kojima još nismo progovarali. Naravno da ne možemo izmišljati toplu vodu, ali možemo sagledavati stvari iz novih perspektiva. U Beogradu i Novom Sadu prvi ćemo put izvesti nove pjesme “Neustrašivi” i “Prokleta ljubav”, pa ćemo zapravo iz prve ruke vidjeti reakcije publike na njih. Nadamo se da će im se svidjeti, jer mi zbilja uživamo kad ih sviramo.

Remix: 07. februara imali ste koncert u zagrebačkom klubu Sax. Tada ste premijerno izveli pesmu “Prokleta ljubav “, jednu od novih pesama. Kakve su bile reakcije publike?

Elemental: Postoji snimka na našem YouTube kanalu (elementalbend), da ne mislite da pretjerujem, haha… Super su bile reakcije, mislim da su uspjeli uhvatiti našu vibru koju smo htjeli tom pjesmom odaslati! Nekako smo se nadali da će im se svidjeti, ali nikad ne znaš… Pogotovo kad prvi put izvodiš neku pjesmu, postoji stanovita doza iščekivanja, ali moram priznati da nam je već nakon prvog refrena pao kamen sa srca jer su na drugom refrenu već pjevali s nama!

Remix: Ove godine izostaće vaš koncert u Kraljevu. Zašto, kada iz pouzdanih izvora znamo da ste prošle godine upravo tamo imali sjajan after parti i da li je kraljevačka rakija stvarno toliko dobra? 🙂

Elemental: Uh, imali smo after parti za pamćenje!! Zapravo, sjećamo ga se samo u fragmentima, haha. Nadam se da ćemo se vratiti u Kraljevo uskoro, što prije! Ovaj put ćemo biti spremni za rakiju, ponijet ćemo nešto i kući!

Remix: Album “Vertigo ” vam je doneo i prestižnu nagradu Porin koja se dodeljuje u Hrvatskoj. U kojoj kategoriji ste je osvojili i da li ste joj se nadali?

Elemental: Osvojili smo je u kategoriji Najboljeg albuma urbane i klupske glazbe. Kad si nominiran za takvu nagradu, naravno da se nadaš da ćeš je i osvojiti, jer ti to puno znači s obzirom da se radi o nagradi koju odabiru kolege muzičari, glazbeni kritičari i ljudi iz glazbene industrije. Ipak, ne zanosimo se, to su samo nagrade, nekako uvijek više vjerujemo vlastitoj prosudbi. Nas je sedmero u bendu i ako nas sedmero istinski vjerujemo u album koji snimimo, nagrada nam može doći samo kao točka na “i”, nikako kao jedini cilj s kojim radimo muziku.

Remix: Nedavno ste snimili spot za pesmu “Neustrašivi” koji je premijerno prikazan na MTV-u. Da li je “Neustrašivi” osvojio regionalne top liste? 

Elemental: Pouzdane podatke imamo samo za Hrvatsku jer je nedavno uvedena nova, nacionalna top lista, Top 40, na kojoj smo s “Neustrašivima” cijelo vrijeme pri vrhu. S obzirom da su na toj top listi razni izvođači, od popa do rocka, a ne samo urbane glazbe, rekli bismo da je to odličan uspjeh!

Remix: U vašim pesmama dosta su zastupljeni i tekstovi inspirisani socijalno-političkim pitanjima koji muče malog običnog čoveka, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji nego i mnogo šire. Čini mi se da publika prihvata sve te pesme odlično, oni ih zajedno sa vama u glas pevaju, ali kada se koncert završi, svako se vrati u neki svoj svet. Mislite li da poruke vaših, i tekstova muzičara uopšte, dovoljno utiču na svest onih koji vas slušaju?

Elemental: Jasno nam je da ne možemo pokrenuti revoluciju, ali najmanje što možemo napraviti jest da osvjestimo ljude o nekim stvarima o kojima inače nemaju prilike čuti u pjesmama. Nažalost, većina pjesama drugih izvođača baš i ne govore o socijalno-političkoj angažiranosti, a nama to nekako dolazi prirodno jer nam je dosta teško šutjeti o nekim temama koje nas svakodnevno grizu za uho. Nemojte podcjenjivati publiku, ne bih rekla da svatko odlazi natrag u svoj svijet nepromjenjen… Muzika ima nevjerojatnu moć da osvjesti, da potakne na razmišljanje, da se nađemo zajedno pod istim nazivnikom, pa ako ta svijest postoji negdje u ljudima, u nekom momentu će se sigurno i manifestirati. Za neke poteze treba vremena, da u ljudima dovoljno dugo “kuha” kako bi se onda u jednom momentu i odlučili za akciju. Ako naše pjesme u tome pomognu, naša je misija ispunjena.  

Remix: Vratimo se ipak na neke lepše teme 🙂 U Beogradu i Novom Sadu gosti na vašem koncertu, kao i prošle godine, biće pančevački bend Iskaz. Vaša saradnja započela je njihovom pesmom “Staklena sećanja” u kojoj ste vi gostovali. Pokazalo se da je takav spoj bio pun pogodak, pa zašto tu stati J Postoji li plan za neku dalju saradnju?

Elemental: Nikad ne reci nikad! Super je bilo raditi sa ekipom iz Iskaza, možda zbilja opet nešto napravimo zajedno. Oni su, uz Marčela, bili jedni s kojima je bilo zbilja jednostavno naći se na istoj stranici jer dijelimo iste svjetonadzore. A i pomaže što su zbilja fenomenalan bend koji zna što radi, tako da smo odmah kliknuli!

Remix: Koja je vaša neostvarena želja (naravno profesionalna 🙂 ) ?

Elemental: Uh, imate li dovoljno prostora za odgovor na ovo pitanje? 🙂 Apetiti nam rastu sa svakim albumom, želimo uvijek više i bolje. Prvenstveno da sami narastemo kao muzičari, tekstopisci, a onda i kao koncertni bend. Uvijek postoji prostora za rast!

Remix: Za kraj recite nam kada mozemo očekivati novi album?

Elemental: Na proljeće. Sve smo pjesme napravili, još neke moramo snimiti, radimo na tome i na proljeće bi sve trebalo biti gotovo i spremno!

Remix: Hvala vam na izdvojenom vremenu i vidimo se u Novom Sadu! 🙂

Elemental: Hvala i vama! Vidimo seeee 🙂 Eo-Eo!

Andrea Magazin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.