PODELI

Gitarski virtouz, Emir Hot, objavio je svoj drugi solo album pod nazivom “Beyond Rock” koji nam donosi osam pesama-šest autorskih, jednu obradu, pesma „Ljubav će se snaći i bez nas“ se ponavlja i zatvara album u unplugged verziji.

Ekipa koju je Emir Hot okupio oko sebe kako bi ovaj album bio objavljen je zaista impozantna. Album je producirao Tom Newman, bas gitaru svira Dino Fiorenza, vokale je otpevao Sergej Škofljanec (San Di Ego, Slovenija), na klavijaturama je Maestro Mistheria dok je bubnjeve odsvirao Ivuša Gojan (Silente). Sve gitare odsvirao je Emir Hot.

Inače, Tom Newman je koosnivač izdavačke kuće Virgin Records zajedno sa Richard Branson-om. Producirao je legendarni album “Tubular Bells” koji je snimio Mike Oldfield. Dino Fiorenza poznat je po tome što je sa basom u ruci delio binu sa izvođačima kao što su Zakk Wylde, Slash, Steve Vai. Maestro Mistheria svirao je još sa Bruce Dickinson-om i u Vivaldi Metal Project-u.

Materijal je snimljen u čuvenom i vrhunskom Studiju Pavarotti u Mostaru za samo 16 dana. Mastering je urađen u toku jednog dana u Studiju Deva u Splitu. Album je izdat samostalno usled nedostatka interesovanja izdavača za “Beyond Rock”, ali to ne znači da neće imati fizičko izdanje. Ploče i CD biće uskoro odštampani, a od 1. februara “Beyond Rock” će se naći kao digitalno izdanje na iTunes i na ostalim digitalnim servisima. Za sada se album može čuti na YouTube kanalu Emira Hota. U naredom periodu možemo očekivati i intezivnu koncertnu promociju albuma.

Pesma koja otvara album, „Pusti grad“ na trenutak zavarava svojim bluz notama šta nas to zapravo očekuje, a to su hard rock pesme sa fantastičnim Hotovim solažama po kojima je na daleko poznat. „Sanjam“ daje određenu težinu ovom izdanju svojim tekstom, dok već sledeća „Put do pakla“ nosi svojim ritmom slušaoca u neku drugu dimenziju gde, uz naravno gitare, dominira bubanj koji na momente vodi glavnu reč. Deluje kao da se gitara i bubanj prosto bore za prevlast tokom cele pesme.

Balada „Ljubav će se snaći i bez nas“ nalazi se na albumu u dve verzije, podjednako dobre za one koji vole lagane stvari. U pesmi kao ženski vokal gostuje Maja Stojičević Kovačić koja je u ovu numeru unela posebnu emociju toplinom svog glasa. Unplugged je zapravo radijska verzija kako bi pesma doprla do što šireg auditorijuma.

“Vrijeme bez tebe” nosi jaku emociju u sebi i tipična je hard rock pesma. Obrgljena patetikom, ali sa ukusom. Ne umara. Ova pesma biće ekranizovana, kako je već najavljeno ranije na zvaničnoj Facebook stranici. S obzirom na to da je bend Europe velika inspiracija Emiru, solo u ovoj pesmi je odsviran po uzoru na Kee Marcello-a.

Pesma “Čedna gradska lica” je obrada legendarnih Atomaca koja uz modernu produkciju ponovo postaje aktuelna. Ovom pesmom Hot je hteo da današnjim generacijama vrati stare hitove uz koje je odrastao. Nadamo se da će Bruno Langer biti ponosan. Album pored ljubavnih tema žestoko kritikuje sistem te je Emir ovu obradu verovatno izabrao i zbog teksta koji je govorio protiv sistema još 1979. kada se malo ko usudio da javno o tome peva.

Tina Hristova, gitaristkinja iz Bugarske, pridružila se Emiru Hotu u pesmi „Synergy“ u kojoj ima i svoju solo deonicu. „Synergy“ je instrumentalna numera bez koje bi ovaj album bio totalno drugačiji. Svi oni koji prate Emirov rad navikli su da „demonstrira svoju silu“. Ubacivanjem akustične gitare u  ovako žestoku pesmu zaista je demonstrirao da on može sve.

Sergej Škofljanec je svojim upečatljivim vokalom dodao težinu ionako jakim tekstovima koje su pisali Emir Hot, Selma Čustović i Jelena Milovanović. Kad podvučemo crtu ovaj album zaslužuje visoku ocenu za standarde koji su ispoštovani i granice koje su pomerene.

Svaka pesma je zaista priča za sebe, ali je već na prvo slušanje očigledno da će se ovaj album naći na kraju godine na brojnim listama najboljih izdanja u 2018. Reakcije su tek krenule, a verujem da će biti sve jače i intezivnije kada se pesme čuju uživo.

Ivana Jovanović

INFORMACIJE O ALBUMU

Spisak pesama:

  1. Pusti Grad (04:05)
  2. Vrijeme Bez Tebe (04:21)
  3. Sanjam (04:46)
  4. Put Do Pakla (04:17)
  5. Ljubav Će Se Snaći i Bez Nas (05:00)
  6. Čedna Gradska Lica (03:35)
  7. Synergy (feat. Tina Hristova) (04:11)
  8. Ljubav Će Se Snaći i Bez Nas (unplugged) (04:16)

Muzika i aranžmani – Emir Hot, osim 6 muzika Bruno Langer

Producent – Tom Newman

Snimano u studiju “Pavarotti” – Mostar, Bosna i Hercegovina (Novembar, 2017)

Tonski snimatelji i studijski tehničari: Saša Karabatak i Sead Zaklan

Logo dizajn – Tom Newman

Grafičko oblikovanje – Dejan Slavuljica

Mastering – Dado Marušić, Studio “DEVA”, Split, Hrvatska

Boban Vasileski – mix na 7, Skoplje, Makedonija

Prateći muzičari:

Muška klapa “FA Linđo” Dubrovnik – hor na 3 i 5

Daria Hodnik Marinković – prateći vokal na 2

Ivan Bonačić – flauta i saksofon na 3 i 8

Maja Stojičević Kovačić – ženski vokal na 3, 5 i 8

Emir Hot – bas vokal na 2 i 4

Hor Muzičkog centra “Pavarotti” Mostar – hor na 1

Atma Anur – bubanj na 7

Ervin Pehlić – prateća gitara na 3

Tina Hristova – solo gitara na 7 (1:30)