PODELI

Za njih kažu da su jedan od najpopularnijih bendova u Grčkoj. Ove godine sa pesmom “Alcohol is free” predstavljali su svoju zemlju na Eurosongu 2013. i po reakcijama publike, bili su najzapaženiji i najomiljeniji učesnici.

O tome kako su dobili ime Koza Mostra, šta slušaju privatno, ali i sa kim bi voleli da dele binu od srpskih muzičara pročitajte u intervjuu koji smo uradili sa frontmenom Iliasom Kozasom. Intervju objavljujemo na srpskom, a u nastavku i na grčkom jeziku. Veliko Hvala Nikosu Papadopulosu za pomoć oko prevoda na i sa grčkog jezika 🙂

Remix: Koliko god da sam se trudila na internetu da nađem malo više podataka o vama, bilo je uzalud. I to što sam našla bilo je na grčkom, a to je bio veliki problem za mene! 🙂  Sasvim je logično da vas za sam početak predstavimo srpskoj publici. Počećemo od imena. Koza Mostra, vrlo zanimljivo ime. Kako ste došli na ideju da se zovete baš tako?

Ilias Kozas: Kad sam pre godinu i po dana odlučio da osnujem grupu, prioritet mi je bio da u toj grupi vlada duh slobode. To je bilo nešto što je nedostajalo u prethodnim grupama u kojim sam bio član. Kad sam tražio ime, hteo sam, barem u startu, da to bude moj lični “podijum” za izražavanje. Drugim rečima, da je to moja lična …”mostra” što na grčkom slengu znači između ostalog i vitrina. Ideja je bila osnovati bi grupu koja bi bila vitrina mojih dela, misli, sluha i mojih snova. Moje prezime je Kozas. Tako bez previše razmisljanja rođena je….Koza Mostra. Naravno, kako protiče vreme, umesto lični podijum za izražavanje cela ideja izrasla je u predivnu i vezanu ekipu sa kojom već imam izuzetne zajedničke uspomene.

Remix: Našu pažnju privukli ste verovatno najenergičnijim i najpozitivnijim nastupom na ovogodišnjem Eurosong-u 2013. U Srbiji ovo takmičenje čini se da je svake naredne godine sve manje popularno. Često je predmet raznih šala i smatraju ga “tra la la” festivalom. Iskreno, mnogo je šuškanja o raznim nepravilnostima, pa i sama činjenica da vi niste dobili ni jedan glas od Srbije budi velike sumnje među publikom s obzirom da ste na glasanju koje je sprovela jedna srpska radio stanica zauzeli drugo mesto. Kakve utiske vi nosite sa ovog takmičenja i da li ste zadovoljni svojim nastupom i plasmanom?

Ilias Kozas: Od samog starta smo naglašavali da Evroviziju ne doživljavamo kao takmičenje nego kao eklektičan i fascinantan sajam Evropske muzičke kulture. Nismo nikada čitali kritike, nismo obraćali pažnju na kladionice i naravno nismo sudili o svakom učesniku ili državi na osnovu osvojenih i datih poena nama. Zadovoljni smo našim nastupom i rezultatom, zato što smo osvojili pozitivan “vibe”. Što se tiče Srbije,ono što je najbitnije za nas jesu poruke koje primamo svakodnevno od Srba koji su zavoleli našu muziku. Nezavisno od toga, kao što svi znamo osim publike konačan rezultat glasanja oblikuje žiri svake države, gde poeni koje će nekom dati zavisi od drugih faktora. Što se nas tiče utisci su pozitivni!

Remix: A otkud ideja da se u pesmi “Alcohol is free” pojavi i Aghaton Iakovidis?

Ilias Kozas: Kad su u moje ruke dospeli stihovi mog dobrog druga i saradnika Stathisa Pahidisa, rodila se u meni ideja jednog ska…”rembetiko” (vrsta urbane grčke narodne muzike) koje bi pevao sa jednim originalnim muzičarem rembetika. Odmah nam je pao na pamet Agatonas, javili smo mu se i nedugo zatim rođen je “Alcohol is free”!

Remix: Tih tri minute na sceni ste svakako iskoristili na najbolji mogući način i sigurni smo da ste dobili mnogo novih fanova širom Evrope. A koliko ste zaista angažovani u Grčkoj? Imate li često koncerte, koliko je teško ili lako napuniti prostore u kojima nastupate u Grčkoj i da li je grčka publika zahtevna?

Ilias Kozas: Živimo od koncerta i za koncerte. “Preorali” smo celu Grčku mnogo puta i planiramo da “preoremo” i celu Evropu. Grčka publika je jako zahtevna. Zahteva doslednost od umetnika na sceni i van nje, i ne dozvoljava oscilacije. Koncertni prostori su puni ali neki put je teže pošto je ekonosmka kriza pogodila prvenstveno zabavu, što je logično. Ali, čak i u ovakvim vremenima publika je željna dobre muzike.

Remix: Ekonomska kriza je nešto sa čim smo izgleda svi navikli da živimo. Poznato je svima da u Grčkoj ne cvetaju baš ruže. Koliko je teško u takvim okolnostima baviti se muzikom? Radite li i neke druge poslove pored muzike?

Ilias Kozas: Jako je teško, ali nije nemoguće. Ekonomska kriza je stvorila uslove za svojevrsnu čistku u polju umetnosti. Publika bira gde će potrošiti svoj novac i taj izbor u većini slučaja nagrađuje najkonkretnija zalaganja. Imali smo sreće da nas je grčka publika obuhvatila u svom izboru. Što se tiče paralelnih aktivnosti, na sreću ili na žalost nemamo viška vremena za to, iako bi nam svakako pomoglo kad je u pitanju finansijska situacija.

Remix: Vi ste za sada izdali jedan album, i to ove godine pod nazivom “Keep Up The Rhythm” za Platinium Records. Na našu žalost, ovaj album nama nije dostupan pa nam recite nešto malo više o njemu. Ko su tekstopisci, ko je radio muziku i kom stilu pripada vaša muzika? Negde sam pročitala da vas svrstavaju među Ska bendove, Folk, Rock, Punk ili jednostavno rečeno, Balkan music bend.

Ilias Kozas: Album će biti dostupan za nekoliko dana ako sve bude kako treba. Muziku i tekst je napisao sam uglavnom ja, osim za “Alcohol is free” čiji je tekst napisao Stathis Pahidis kao i dve obrade, “ke lege lege” narodna pesma jednog od najvećih grčkih umetnika Stratosa Dionisiu-a kojoj smo pridodali ska estetiku, i “Lianohortarudia” jedna tradicionalna pesma iz Thraki-je koju smo obradili. Što se naše muzike tiče ne pripadamo nijednom muzičkom stilu. Ili tako bar mislimo! 🙂

Remix: Pre albuma izdali ste dva singla prošle godine, za pesme “Me Trela” i “Desire”. Da li ste zadovoljni reakcijom publike do sada kad su te pesme u pitanju, ali i album koji ste izdali?

Ilias Kozas: Ta dva singla su nas održavala godinu i po dana konstantno prisutnima na sceni i odvela nas na Evroviziju. Znači, zadovoljni smo. Ostale pesme se ocenjuju korak po korak, i na kraju se ili zavole ili prođu neprimetno. Obično se….zavole! 🙂

Koza_Mostra_2

Remix: Koliko sam uspela da vidim na You Tube-u, vaši nastupi podrazumevaju i određeni dress code. Suknje! Da li je to da bi privukli pažnju, bili drugačiji od ostalih ili te suknje imaju neku svoju priču…poruku…? 🙂

Ilias Kozas: Kao prvo zgodnije su nego pantalone! 🙂 Šalu na stranu hteli smo da dodamo malu simboličnosti činjenici da smo jednom nogom u Balkanskoj muzičkoj tradiciji a drugom u takozvanim “zapadnim zvukovima”. Odatle i kiltovi kao jedna tradicionalna zapadna nošnja.

Remix: Iako ste mlad bend, vi ste svi svakako pet vrlo iskusnih muzičara koji se bave muzikom mnogo godina unazad. Ajde opišite svakog od vas u rečenicu-dve 🙂

Ilias Kozas: Kao prvo hteli bismo da naglasimo da nas ima šest muzičara. Naš basista Dimitris Hristonis je ostao van scene pošto pravila EBU nameću prisustvo do šest ljudi na bini i morao je neko da izostane zbog Agathon-a. Šta reći o nama:

Ilias Kozas: Inspirator i kum Koza Mostre

Aleksis Arhontis: Stena iza i ispred bubnjeva

Hristos Kalaitzopulos: Osmeh benda

Stelios Siomos: Čovek koji nas zasmejava u svakoj prilici.

Vasilis Nalbantis: Prvi svirač trube koji duva u nju i skače istovremeno 🙂

Dimitris Hristonis: Tih i efektivan

Remix: Koliko ste upoznati sa srpskom muzičkom scenom? Imate li neki omiljeni srpski bend, ili pojedinca?

Ilias Kozas: Slušamo… na tonu srpske muzike. Divimo se mnogim srpskim muzičarima ali bi izdvojili Bobana Markovića znajući koliko ga vole i u Srbiji. Voleli bi da se nađemo na istoj sceni sa njim.

Remix: A šta slušate kod kuće, u kolima, uz koju muziku vi volite da se veselite?

Ilias Kozas: Slušamo od Rage Against The Machine do Yiannisa i od Metallica do Đorđa Balaševića. Nemamo apsolutno nikakva ograničenja, i volimo to.

Remix: Kakvi su vam planovi za budućnost? Možemo li očekivati da posetite i Srbiju?

Ilias Kozas: Jako želimo da sviramo u Srbiji. Ovo je otvoren poziv da nas pozovete! 🙂 Naši planovi su isti kao i pre. Studio, stage, probe. Između toga se kreće naš život.

Remix: I za kraj, ako sam propustila da vas pitam nešto što mislite da bi trebalo da kažete izvolite i recite sada. Možete da kažete šta god poželite, bez cenzure. 🙂

Ilias Kozas: Ništa osim da smo Vam izuzetno zahvalni na podršci!!!!

Remix: Hvala vam na izdvojenom vremenu, želimo vam puno uspeha u daljem radu i iskreno se nadamo da ćemo se uskoro videti i to na nekom nastupu ili festivalu u Srbiji. 🙂

Ilias Kozas: Hvala, vidimo se! Pozdrav!

Remix: Όσο κι αν προσπάθησα δεν κατάφερα στο διαδίκτυο να βρώ περισσότερες πληροφορίες για εσάς, ήταν ανώφελο. Ότι και να βρήκα ήταν στα Ελληνικά κι αυτό ηταν μεγάλο πρόβλημα για μένα! 🙂 Για αρχή είναι λογικό να Σας συστήσω στο Σέρβικο κοινό. Ξεκινάμε με το όνομα. Koza Mostra, πολύ ενδιαφέρον όνομα. Πως Σας ήρθε η ιδέα να ονομάσετε το συγκρότημα έτσι?

Ηλίας Κόζας: Όταν πριν από 1,5 χρόνο περίπου αποφάσισα να ξεκινήσω ένα συγκρότημα, η πρώτη μου προτεραιότητα ήταν να διαπνέει αυτό το συγκρότημα ο αέρας της ελευθερίας. ΄΄Ηταν κάτι που μου έλειπε βλέπετε στα προηγούμενα συγκροτήματα που συμμετείχα. Όταν λοιπόν έψαχνα για όνομα, ήθελα τουλάχιστον στην αρχή να είναι ξεκάθαρο ότι είναι το προσωπικό μου όχημα έκφρασης. Να είναι με άλλα λόγια η προσωπική μου…μόστρα που στην ελληνική αργκό σημαίνει μεταξύ άλλων και την βιτρίνα. Θα δημιουργούσα λοιπόν ένα συγκρότημα το οποίο θα ήταν η βιτρίνα των πράξεων, σκέψεων, ακουσμάτων και ονείρων μου. Το επίθετο μου είναι Κόζας. Έτσι χωρίς πολύ σκέψη γεννήθηκαν οι…Koza Mostra. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός, από όχημα προσωπικής έκφρασης, εξελίχθηκε σε μία υπέροχη και δεμένη ομάδα με την οποία έχουμε ήδη να μοιραζόμαστε σπάνιες αναμνήσεις.

Remix: Τραβήξατε την προσοχή μας με την πιθανότατα πιο δυναμική και γεμάτη θετική ενέργεια εμφάνιση Σας στο φετινό διαγωνισμό Eurosong 2013. Στη Σερβία κατά τα φαινόμενα αυτός ο διαγωνισμός γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής. Συχνά είναι αντικείμενο αστείων χαρακτηρισμών και θεωρείται “tra la la” φεστιβάλ. Ειλικρινά υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για διάφορες παρατυπίες, και το γεγονός ότι δεν πήρατε ουτε ένα βαθμό από τη Σερβία γέννησε αρκετές αμφιβολίες μιας και σε ψηφοφορία που διεξήχθει σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό ήσασταν δεύτεροι. Ποιες είναι οι δικές Σας εντυπώσεις από αυτό το διαγωνισμό και είστε ευχαριστημένοι από την εμφάνιση και το αποτέλεσμα?

Ηλίας Κόζας: Καταρχήν από την πρώτη στιγμή τονίζαμε, ότι δεν βλέπουμε την Eurovision σαν διαγωνισμό αλλά σαν μία πολυσυλλεκτική και εντυπωσιακή έκθεση της Ευρωπαϊκή μουσικής κουλτούρας. Δεν διαβάζαμε ποτέ κριτικές, δε δίναμε ποτέ σημασία στα γραφεία στοιχημάτων και φυσικά δεν κρίναμε την κάθε συμμετοχή ή την κάθε χώρα από τους βαθμούς που πήρε ή έδωσε αντίστοιχα. Είμαστε ευχαριστημένοι από την εμφάνιση μας και το αποτέλεσμα, επειδή εισπράξαμε θετικότατα vibes και για κανένα άλλο λόγο. Όσον αφορά την Σερβία, αυτό που έχει περισσότερη σημασία για εμάς είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά από Σέρβους οι οποίοι αγάπησαν την μουσική μας. Από εκεί και πέρα όπως όλοι γνωρίζουμε εκτός ότι του κοινού, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώνουν οι επιτροπές των χωρών, όπου ο βαθμός που θα δώσουν εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Δείγμα θετικόν λοιπόν!

Remix: Πως προέκυψε η ιδέα στο τραγούδι “Alcohol is free” να εμφανιστεί και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης?

 Ηλίας Κόζας: Όταν έφτασαν στα χέρια μου οι στίχοι του καλού μου φίλου και συνεργάτη, Στάθη Παχίδη, γεννήθηκε μέσα μου ιδέα ενός ska…ρεμπέτικου το οποίο θα τραγουδήσω παρέα με ένα αυθεντικό ρεμπέτη. Ο Αγάθωνας ήρθε αυτόματα στο μυαλό όλων μας, τον προσεγγίσαμε και λίγο καιρό μετά το “Alcohol is free” είχε γεννηθεί!

Remix: Αυτά τα τρία λεπτά στη σκηνή τα αξιοποιήσατε με τον καλύτερο τρόπο και είμαστε σίγουροι ότι αποκτήσατε πολλούς θαυμαστές στην Ευρώπη. Πόσο απασχολημένοι είστε στην Ελλάδα? Έχετε συχνά συναυλίες, πόσο εύκολο ή δυσκολο είναι να γεμίσουν οι συναυλιακοί χώροι στους οποίους εμφανίζεστε στην Ελλάδα και πόσο απαιτητικό είναι το Ελληνικό κοινό?

Ηλίας Κόζας: Ζούμε από τις συναυλίες και για τις συναυλίες. Έχουμε «οργώσει» όλη την Ελλάδα πολλές φορές και θέλουμε και να «οργώσουμε» και όλη την Ευρώπη. Το Ελληνικό κοινό είναι απαιτητικότατο. Απαιτεί συνέπεια από τον καλλιτέχνη εντός και εκτός σκηνής και δεν συγχωρεί τις παλινδρομήσεις. Οι συναυλιακοί χώροι γεμίζουν αλλά σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα καθώς δεν η οικονομική κρίση θα χτυπούσε πρώτα τη διασκέδαση όπως είναι φυσικό. Ακόμη και σε τέτοιες εποχές όμως το κοινό είναι διψασμένο για καλή μουσική.

Remix: Η οικονομική κρίση είναι κάτι με το οποίο μάλλον μάθαμε ολοι να ζούμε. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Πόσο δύσκολο είναι υπό αυτές τις συνθήκες να ασχολείστε με την μουσική? Ασχολείστε με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική?

Ηλίας Κόζας: Είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ιδιότυπο ξεκαθάρισμα στο καλλιτεχνικό πεδίο. Το κοινό επιλέγει πλέον που θα δώσει τα χρήματα του και αυτή η επιλογή ευνοεί σε πολλές περιπτώσεις τις πιο ουσιαστικές προσπάθειες. Ήμασταν τυχεροί λοιπόν που το ελληνικό κοινό μας συμπεριέλαβε σε αυτές. Όσον αφορά παράπλευρες ενασχολήσεις, καλώς ή κακώς δεν προλαβαίνουμε και πολλά πράγματα παρόλο που θα βοηθούσε ειδικά στο βιοποριστικό κομμάτι.

Remix: Μεχρι τώρα έχετε εκδόσει ένα Album, και αυτό φέτος με ονομασία “ Keep Up The Rhythm” για την Platinum Records. Δυστυχώς, αυτό το Album δεν είναι διαθέσιμο για εμας οπότε πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό. Ποιος έγραψε τους στοίχους, την μουσική και σε ποια μουσική κατηγορία ανήκετε? Κάπου διάβασα ότι Σας κατατάσουν μεταξύ των Ska συγκροτημάτων, Λαικών, Ρόκ, Πανκ ή απλά συγκρότημα Βαλκανικής μουσικής.

Ηλίας Κόζας: Το άλμπουμ θα είναι διαθέσιμο σε λίγες ημέρες καλών εχόντων των πραγμάτων. Μουσική – στίχους έγραψε ο Ηλίας Κόζας στην πλειοψηφία, εκτός του «Alcohol is Free» που έγραψε το μεγαλύτερο μέρος ο Στάθης Παχίδης αλλά και δύο διασκευές, το «Και λέγε λέγε» ένα λαϊκό τραγούδι μίας από τις μεγαλύτερες φωνές, του Στράτου Διονυσίου, στο οποίο δώσαμε ska αισθητική και τα «Λιανοχορταρούδια», ένα παραδοσιακό τραγούδι από τη Θράκη το οποίο «πειράξαμε». Δεν ανήκουμε σε καμία κατηγορία. Ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον! (γέλια)

Remix: Πριν από το Album εκδόσατε και δυο singles πέρυσι, για τα τραγούδια “Με τρέλα” και “Desire”. Είστε ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του κοινού μεχρι στιγμής σε αυτά τα τραγούδια αλλά και στο Album?

Ηλίας Κόζας: Τα δύο αυτά singles στήριξαν 1,5 χρόνο ενεργής παρουσίας της μπάντας και μας οδήγησαν και στη Eurovision. Οπότε είμαστε ευχαριστημένοι. Τα υπόλοιπα τραγούδια δοκιμάζονται βήμα – βήμα και είτε αγαπιούνται, είτε περνάνε αδιάφορα. Συνήθως όμως…αγαπιούνται!

Remix: Από ότι έχω δεί στο YouTube, οι εμφανίσεις Σας περιλλαμβάνουν και ένα συγκεκριμένο dress code. Φούστες! Αυτό γίνεται για να τραβήξετε την προσοχή, να είστε διαφορετικοί από τους άλλους ή μήπως αυτές οι φούστες έχουν κάποια ιστορία… κάποιο μήνυμα …? 🙂

Ηλίας Κόζας: Καταρχήν είναι πιο βολικές από τα παντελόνια! (γέλια) Πέρα από την πλάκα θέλαμε να δώσουμε λίγο σχηματικά το γεγονός ότι είμαστε με το ένα πόδι στη βαλκανική μουσική παράδοση και από την άλλη στα λεγόμενα «δυτικά ακούσματα». Εξού και τα kilts, ένα κατεξοχήν δυτικό ένδυμα

Remix: Αν και νέο συγκρότημα, είστε πέντε έμπειροι μουσικοί οι οποίοι ασχολείστε με την μουσική πολλά χρόνια. Περιγράψτε μας ο καθένας Σας τον εαυτό του με μερικά λόγια. 🙂

Ηλίας Κόζας: Καταρχήν είμαστε έξι μουσικοί. Θα θέλαμε να το τονίσουμε. Ο μπασίστας μας Δημήτρης Χριστώνης έμεινε εκτός της σκηνής καθώς οι κανονισμοί της EBU επιβάλουν έξι άτομα επί σκηνής και έπρεπε να μείνει ένας εκτός λόγω του Αγάθωνα. Από εκεί και πέρα τι να πούμε:

Ηλίας Κόζας: Ο εμπνευστής και νονός των Koza Mostra.

Αλέξης Αρχοντής: Ο βράχος πίσω και μπροστά από τα ντράμς.

Χρήστος Καλαϊτζόπουλος: Το χαμόγελο της μπάντας.

Στέλιος Σιώμος: Ο άνθρωπος που μας κάνει να γελάμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Βασίλης Ναλμπάντης: Ο πρώτος τρομπετίστας που φυσάει και πηδάει την ίδια στιγμή. 🙂

Δημήτρης Χριστώνης: Ο σιωπηλός και αποτελεσματικός.

Remix: Πόσο γνωρίζετε την Σερβικη μουσική σκηνή? Έχετε κάποιο συγκρότημα που προτιμάτε ή κάποιον μουσικό?

Ηλίας Κόζας: Ακούμε…τόνους Σερβική μουσική. Θαυμάζουμε πολλούς Σέρβους μουσικούς αλλά θα προτιμήσουμε να σταθούμε στον Boban Markovic γνωρίζονταν πόσο τον αγαπάτε και εσείς. Θα χαιρόμασταν πολύ να βρεθούμε κάτω από το ίδιο stage.

Remix: Τι μουσική ακούτε στον ελεύθερο χρόνο Σας, στο σπίτι, στο αμάξι, με ποια μουσική Σας αρέσει να διασκεδάζετε?

Ηλίας Κόζας: Ακούμε από Rage Against the Machine μέχρι Yiannis και από Metallica μέχρι Dorde Balasevic. Δεν έχουμε κανένα απολύτως όριο. Και το αγαπάμε αυτό.

Remix: Ποια είναι τα σχεδιά Σας για το μέλλον? Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάποια επίσκεψη στη Σερβία?

Ηλίας Κόζας: Θέλουμε πάρα πολύ να παίξουμε στη Σερβία!Κάνουμε ανοιχτή πρόταση λοιπόν να μας προσκαλέσετε! 🙂 Τα σχέδια μας ίδια με πριν. Στούντιο, stage, προβάδικο. Ανάμεσα σε αυτά κινούνται οι ζωές μας.

Remix: Για το τέλος, εάν νομίζετε ότι έχω ξεχάσει να Σας ρωτήσω κατι και θέλετε να το πείτε μπορείτε να το κάνετε τώρα. Μπορείτε να πείτε ότι θέλετε, χωρίς λογοκρισία. 🙂

Ηλίας Κόζας: Τίποτα απλά ότι ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη!!!

Remix: Σας ευχαριστούμε για το χρόνο Σας και Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο μέλλον και ειλικρινά ευχομαστε να ανταμωθούμε σύντομα σε κάποια συναυλία ή φεστιβάλ στην Σερβία. 🙂

Andrea Magazin